CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2743|Reply: 4

Cara Paling Tepat Menyediakan Menu Sayuran

[Copy link]
Post time 26-4-2016 03:49 PM | Show all posts |Read mode
Oleh Adib Za

Satu kajian mendapati bahawa mengukus sayuran dapat meningkatkan nilai gizi pada sayuran tersebut.


Para pengkaji menganalisis 21 penelitian yang melihat bagaimana kaedah yang berbeza mempengaruhi tahap antioksidan sayuran.


Kebanyakan proses memasak seperti membakar, merebus dan menggoreng boleh merosakkan jariangan dalam sayuran dan menghancurkan beberapa antioksidan.










Namun, mengukus mampu meningkatkan kadar polifenol hingga 52 peratus, kerana ia merupakan proses pemanasan yang lembut dan tidak terendam air.


Pastikan juga yang terlalu lama memasak sayur-sayuran ya. - CARI Infonet




(sumber foto: Carian google)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-5-2016 06:27 AM | Show all posts
saya tak suka makan sayur berdaun hijau nie..huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2016 10:53 AM | Show all posts
bestnye, segarnya nampak sayur...
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2016 11:17 AM | Show all posts
tq for tips, tt..
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2016 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Very good info
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-11-2024 11:12 AM GMT+8 , Processed in 0.430791 second(s), 16 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list