View: 2604|Reply: 10
|
Resipi Bergedil Ayam, Mudah Dan Enak Sekali
[Copy link]
|
|
Oleh Adib ZA
(Sumber foto: Carian google)
Alahai bila teringat keenakan bergedil, terasa kecur air liur.
Ia bukan sahaja sangat lazat dimakan dengan soto, malah boleh dimakan begitu sahaja dan dijadikan lauk enak.
Campuran kentang dan ayam yang serasi, mampu menghasilkan bergedil enak dan lazat. Jom cuba resipi di bawah.
Bahan-bahan:
3 biji kentang
Segenggam bawang goreng
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada/ lada putih
Daun bawang/daun sup
Daging ayam kisar secukupnya
Untuk proses menggoreng
Telur
Tepung sedikit
Cara-caranya:
Buang kulit kentang, bersihkan kemudian potong dadu.
Goreng kentang sehingga masak.
Lecek kentang menggunakan garfu ketika panas sehingga hancur.
Masukkan bawang goreng, ayam dan perasa. Lecek sebati.
Kemudian bentukkan bulat leper kecik kecik.
Kemudian celup begedil ke dalam telur dan goreng.
Biarkan bahagian bawah begedil betul betul keras baru balikkan untuk mengelakkan begedil pecah.
Sedia dihidang. - CARI Infonet
Sumber resipi: Blog Izah Daut |
|
|
|
|
|
|
|
iols x goreng kentang, sb sgt bminyak dn lembik, iols rebus je then lecek2. cmpur tepung sikit mse lenyek2 tuh utk elakkan mse goreng tu, bergedil jadi pecah n lembik. jgn cmpur byk sgt tepung nt keras. |
|
|
|
|
|
|
|
gune bread crumb sebagai agen "pengikat" bahan2 dari terlerai waktu goreng... |
|
|
|
|
|
|
|
makan ngan soto ...
sedappnyaaa..... |
|
|
|
|
|
|
|
oooo.. gaul kentang lenyek + tepung + ayam + isi lain pastu baru bulat-bulatkan masuk dalam telur pastu goreng ye? |
|
|
|
|
|
|
|
ha'a.. sb kalau x campur tepung, isi dia lembik n mudah pecah bila goreng (even salut telur mse nk goreng). plus lagi, kalau x cmpr tepung, lembik sgt.. jd bminyak gtuh.
iols dulu2 x taruk tepung, dpt resipi dari adik. dia suka masak2. hehe. uols cuba la nt
|
|
|
|
|
|
|
|
Edited by prettyuglybabe at 24-3-2016 10:44 AM
ok.. nak try nanti.. tq uolsss...
eh copppp... tepung tu tepung apa? gandum/jagung/ubi atau apa-apa tepung pun boleh?
|
|
|
|
|
|
|
|
senang je tp rajin ngan malas je nk bt |
|
|
|
|
|
|
|
letak daun bawang pun sodap |
|
|
|
|
|
|
|
pernah try buat tapi xmenjadi..terlerai masa goring |
|
|
|
|
|
|
| |
|