CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3172|Reply: 17

Susah Sangat ke life kat Malaysia Sekarang ni? Ce cite sikit.....

[Copy link]
Post time 12-1-2016 11:07 PM | Show all posts |Read mode
Aku letak tajuk ni sebab nak tanya first-hand experience forumer la keadaan hidup kat Malaysia sekarang nih, grup2 whatsap aku semua mengeluh itu ini...nampak macam kelam sangat, macam duk dalam zaman Jepun pulak, betul ke? cite la sikit, pakai throw away account le kalau segan, nak jugak aku tau betul ke dah ramai yg jual burger, bukak gerai nk tambah pendapatan sekarang, anak pakai baju sekolah lame dan sebagainya.........Ape langkah anda menghadapi keadaan gawat ni.....Aku tanye sebab aku takde kat Melesia, ade beberapa bulan lagi nak buat keputusan balik ke tidak.....hidup aku pun tak le best sangat kat sini, tapi aku nak bandingkan antara dua keadaan tak best (kt sini dgn kt melesia), mana satu ringan sikit.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-1-2016 12:39 AM | Show all posts
first kene taya hang duk mana....baru leh compare kot
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2016 12:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by swimswim at 13-1-2016 12:59 AM

Kalau org tu merintih susah, cukup je ada kesemua benda ni, aku jatuh x kasihan lgsg.
-Rokok lebih 3 4 kotak seminggu or tudung2an beratus2
-ada astro and unifi and data plan
- Selalu upload gambar makan mahal2 tmpt fancy

The world changes everyday, somethgs gotta give. Got to be ready when the hard time comes. Tp kalau yg susah betul2 tu, bertabahlah . My opinion sajork.

Just nak add, so far meols mmg terasa la dgn cabaran post-gst ni. But it makes me buy more healthy, fresh n natural food sbb itu semua 0% gst (kononnya).
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2016 01:54 AM | Show all posts
masih ramai je yg online 24 jam kat forum ni... ada masa ke nk buat 2-3 kerja?
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2016 07:56 AM | Show all posts
Cara ko tny mcm lahir2 dh ada kat oversea. Kalau xde kat malaysia sb kerja atau blaja xkn sebelum ko kesana ko xtau
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2016 09:14 AM | Show all posts
kebanyakan terikut2 org lain mengeluh.. ye mmg harga barang makin naik, tu bukan punca utama.. punca utama ialah produktiviti melayu yang makin menurun..

masa makin banyak buang ngadap whastapp, fb instagram dan online..

masa makin laju, tapi kita makin ketinggalan.. maaf cakap, org cina pun bising jugak, tp mereka bekerja keras siang malam, xde bnyk masa buang masa.

orang kita? waktu kerja kul 8-5 , tapi kl 9 kuar minum sampai 10,
petang main bola. bangsa lain? kul 6 paling awal habis, mereka senaman kul 7 am.

malam, org lain teruskan dengan perniagaan, org kita? yang ke masjid surau xpe la, yg duk kat futsal berapa ramai, yg duk lepak mamak? yg duk ngadaaap ke forum2 ?

bukan x boleh, tapi berpada2..
bila org syorkan supaya tambah income, buat bisnes, bina rangkaian , dropship, meroyan x tentu pasal.. sebab terikut kat org x sekolah punya royanan.

hakikatnya bangla nepal indo terus2an mengirim wang ke negara mereka, buka carwash, buka kedai runcit, buka kedai itu ini.

org kita? masih lagi pekakkan telinga, butakan mata menyalahkan org lain; Ahmad maslan punya salah sorang..

salah BN tu mmg salah BN, salah kita yang malas? siapa pun meemerintah, harga barang akan teruuuuss naik. sebab kenaikan harga ni berlaku zaman Rasulullah SAW lagi. rakyat bertemu baginda, minta Baginda saw kawal harga di pasar, tapi baginda jawab, biarkanlah harga pasaran yang menentukan, selebihnya Allah lah yang merikan rezeki.

sifat malas akan makan diri, buka lah mata, berniagalah.. tambah la ilmu, pergi la kursus iklan fb, google, dr azizan, najib assadok.

