View: 3271|Reply: 5
|
Solok Lada Menu Asli Kelantan
[Copy link]
|
|
oleh Adib Za
(Sumber foto: Blogresipi)
Antara sayuran yang wajib ada dalam menu nasi kerabu ialah solok lada.
Gabungan cili yang disumbat dengan kelapa parut dan daging ikan ini memang sangat enak dimakan dengan menu asli Kelantan yang lain.
Selain penggunaan ikan kembung, anda juga boleh menggantikannya dengan ikan sardin. Sedap sangat. Jom cuba resipi di bawah yang dipetik dari laman Rasa.
Bahan-bahan:
5 ekor ikan kembung | dikukus dan ambil isinya
400 gm kelapa parut
6 ulas bawang merah | dikisar
2 cm halia | dikisar
1/2 sudu makan ladan hitam | dikisar
100 ml santan
1 biji telur
10 biji cili | dihiris tengahnya dan dibuang bijinya
Garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
1. Gaul isi ikan bersama dengan kelapa parut, lada hitam, halia, bawang merah dan telur.
2. Kemudian perasakan dengan garam dan gula.
3. Sumbatkan bahan ini ke dalam cili yang telah dihiris tengahnya dan dibuang bijinya.
4. Susun di dalam periuk dan tuangkan santan. Biarkan mendidih dan sedia untuk dihidang. - CARI Infonet
SUmber resipi: Rasa.my |
|
|
|
|
|
|
|
kalau kat kelantan, cili tu lain sikit..
bukan yang macam dalam gambar tu..
rasa cili tu pun lain..
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
lada solok memang xsama ngan cili merah/hijau.. bila susah nak dapat, depa belasah ja apa yg ada asalkan lepas gian nak merasa.. huhu |
|
|
|
|
|
|
|
KT KL BYK PKAI HAMPAS |
|
|
|
|
|
|
|
aah deme pakai cili ni. kt kelantan byk jual cili ni tapi kt luar susahnye nak jumpe. kdg2 je ada jual kt pasar.
|
|
|
|
|
|
|
| |
|