Coklat adalah snek makanan yang ramai orang suka hidangkan di majlis atau sambutan tertentu seperti hari kelahiran ataupun menyambut ulang tahun perkahwinan, tetapi anda mungkin tidak pasti untuk menghabiskan coklat yang banyak dalam sehari kerana kandungan gula dalam coklat biasanya amat tinggi dan tidak elok makan dalam kuantiti yang banyak. Sekiranya coklat masih ada baki atau stok coklat masih banyak lagi, anda boleh menyimpannya dengan cara yang betul, kualiti coklat perlu dijaga betul agar tidak berlaku perubahan rasa dan warnanya. Ini adalah cara-cara penjagaan coklat dengan betul petikan dari Mstar.
Kalau boleh, coklat itu hendaklah disimpan di tempat yang sejuk, gelap, kering atau ditempat yang tiada ataupun mempunyai pendedahan minimum kepada cahaya. Coklat itu harus disimpan pada suhu yang konsisten iaitu 16-21 darjah Celsius (60-70 darjah Fahrenheit). Coklat juga disarankan disimpan dikawasan penyimpanan mempunyai tahan kelembapan 50% bagi mengelakkan risiko pengeluapan kerana air boleh menjadi punca coklat itu menjadi reput.
Tidak semua isi rumah mempunyai penghawa dingin, menyimpan coklat di rak makanan dapur akan membuat coklat itu cair dengan cepat. Coklat hendaklah diletakkan dalam bekas bertutup rapat sebelum memasukkannya ke dalam peti sejuk, kerana suhu peti sejuk adalah kawasan yang lembab, lebih-lebih lagi apabila menyimpan coklat tanpa ditutup dan biar terbuka.
Coklat mempunyai banyak jenis justeru masa penyimpanannya juga berbeza, ini kerana setiap makanan yang diproses ada tarikh luput yang tertera di situ dan pengguna disarankan untuk memeriksa tarikh sebelum membeli coklat. Tetapi secara amnya, coklat gelap (dark chocolate) boleh bertahan sehingga 2 tahun, manakala coklat susu (milk chocolate) boleh bertahan sehingga setahun sahaja. Anda suka makan coklat jenis apa? -CARI |
ADVERTISEMENT