aku cakap lepas aku dah buat..jgn kata aku x buat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 13-1-2016 09:16 AM | Show all posts
rasa-rasanya kalau malaysia ni hajab sangat..forum cari ni pun tak sempat nak jengah dah...rasanya Eon big..Eon..Pavillion...Giant...ioi city mall tu parking sure tak penuh...hakak pergi semedang penuh je..kat fb hakak tengok cik kak, cik kak..cik abang..cik abang asyik check in sana..check in..makan shell out lah..makan tony's roma lah...yang jadi hajab tu tak tau tang mana...bukan hakak ni orang kaya..bukan tak rasa kegawatan ni..jika dibandingkan suami and mertua hakak yang asal dan memang duduk di singapore tu..umur dah 60 lebih pun masih perlu berkerja...cukai lift..cukai tong sampah..cukai parking...cukai bil air/letrik..duit pengangkutan awam..sebab kat sana nak beli kereta jer COE dan makan beribu2 dollar sing...
seperti forumer swimswim nyatakan tadi..rokok 3-4 kotak..tudung ratusan ringgit..kalau tak beli dikedai..beli by on online...astro yang semua siaran ada...itu yang mungkin mereka2 ni mengeluh..dah biasa hidup senang bila susah mau gak terduduk..itu pendapat saja...yang lain..cer tanya sendiri kenapa kawan uolls tu lah...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-1-2016 09:18 AM | Show all posts
tak de la dari lahir, baru nak dekat lima tahun, tapi tak pernah balik...visa sampai tahun depan idup lagi, time aku fly dulu, tak de la aku rasa Malaysia ni sesusah mana, aku sampai kena diet sebab kena fatty liver,borderline diabetes, banyak sangat makan kedai mamak, KFC McD...nak tunjuk macam mana tak susah la time tu,sampai kena penyakit, gaji take home tak la sampai 3 ribu, rumah tak de lagi la time tu, habis bayar bil itu ini dapat lagi simpan dalam dua tiga ratus...tak banyak tapi hidup pun tak de tekanan....pendek kata, walaupun dari segi politik dah start orang rasa menyampah time tu, aku tak rasa pun yang aku perlu lari dari Malaysia, tak nak balik.....tapi sekarang ni member aku yg gaji 3 riban pun mengeluh itu ini naik, dah start buat bisnes kecil-kecilan, ,ada yang confide dengan aku rumahtangga dah start bergolak sebab duit, member yang meniaga mengadu dah tak boleh pegi dah sebab overhead, letrik tinggi sangat, orang cite kat TESCO, Giant banyak bisnes tutup...apa punya cerita ni, naik takut aku....mula2 aku anggap benda ni limited kat member duduk town je, tapi sekarang ni dah naik nyampah nak tengok whatsapp, asyik mengeluh je tak kira yg kat town ke yg bandar kecik ke.... aku dah serba salah sekarang, duk sini pun keje bukan hebat pun, tak pakai degree aku dari Malaysia pun, tapi tak ada tekanan, tapi badan je ade kt sini, hati mmg nak balik Malaysia, tapi balik belum tentu ada kerja..... kacau betul la.....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 13-1-2016 09:33 AM | Show all posts
yg kat azie cakap pasal sinagpore tu betul la..adik ipar aku dulu keje singapore, nyonya dah tua masih keje lagi, bagitau kat dia sudah mati baru gua boleh stop keje.......tapi aku perasan jugak member aku yg banyak mengeluh di set set keje swasta dengan keje sendiri.....yg keje gomen dgn MNC (Multinational companies) aku perati tak de mengeluh sangat... aku punya kesimpulan takat ni, yg keje gomen dgn MNC tak terasa sangat.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2016 04:04 PM | Show all posts
bypassthecortex replied at 13-1-2016 09:18 AM
tak de la dari lahir, baru nak dekat lima tahun, tapi tak pernah balik...visa sampai tahun depan idu ...

soklan cik kak kat atas tu tak jawab lagi.... hang la ni dok mana? jepun kaaa... ireland ka... uganda ka....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-1-2016 01:02 AM | Show all posts
US...belah west coast...kt state & uni mane kena cover line sikit....Malaysian tak berapa ramai kt tempat aku hehehe...ikut bini sambung study, summer ni dah grad, bini mmg kene balik la...bonded dgn sponsor....aku yg boleh datang balik  sini...(kena balik la jugak kejap nanti tukar status visa)....aku keje bodo je kt dalam kampus bini aku....x boleh keje luar sebab visa punya restrictions...tapi bodo tak bodo pun bila tukar jadi RM lagi banyak dari take home pay aku kt melesia...klu nak kira stable, aku dah kira stable dah kat sini..aku ada routine harian, tau agak2 berapa budget bulanan, tak makan duit bini....tak risau la pasal duit.....pendek kata, hidup tak kaya, tapi selesa....barang makanan murah....tak tipu, sini Mydin dia nama ALDI.....nak jadi bodo beli brang mahal boleh le ke Walmart hehehhe...baju aku beli kat Goodwill je...baju aku semua branded bang, tapi tak lebih 4-5 Dol selai....kete xde, public transport sini reliable...nak gi memane jauh sikit baru aku sewa kete...sewa kete pun murah sini dan kete pun power2....keje aku by hour, hourly pay...jumaat no problem, aku off dalam dua jam pi jumaat, xde problem...
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 11:55 AM | Show all posts
skadar makluman..

visor kete made in china 50 hengget made in malaysia 120

aku heran suggoh... bapa sen je drg import visor dr china ni..

dan knapa brg made in malaysia mahal noharom.. sdgkn cma ade kos kurier dan buruh..

