View: 3668|Reply: 8
|
Tongkeng Bakar Bermadu, Lazatnya Menjilat Jari!
[Copy link]
|
|
Oleh Adib ZA
Antara menu yang popular di pasar malam pastinya ialah tongkeng bakar bermadu.
Rasanya yang lemak dan disaluti madu juga rempah segar sangat mengasyikkan.
Tak sedar dah makan beberapa cucuk! Jom cuba resipi ini, yang dipetik daripada portal RASA:
Bahan-bahan:
200gm tongkeng ayam
5 biji bawang merah | dikisar
1 1/2sm halia | dikisar
1 batang serai | dikisar
Garam secukup rasa
Cara memasak:
1. Gaulkan bahan kisar bersama garam dan juga tongkeng ayam rata.
2. Kemudian rebus sehingga masak.
3. Apabila masak, angkat dan cucukkan pada lidi sebelum dibakar sehingga masak.- CARI Infonet
Sumber resipi: RASA
(Sumber foto: Carian google) |
|
|
|
|
|
|
|
dapnye... |
|
|
|
|
|
|
|
ok..terus xsabo nak cari kat pasar malam nanti..
sedapnya tongkeng..huu |
|
|
|
|
|
|
|
jubo ayam.
|
|
|
|
|
|
|
|
Klu bersihkn ayam, iols cantas abes tongkeng ni..tanpa meninggalkan kesan... |
|
|
|
|
|
|
|
memang sedap...seringgit aja secucuk kat Pasar Tani Sungai Pechala |
|
|
|
|
|
|
| |
|