CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 6111|Reply: 54

[Tempatan] Dua Serpihan Ditemui Di Afrika Selatan Milik MH370 - Menteri Pengangkutan

[Copy link]
Post time 12-5-2016 10:05 AM | Show all posts |Read mode
Edited by CARI-IIN at 12-5-2016 10:20 AM

Oleh Izzah Abbasy

Siasatan terbaru mengenai serpuhan MH370, kerajaan Malaysia berterima kasih kepada Mozambique, Mauritius Afrika Selatan bagi bantuan yang diberikan berhubung siasatan.

Dua serpihan pesawat yang ditemui masing-masing di Afrika Selatan dan Pulau Rodrigues, Kepulauan Mauritius, disahkan hampir pasti milik penerbangan Malaysia Airlines MH370 yang hilang 8 Mac 2014.

Gambar hiasan
Perkara itu dimaklumkan Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai dalam satu kenyataan media pagi ini.

Jelas Tiong Lai hasil itu dirumuskan selepas Pasukan Penyiasatan Keselamatan Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) Annex 13 Malaysia, selesai menjalankan penyiasatan ke atas dua serpihan pesawat berkenaan.

"Pemeriksaan ke atas dua serpihan pesawat yang ditemui di Afrika Selatan dan Pulau Rodrigues, di kepulauan Mauritius, yang merupakan sekeping bahagian enjin dengan logo Rolls-Royce, serta panel dinding kabin dalam, dilakukan pasukan pakar antarabangsa di Australia.

"Selepas pemeriksaan keseluruhan, ICAO Annex Malaysia merumuskan kedua-dua serpihan adalah konsisten dengan panel yang ditemui pada pesawat Boeing 777, milik Malaysia Airlines," kata Tiong Lai dalam satu kenyataan.

Pengesahan ini juga adalah selari dengan pemeriksaan pada Mac, apabila pasukan penyiasat juga mengesahkan serpihan ditemui di Mozambique hampir pasti milik MH370.

Sehingga kini, kawasan pencarian sudah meliputi 105,000 kilometer per segi. - CARI Infonet

Kredit : Astro Awani

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-5-2016 10:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Ape laa dah jadi kat mayat2 penumpang..
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2016 11:05 AM | Show all posts
hancur bekecai agaknya ...moga roh tenang disana

at least terjawab segala persoalan segala misteri

Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2016 11:31 AM | Show all posts
senang cite, dah bole tutup kes,dah bole bayar pampasan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2016 11:45 AM | Show all posts
btol tu atleast kite tau btol terhempas kat sane...
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2016 11:52 AM | Show all posts
betul la agaknya citer makcik yang balik umrah dulu tu..
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2016 11:59 AM | Show all posts
kejap je masa berlalu dh 2 thn rupanye...

Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2016 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 12-5-2016 11:52 AM
betul la agaknya citer makcik yang balik umrah dulu tu..

makcik yg balik umrah..saje nk sedap kan cite je tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-5-2016 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
eizarz replied at 12-5-2016 01:07 PM
makcik yg balik umrah..saje nk sedap kan cite je tu

kann.. tak pepasal dah tergelak ni..
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2016 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Jadi teori diego garcia ape ntah tu kantoi le kan?
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2016 01:21 PM | Show all posts
"serta panel dinding kabin dalam" - This is interesting. Ini benda baru i.e. bahagian dlm badan kapal. Sebelum ini bahagian yg ditemui adalah external part. External part kita tak pelik sgt sebab bahagian ini yg bersentuhan dgn air. Kalau internal part bermakna badan kapal pecah. Kalau badan kapal pecah kenapa isinya tak dijumpai langsung. Beg-beg, seat cushions, pinggang mangkuk, etc, etc and of course mayat penumpang mesti terapung. Teori selama ini mengatakan MH370 membuat soft landing di atas air - badan kapal tak terjejas. Badan kapal dan segala isinya tengelam seketul - menyebabkan isinya yg disebutkan di atas tidak dijumpai.

????? makin pening.
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2016 01:38 PM | Show all posts
adakah smp bila2 kita xkan tau apa sbnrnya yg berlaku kpd mh370 ni. maksudnya knp dia turn back knp dia tuju sana bila depa mati n bla bla bla.... eager to know
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2016 01:38 PM | Show all posts
Bell replied at 12-5-2016 01:21 PM
"serta panel dinding kabin dalam" - This is interesting. Ini benda baru i.e. bahagian dlm badan kapa ...

kannn... rasanya takde plak update pasal bhg dalaman kapal yg baru jumpa ni... bukan sepatutnya benda2 ringan mcm benda2 kecik terapung ke?
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2016 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Makcik rasa kasihan betul pada families deyolls~ sakitnya tuh disney~~

kannn memang pelik langsung tak jumpa seats ker luggage kerr, kraken makan sumer kerr~~

Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2016 02:19 PM | Show all posts
aurora273 replied at 12-5-2016 01:38 PM
kannn... rasanya takde plak update pasal bhg dalaman kapal yg baru jumpa ni... bukan sepatutnya be ...

Terapung satu hal. Kompem bende2 tu akan hanyut dan terdampar di mana2 persisiran pantai kan.... Tapi, masalahnya takde pulak jumpa bnda2 tu...

Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2016 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
jd yg kat  pulau reunion  dlu tu mh370 juga ke
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-5-2016 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah berlalu.. Dalam 2 tahun macam2 tragedi udara berlaku
Air asia crash,
Heli crash 2 kali.. Tahun lepas dan tahun ni..
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2016 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Susah nk percaya....kalau betul pon kenapa afrika...g beijing lalu afrika ke....bg aku mh370 ni mmg ade konspirasi..allah je yg tahu...
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2016 10:53 PM | Show all posts
jadi cerita serpihan boeing ni nak menutup isu apa pulak kali ni?
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2016 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
sedihnya...nak cari bangkai heli kat batang lupar pun berminggu...inikan pula nak cari @mh370 yg jatuh dihujung dunia....dok imagine bgaimana mereka landing atas laut yg bergelora dan tenggelam.perlahan lahan....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-12-2022 06:31 AM GMT+8 , Processed in 0.118882 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list