Sementara itu, pengusaha katering Siti Rahimah Diaudin, 34, memberitahu beberapa kuih-muih juga boleh disediakan lebih awal khususnya kuih jenis bergoreng seperti karipap, popiah, samosa dan kuih keria. "Kuih jenis talam yang tidak bersantan seperti kaswi dan sagu boleh disediakan lebih awal dan disimpan dalam peti sejuk. Begitu juga kuih sagu gula melaka dan apabila perlu, hanya masak santan dan air gula melaka untuk dicurahkan ke atas kuih," katanya. Siti Rahimah, bekas pengajar jurusan kulinari kolej swasta, berkata wanita bekerja boleh menyediakan juadah bersantan seperti kari atau rendang dalam kuantiti banyak semasa hari cuti sebelum dimasukkan ke beberapa bekas kecil sebagai 'bekalan' masa mendatang. "Hanya pastikan masakan telah sejuk sebelum dimasukkan dalam peti sejuk beku, dan tuliskan tarikh makanan dibuat. Semua ini memudahkan tugas pada hari bekerja. Masakan seperti kari juga lebih sedap apabila disimpan lama kerana rasanya lebih sebati," katanya.
Menurutnya, walaupun terdapat banyak produk makanan sejuk beku di pasaran, juadah yang dimasak sendiri pasti dinanti-nantikan kerana rasanya menepati selera dan bahan-bahan yang digunakan terjamin daripada segi kualiti. |
8
Bagus |
17
Marah |
9
Terkejut |
20
Sedih |
21
Lawak |
11
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
cmf_jeangrey posted on 28-6-2014 10:04 PM
kalau x suka makanan beli dan tahu isteri mungkin lambat sampai ke rumah suami pegi la ke dapur dulu ...
estrelle posted on 28-6-2014 10:13 PM
penah dengar masa ceramah kerusus kawen ade ustaz cakap tugas memasak ni sebenarnya tugas suami..
cmf_jeangrey posted on 28-6-2014 10:15 PM
gara2 byk sgt berkuntum kt bod FD ....ramai sebenarnya suami jenis camni...nk relaks lebih p ...
ADVERTISEMENT