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 12:04 PM | Show all posts
menanda aras pd ramainya orang di tesko jayen ioi pavi tu.. bg gen bukan pengukur terbaik..
kdg prgi pun bkn soping smpi pnoh jari.. mmbawaknya.. jnjln.. smbl mkn2.. window soping..

takkan nk berjln pun taleh ye dak.. tu dah mcm dok jaman jipun... nak kuar umah pun tkot.. kene kelar jipun
skunk kuar umah tkot.. duit terbang.. hahaha...

nak mkn kepsi pun.. takkan tak boleh dah.. ko tringin.. bl jele.. wlopon dlm poket ngam2 je nk ckp bulan..
kalo dah kosong smer pasaraya tu darurat tuh.. hahaha...

bole servey pndptn penege sng.. dari ctu boleh taw.. rtu g macy.. tanya.. camna bisnis.. drg kata kureng..
sbb tu kene wat sale.. tp ttplah macy tu kt ctu.. jual brg mahei dan ttp jugak org dtg beli.. cma da berkurangan la sales dorang tu.. dari pndgn mata kasar.. kita taleh judge..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-1-2016 11:23 PM | Show all posts
Thanks for the rating genchi. Tapi aku lupa nak bagi tau, banding dgn melesia, US ni negara utk orang sihat, start ko sakit je naye la sebab hospital tak free.....tapi student & family semua Kementerian pelajaran malaysia bagi insurans, cuma dental tak cover....aku sepanjang duduk sini cukup jaga gigi aku sebab tak nak susah...satu hari sampai 3-4 kali berus gigi atau listerine....sepanjang duduk sini tak penah gi dentist...dulu kt melesia setahun dua tiga kali jugak la aku pegi dentist...klinik gigi gomen, bayar singgit je buat scaling la, tampal la itu la...siap tak sempat nak buat root canal lagi sebab time tu dah nak fly dah....harap2 jangan la tiru macam US bab-bab spital ni, makanan mahal boleh tahan lagi, klu ubat demam batuk pening mahal pening jugak.....aku ade jugak cite dengan brader2 & akak2 Melesian yg duduk kat sini dah kawin orang sini...pasal bende2 cam ni le seko2 masih pegang passport melesia lagi tak nak lepas, rugi diorang cakap kalau lepas citizenship malaysia, duk US tak jadi warganegara diorang pun ok, diorang layan ok, buat ape nk lepas citizenship malaysia, tua nanti nak balik jugak......
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2017 12:48 PM | Show all posts
famili kau je susah. susah sampai mak kau kena jual body kat chowkit cari duit beli beras.





Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-11-2017 03:23 PM | Show all posts
baldi replied at 25-11-2017 12:48 PM
famili kau je susah. susah sampai mak kau kena jual body kat chowkit cari duit beli beras.

Sorry guys, I didn't bump this thread up.

It was Baldi.

This fella is suffering from acute delirium, to the extent that he is confusing his mom for other people's moms.

By the way, he is talking about his mom.

Have to write in English, he doesn't understand English, the doctor said if he knows what I am saying, his delirium will get worse, I am doing this guy/gal a favour by not writing in BM.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-11-2017 11:50 AM | Show all posts
bypassthecortex replied at 25-11-2017 03:23 PM
Sorry guys, I didn't bump this thread up.

It was Baldi.

susah betul hidup mak kau, sampai terpaksa lacur body kat lorong cari duit beli beras


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-12-2017 01:59 PM | Show all posts
hmmmm.......pelik tau porumer Baldi ni, semua carut dia dlm mana2 thread takde perkataan "F**K". Sedangkan budak lelaki melayu darjah nam pun itu cuss word pertama dalam English yg diorang belajar.

So aku try buat psycho analysis dia ni (amatur punya analisi):

1. Baldi's a girl.
2. Under a lot of stress (see her comments, not only her replies to mine but other people as well).
3. Probably bullied at work place, Cari is the only place for her to project her power.
4. Not naturally a bad person, but in order to project her supposed power on other people, she has to use foul and colourful language, or masculine language, language normally used by male, but the absent of the four letters word is a giveaway as to her real gender.
5. Divorced parents, or her mother has passed away, very attached to her (late) mother, triggered easily by the mention of her mother.
6. Well, this gal needs help, she basically took all my baits, to the extent that I no longer find my written manipulation exciting. yeah, I am childish and stupid, that gal is probably sick inside and I made it worse for her.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-5-2024 03:38 AM GMT+8 , Processed in 0.122470 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list