CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3070|Reply: 10

Awas, Derhaka Dengan Bapa, Hidup Anda Susah

[Copy link]
Post time 12-4-2016 06:16 PM | Show all posts |Read mode
Oleh Adib ZA

Hubungan anak dan bapa sangat sukar digambarkan. Ia begitu berharga sehingga tiada apa pun yang dapat menggantikan kasih seorang bapa.


Namun, ramai yang tidak tahu menilai perkara ini sehingga bersikap kasar dengan bapa mereka. Lebih teruk ia sehingga menyebabkan derhaka kepada orang tua kerana perasaan tak puas hati, marah dan sebagainya.


Tahukah banyak kesan negatif bila anda tidak berbaik dengan bapa anda, lebih-lebih lagi derhaka? Dalam Islam sendiri menyatakan, antara punca rezeki yang tersekat adalah kerana derhaka kepada ibu bapa.










1. Sebab itu, jangan malu untuk meminta maaf daripada kedua orang tua anda. Meskipun hati seorang bapa sentiasa memaafkan anak mereka, namun tutur kata itu lebih melembutkan hati marah.

2. Malah, jika anda yang berasa marah dengan bapa anda, jangan sesekali meninggi suara atau menengkingnya. Tenangkan diri dan cuba hilangkan rasa marah.

3. Tips yang paling mudah ialah cuba menerima masalah dan cuba untuk tersenyum. Percaya tak, bagaimana geram atau marahnya anda, masalah akan berkurang bila cuba untuk senyum.



(Sumber foto: Carian google)





Sama-sama cuba menghargai bapa anda. Selagi mereka masih anda..dan sebelum terlewat.. - CARI Infonet
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-4-2016 07:00 PM | Show all posts
Dah takde ayah.. ninggal time skola men lagi rindu nk cium pipi dia
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2016 05:38 AM | Show all posts
Allahummarghfirlii waliwalidaya war hamhumaa kama rabbayaanii shagiira.......ameen.....



Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2016 08:55 AM | Show all posts
mujer_in_espejo replied at 12-4-2016 07:00 PM
Dah takde ayah.. ninggal time skola men lagi  rindu nk cium pipi dia

kalau hang tak cerewet....Manak boleh pinjamkan pipi kejap...No charges.....

Keen????


Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2016 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
aku pernah derhaka pada bapak aku. even do aku da minta ampun, aku still rasa bersalah smpi skrg..
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2016 09:34 AM | Show all posts
Andyscenes replied at 13-4-2016 09:21 AM
aku pernah derhaka pada bapak aku. even do aku da minta ampun, aku still rasa bersalah smpi skrg..

Setang  memang suka bertenggek pada hati hati yang penuh dengan keraguan...guilty conscience yang berterusan.....sedangkan bersangka baik tuh is the way forward.........

hang busuk busuk dapat mintak maaf while he is still alive....cuba bayangkan Kalau hang  tak sempat nak mintak maaf sedangkan dia dah berpemegian....hang nak buat apa??? Terjun dari pokok taugeh???

Come on...grow up please....nak emo tu pun agak agak ler....



Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 13-4-2016 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
ok aku emo dengan agak agak ler..

ok aku grow up..

ok dengan tiba tiba..
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2016 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
ok aku emo dengan agak agak ler..

ok aku grow up..

ok dengan tiba tiba..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-4-2016 10:12 AM | Show all posts
Andyscenes replied at 13-4-2016 09:40 AM
ok aku emo dengan agak agak ler..

ok aku grow up..

haha its ok. minah faham. pasni jgn derhaka ngn ayah lg.

Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2016 10:19 AM | Show all posts
minah_kidal replied at 13-4-2016 10:12 AM
haha its ok. minah faham. pasni jgn derhaka ngn ayah lg.

Hang paham????...hang punya kisah derhaka ngan pak hang camna lak????

Cer citer cer citer.....
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2016 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
zmn aku remaja dulu mmg rebel tp xberani nk tunjuk depan ayh sbb takut yg amat da besar n dah dpt keje mula lwn2 ckp ayh n mak konon2 diri tu besar sgt tp syukur sgt aku sedar diri tiap kali nk buat atau bkata2 aku fikir dulu...baik buruk ayh kita..tgn ayh la yg mbesarkan aku. pgorbanan y xdpt aku balas sampai bila2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-9-2023 04:56 AM GMT+8 , Processed in 0.088645 second(s), 36 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list