CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 887|Reply: 4

Baru Faham Kenapa Orang Dulu-Dulu Suka, Ini 7 Khasiat Daun Ubi Kayu!

[Copy link]
Post time 21-1-2022 03:25 PM | Show all posts |Read mode
Ubi kayu merupakan sumber kalori dan karbohidrat yang bagus untuk tubuh badan manusia. Daun ubi kayu pula dikatakan mempunyai khasiat yang lagi baik dan mengandungi vitamin, protein, mineral dan asid amino penting, serta mengandungi sumber protein untuk membantu pembentukan sel badan.

kredit foto: Jiwa sihat



Memetik mStar, berikut adalah khasiat air rebusan daun ubi kayu:



  • Baik untuk ibu mengandung

Dalam daun ubi kayu mempunyai zat besi yang tinggi yang dikatakan mampu membantu ibu hamil untuk mengelak penyakit seperti anemia, daun ubi kayu juga mengandungi tahap folat (vitamin B9 dan folacin) dan vitamin C yang tinggi.



  • Membantu melegakan demam dan sakit kepala

Air rebusan akar dan daun ubi kayu dikatakan membantu melegakan demam dan sakit kepala. Cara untuk membuatnya, rebus akar dan 400 gram daun ubi kayu dengan 1 liter air kemudian didihkan sehingga air menyusut kepada separuh dan biarkan ia sejuk.

kredit foto: Wikipedia





  • Melegakan cirit-birit

Untuk mendapatkan khasiat rebusan daun ubi kayu dalam merawat sakit cirit-birit, anda boleh merebus tujuh helai daun ubi kayu bersama 4 cawan air sehingga berbaki 2 cawan, cecair ini perlu diminum dua kali sehari untuk menyembuhkan cirit-birit.



  • Menambah selera makan

Beberapa kajian mengatakan daun ibu kayu dapat membantu memulihkan selera makan, ramuan daun itu perlu dicampur dengan halia dan mesti diminum setiap pagi selepas bangun tidur.

kredit foto: klikhijau





  • Membantu mengatasi strok

Kajian yang telah dijalankan oleh pakar sebelum ini menunjukkan daun ubi kayu boleh membantu merawat penyakit strok, ini kerana daun ubi kayu mempunyai isoflavon iaitu antioksidan yang membantu mengikut radikal bebas.



  • Meningkatkan kedaya tahanan



Kandungan vitamin C yang tinggi membantu meningkatkan daya ketahanan tubuh, ia juga membantu membina dan mengekalkan stamina badan dengan memnghapuskan pelbagai penyakit. Daun ubi kayu juga berkesan untuk kesihatan tulang, antioksidan membantu membasmi radikal bebas dalam badan, folat mengeluaran sel dengan membantu bahan genetik untuk hidup selain mengelakkan mutasi DNA.



  • Menyembuh luka kulit.

Khasiat daun ubi kayu juga, ia dapat membantu menyembuhkan luka dengan cepat, letakkan sedikat gel aloe vera, masukkan beberapa helai daun ubi kayu yang telah dihancurkan dan jadikan sebagai pes dan pes itu perlu disapukan pada tempat luka.

Siapa sini pernah dan suka makan pucuk paku? -CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-1-2022 04:40 PM | Show all posts
Menarik infonya
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2022 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
aku plak tak bleh makan lgsg pucuk ubi ni. tdk mmg almarhum la jawabnya. hangin byk sgt dlm badan huhy
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2022 07:15 PM | Show all posts
matbad replied at 21-1-2022 06:15 PM
aku plak tak bleh makan lgsg pucuk ubi ni. tdk mmg almarhum la jawabnya. hangin byk sgt dlm badan hu ...

betui... tangkap urat2 semua... time makan pejam mata, pastu sufferrr...
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm xcomplete info je.... Pasal pucuk ubi ni... Iols stadi nutrition dulu die ade cyanide. Bole makan tapi dalam kandungan yg ckit. Bole menyebabkan keracunan and keguguran kalo uols tak hati-hati. Aduyaiii info ni misleading la dalam akta pemakanan 1983.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

29-4-2024 03:53 PM GMT+8 , Processed in 0.278502 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list