View: 5906|Reply: 28
|
Ilmu Dapur Buat Yang Baru Bergelar Isteri
[Copy link]
|
|
Oleh : Fyruz Hanna
Memang tak semua wanita dilahirkan tahu memasak. Namun bagi yang baru bergelar isteri jangan panik jika memasak bukan dalam senarai hobi anda.
Bak kata orang tua, tak tahu boleh belajar, jom kita belajar perkara asas memilih bahan masakan untuk mengisi perut cik abang tercinta
1. Ayam – pastikan daging dan kulitnya warna merah. Jika sudah berwarna biru jangan beli, itu tanda daging ayam sudah busuk.
2. Ikan – cari ikan yang nampak berkilat dan lihat juga matanya. Cari mata ikan yang warna cerah dan berlendir. Ini tanda ikan baru.
3. Udang - warna masih merah dan kulit belum tanggal. Jangan beli kepala udang yang sudah hitam dan badan lembik.
4. Kerang - cengkerang tertutup. Ada juga yang pilih isi kerang yang berwarna merah dan terkeluar sedikit. Tanda kerang masih baru.
5. Ketam – lihat warna cengkerangnya, terutama bahagian atas dan juga pada sepit. Warna kebiruan menandakan ketam segar. Boleh juga timbang ketam menggunakan, yang berat tanda isi padat.
6. Kubis - pilih yang ringan dan bila dipotong nampak rongganya besar. Kobis ini selalunya manis dan sedap.
7. Sawi – pilih daun lebar tapi batang kecil. Sawi yang batang besar biasanya pahit.
8. Timun- pilih yang lurus dan pangkalnya tak banyak warna hijau. Timun yang banyak warna hijau selalunya pahit.
9. Tomato- pilih yang ada sedikit warna hijau, jangan semua merah. Ini tanda isinya padat dan ranggup. Tomato yang berwarna merah semuanya bermakna sudah betul-betul masak dan selalunya tidak tahan lama.
10. Keledek- pilih yang bentuk lurus, kulitnya bersih.
Sekurang-kurangnya kini anda tahulah serba sedikit untuk memilih bahan masak. Semoga sedap makanan anda nanti. Selamat mencuba -CARI Infonet.
Sumber: vanillakismis |
|
|
|
|
|
|
|
Beli udang merah?
lobster kerrrrr?
kalau udang biasa bukan kaler merah tu dah nak busuk/rosak kerrrr |
|
|
|
|
|
|
|
udang warna merah maksudnya masih segar, cuba perhatikan bahagian kepala.. jangan ambil udang yang kepala sudah hitam kerana ia tanda lama disimpan atau lama dah dinaikkan dari laut.
|
|
|
|
|
|
|
|
CARI-SFG replied at 10-2-2016 07:09 PM
udang warna merah maksudnya masih segar, cuba perhatikan bahagian kepala.. jangan ambil udang yang ...
Ohhh yang bahagian otak udang ker
makcik ingat bahagian kulit badan udang
maafkan makcik salah faham nakkkk |
|
|
|
|
|
|
|
thank you la for the tips..semua nya iols tak tahu...
siapa tahu macam mana nak bezakan daun ketumbar dengan daun sup? hari tu pergi Jusco nak beli daun ketumbar, tak tahu mana satu..dah google2 gambar pun still tak boleh detect....by the fragrance lagilah I tak tahu nak bezakan...macam sama je semua...... lepas setengah jam memilih yg mana satu, terus tak beli.. so resepi patty burger Prosperity I hari tu takde daun ketumbar...
|
|
|
|
|
|
|
|
Elle_mujigae:   bg4.png thank you la for the tips..semua nya iols tak tahu...siapa tahu macam mana nak bezakan daun ketumbar dengan daun sup?  hari tu pergi Ju ...
beza dia bau...x salah kalau kita 'petik' daun tu kt market dan try bau... ada bezanya.. selamat mencuba! |
|
|
|
|
|
|
|
nais tips... sape tahu beza jintan manis dengan jintan halus.. or whatever jintan... huhu failed bab ni |
|
|
|
|
|
|
|
belum jadi isteri pun tips yang bgus.. sb maya now nk start masak.. saving budget.. huhuhuh |
|
|
|
|
|
|
|
Elle_mujigae:   bg4.png thank you la for the tips..semua nya iols tak tahu...siapa tahu macam mana nak bezakan daun ketumbar dengan daun sup?  hari tu pergi Ju ...
Daun ketumbar ni baunya kuat dan agak tengik. daun sup bau dia sikit jer |
|
|
|
|
|
|
|
masa tu kita ada petik2 juga dan ramas2 daun tu nak smell kan.... tapi still tak boleh detect beza dia... since bau daun sup pun kita tak tahu mcm mana...
at the end macam dah yakin la tu daun ketumbar tapi bila dah pergi timbang , orang tu letak tag Sadery leaves, tu yg terus tinggalkan je daun tu kat tempat dia balik dan tak beli...
|
|
|
|
|
|
|
|
itulah..ada baca masa google tu.....Jusco tu letak daun2 semua satu bahagian..bercampur2 dah....
I rasa kena pergi pasar basah tanya makcik seller tu terus nama2 daun ni.....
|
|
|
|
|
|
|
|
Mostly pasaraya skrg dah ada label kan.. so senang nk kenal ikan,sayur, rempah ratus... tapi yg slack nye kalau diorg silap letak..haha... so in the end kena ada ilmu jgk xleh bergantung pada label je...
iolss still blur ngn ikan selar/sardin/selayang walopon dah berjuta kali ikut mak pi pasar...wakaka... |
|
|
|
|
|
|
|
Daun bawang tau...pnjg2 n kurus2 tu...daun ketumbar tk pernah beli lak......jintan manis n jintan putih je niasa kami gna...beli yg fh siap2 dlm paket.... |
|
|
|
|
|
|
|
adik iols kalau suh masak xnak nye.
dah selalu sgt mak masak. |
|
|
|
|
|
|
|
cool...stuffs , i learnt new things today.
tapi bila mai masa nak makan , grab je yg masih ada dalam basket around say, 9 pm ? hahahahahah
well...kalau anyone dari food tech or culinary sciences boleh terangkan mekanisme di atas - macam hubungan kubus isi ada rongga lebih manis tu, macam mana , best gak
6. Kubis - pilih yang ringan dan bila dipotong nampak rongganya besar. Kobis ini selalunya manis dan sedap.
i mean this is interesting actually .. |
|
|
|
|
|
|
|
Tapi kalau pegi supermarket mostly mata ikan merah. Acano |
|
|
|
|
|
|
|
Ayam tu bukan kalau yg xmerah dan kaler agak pucat tu tandanya penyembelohn sempurna ker?semua drh habis drained.tp jgn beli yg biru lah |
|
|
|
|
|
|
|
thanks for the tips |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Wanita & Lelaki
|