CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3622|Reply: 1

Pinaasakan Sada - Makanan Suku Kaum Kadazan Dusun

[Copy link]
Post time 15-3-2016 03:38 PM | Show all posts |Read mode


Oleh : TS LOO



sumber foto: http://planet-milano.blogspot.my/



Sajian yang merupakan makanan bagi suku kaum Kadazan Dusun ini berasaskan ikan air tawar dan herba dari hutan. Ia disediakan ketika Pesta Keamatan yang disambut pada 30 dan 31 Mei setiap tahun. Tuhau adalah sejenis herba berbatng lembut yang dikenali dengan nama 'cepus' di utara semenanjung Malaysia.







Bahan-bahan :
6 ekor ikan basung / selayang


1/2 biji nenas - dipotong memanjang
2 batang tuhau - dicincang halus


150 ml air
Daun tintap
Garam & serbuk lada hitam secukup rasa






Bahan hiris :
4 tangkai daun bawang
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
4 sm halia



Cara membuat:
1) Alas dasar periuk dengan daun tintap atau daun pisang atau pucuk ubi
2) Susun separuh nenas di atasnya
3) Lumur ikan dengan garam, serbuk lada hitam, tuhau dan bahan hiris kecuali daun bawang
4) Atur nenas di atasnya dan tuangkan air
5) Tutup periuk dan masak atas api perlahan sehingga ikan masak - CARI Infonet







sumber : http://planet-milano.blogspot.my/
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-3-2016 06:35 PM | Show all posts
sedapnya...tapi tuhau tu tak kenal la..cepus pun tak kenal..huhuhu
mcm masak pindang je ni...
terliurnya...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

30-11-2024 03:04 AM GMT+8 , Processed in 0.283462 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list