Ubi kayu merupakan sumber kalori dan karbohidrat yang bagus untuk tubuh badan manusia. Daun ubi kayu pula dikatakan mempunyai khasiat yang lagi baik dan mengandungi vitamin, protein, mineral dan asid amino penting, serta mengandungi sumber protein untuk membantu pembentukan sel badan. Memetik mStar, berikut adalah khasiat air rebusan daun ubi kayu:
Dalam daun ubi kayu mempunyai zat besi yang tinggi yang dikatakan mampu membantu ibu hamil untuk mengelak penyakit seperti anemia, daun ubi kayu juga mengandungi tahap folat (vitamin B9 dan folacin) dan vitamin C yang tinggi.
Air rebusan akar dan daun ubi kayu dikatakan membantu melegakan demam dan sakit kepala. Cara untuk membuatnya, rebus akar dan 400 gram daun ubi kayu dengan 1 liter air kemudian didihkan sehingga air menyusut kepada separuh dan biarkan ia sejuk.
Untuk mendapatkan khasiat rebusan daun ubi kayu dalam merawat sakit cirit-birit, anda boleh merebus tujuh helai daun ubi kayu bersama 4 cawan air sehingga berbaki 2 cawan, cecair ini perlu diminum dua kali sehari untuk menyembuhkan cirit-birit.
Beberapa kajian mengatakan daun ibu kayu dapat membantu memulihkan selera makan, ramuan daun itu perlu dicampur dengan halia dan mesti diminum setiap pagi selepas bangun tidur.
Kajian yang telah dijalankan oleh pakar sebelum ini menunjukkan daun ubi kayu boleh membantu merawat penyakit strok, ini kerana daun ubi kayu mempunyai isoflavon iaitu antioksidan yang membantu mengikut radikal bebas.
Khasiat daun ubi kayu juga, ia dapat membantu menyembuhkan luka dengan cepat, letakkan sedikat gel aloe vera, masukkan beberapa helai daun ubi kayu yang telah dihancurkan dan jadikan sebagai pes dan pes itu perlu disapukan pada tempat luka. Siapa sini pernah dan suka makan pucuk paku? -CARI |
matbad replied at 21-1-2022 06:15 PM
aku plak tak bleh makan lgsg pucuk ubi ni. tdk mmg almarhum la jawabnya. hangin byk sgt dlm badan hu ...
ADVERTISEMENT