View: 12569|Reply: 33
|
Ambuyat, Nampak Pelik Tapi Sedap
[Copy link]
|
|
ayoo ambuyattt.. lama kot xmkn.. dulu mak angkat selalu buat kalau p umah dia.. la ni xdpt nk merasa dah.. pindah jauh dah... |
|
|
|
|
|
|
|
Alahaiiii post ni pasal resipi ke. Boleh dipercayai x? Karang xsedap. Selalu cmtu tau lg2 kalau pegi kat website myresipi bagai lah |
|
|
|
|
|
|
|
cicah dengan sambal binjai...sikit punya sedap. Miss lak nak makan ambuyat ni.
Air nak kena panas betul2 bila nak bancuh ambulung (sagu rumbia)......kalau tak, dia tak jadi. |
|
|
|
|
|
|
|
xpernah cuba walaupun pernah dihidangkan ambuyat ni
|
|
|
|
|
|
|
|
Teringat plak bancuh tepung ubi dgn air panas buat gam. |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau kat sarawak dipanggil linut |
|
|
|
|
|
|
|
Pernah try kat rumah kawan kat Sabah makan dengan udang rebus dan sambal belacan. Tapi takleh nak makan banyak sbb tak biasa. |
|
|
|
|
|
|
|
Pernah cuba...tapi 1x suap je terus x boleh masuk... |
|
|
|
|
|
|
|
Dh lama teringin nk makan..
Kat mana eh bole dpt |
|
|
|
|
|
|
|
Kat Sarawak d panggil linut ..
samada buat camtu ..
tapi ada cara ringkas ja ..tak perlu nak kacau laju laju dengan air panas - yang mana tak kompom menjadi
cara ringkas :
- campur sagu tu dengan air biar cair dan masuk kan dalam kuali
- kacau sehingga air mendidih dan kering
FC tak brapa gemar d buat ambuyat atau linut
teringat ....
suka kalau d buat tumpi sagu
- hancur2 kan sagu , masuk kan kelapa parut dan masuk kan sedikit garam dan gula.. gaul rata
- licinkan kuali dengan sedikit minyak. kalau guna non stick .. tak perlu
- taburkan sagu tu tadi dan biar sekejap , api kena selow
bila dan bercantum cantum .. balik kan 2-3 kali
siap
jumpa gambar ni .. tumpi sagu
|
|
|
|
|
|
|
|
Untuk makan bersama ambuyat(Sabah) linut(Sarawak)
sambal belacan ikan bilis
dan
sup terung dayak + ikan lumek salai
|
|
|
|
|
|
|
|
punya sadap ni, mknan suku kaum brunei. .say hi dlu urg brunei, mntaw terjumpa jodoh |
|
|
|
|
|
|
|
lil_sparky replied at 12-8-2017 12:39 AM
Dh lama teringin nk makan..
Kat mana eh bole dpt
uols dtg sabah nnt iols belanja, kihkih |
|
|
|
|
|
|
|
moocoww replied at 30-3-2016 08:02 PM
Pernah cuba...tapi 1x suap je terus x boleh masuk...
mkn terus telan jah sis, mmg mcm tu first time mkn mmg bgtu. .hihi |
|
|
|
|
|
|
|
Macam mana cara makan you? Calit sikit macam sambal belacan tu ke?
Hakak tak pernah makan langsung. Dan rasa dia camna?
|
|
|
|
|
|
|
|
pinkypetal replied at 13-8-2017 05:52 PM
Macam mana cara makan you? Calit sikit macam sambal belacan tu ke?
Hakak tak pernah makan langs ...
rasa dia tawar jah sis, sbb tu laa ada pencicah dia mcm kuah ikan kuah sardin sambal belacan. .tp, dia ada satu bau ni iols pun xtahu nak gambarkan mcm mn tapi bau sagu kot. .hihi, bau dia ok ja xkuat sgt pun
cara mkn dia ambik ambuyat tu sikit2 jah sis, lepas tu cicah dgn kuah2 tadi tu laa. .letak kat mulut terus telan, xpyh kunyah lg. .boleh mkn dgn ikan bakar, sayur kangkung mcm tu laa. .
kalau sis ada ig, sis tengok ig datosrivida. .dia pergi brunei ada mkn ambuyat ni. .hihi |
|
|
|
|
|
|
| |
|