Bahan-Bahan: 4 cawan beras basmati (dibersihkan & ditoskan) 4 cawan air ¾ tin susu cair 600 gm daging 1 sudu besar rempah kurma 1 sudu kecil serbuk jintan manis 2 sudu kecil serbuk kas-kas 100 gm kacang gajus (dikisar halus) ¼ tin susu cair (disatukan untuk membuat tairu) 2 sudu besar jus limau nipis (disatukan untuk membuat tairu) 3 sudu besar minyak masak 3 sudu besar minyak sapi / marjerin 2 helai daun pandan
Garam & gula secukup rasa Bahan Kisar: 6 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 2 cm halia Bahan Tumis: 5 ulas bawang merah (dimayang) 3 ulas bawang putih (dimayang) 2 cm halia (dimayang) 1 tangkai daun kari 3 cm kulit kayu manis 5 kuntum bunga cengkih 5 kuntum bunga lawang ½ sudu kecil jintan manis 3 biji buah pelaga Cara: Daging dipotong lebar setebal 2 cm, dibersihkan & ditoskan. Panaskan minyak masak & minyak sapi & masukkan Bahan Menumis. Bila bawang kekuningan, masukkan Bahan Kisar, daging, rempah kurma, serbuk jintan manis, serbuk kas-kas & kacang gajus. Kacau hingga rata & biarkan hingga daging empuk & rempah pecah minyak. Tuangkan air, susu cair, tairu, daun pandan, garam & gula. Bila mendidih, masukkan beras dan kacau hingga rata. Bila air kering, kecilkan api & tutup periuk & biarkan hingga nasi masak. Gembur supaya nasi tidak berketul. Sebelum menghidang, tabur bawang goreng, daun sup & daun bawang yang dipotong halus ke atas nasi. Ehsan foto :1.bp.blogspot.com
|
ADVERTISEMENT