CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 3381|Reply: 12

Bro Yang Hisap Vape, Tak Macho Lah Jadi Dual User

[Copy link]
Post time 7-1-2016 06:32 PM | Show all posts |Read mode




Oleh : Fyruz Hanna


Kajian yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menunjukkan penghisap rokok yang ingin berhenti daripada tabiat tersebut menjadikan mereka lebih teruk.


Vape tidak membantu mereka berhenti daripada rokok malah mereka akan berakhir menjadi 'Dual user' iaitu menggunakan kedua-dua rokok terbabit.






Mereka akan lebih bergantung pada nikotin yang terdapat dalam vape sekaligus menghadapi kesukaran untuk berhenti merokok.


Tanggapan mereka selama ini bahawa mereka telah berhenti merokok adalah salah kerana mereka hanya bertukar medium iaitu daripada jenis pembakaran kepada jenis elektronik.


Jadi jika anda berbangga anda telah berhenti merokok kerana menghisap vape, tahniah anda telah salah! -CARI Infonet
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 11:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Tau la.. Lelaki xdenye nk dgr..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 09:35 AM | Show all posts
ye keeeee? laki aku mmg baru je hisap vape lps raya thn lepas.. mmg pernah pun merokok lagi..
lagi 1.. dulu kalo dulu,lps mkn jer x merokok muka dia dh ketat.. cr rokok.. sekarang..1 hari x hisap vape pun dia relax jer..
tterpulang pada individu.. aku x kisah pun org nk kata apa..yg penting dan yg aku tahu mulut dan bdn laki aku xder bau rokok,,

errr.. sekarang semua cita pada haram vape.. cite haram rokok dh xder ker?ke dh dihalalkan?
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 12:12 PM | Show all posts
Saya dah vape selama 3 thn dan since then, tak pernah merokok lagi... kalau dulu 2-3 kotak sehari.

peliknya, sekarang ni almost setiap hari ada berita psl vape, haram, bahaya, etc...seolah merokok tu tak haram, tak bahaya...

saya tak kata vape ni tak bahaya langsung (mkn telur lebih dr 2 biji sehari pon dikira bahaya), tapi berkali2 less harm berbanding rokok tu...

mmg ada vapers yg dual; vape & rokok tp kalau kita study betul2, consumption rokok mereka berkurang almost 1/2 dari sebelum vape... jd kalau tak stop sepenuhnya pun atleast dpt kurangkan rokok..

Jadi saya tak faham kenapa kerajaan beriya2 kempen menentang vape...

attitude vapers adalah separate isu...mcm saya kata kat kawan2, takkan disebabkan ramai org merempit, kita nak haramkan motor...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 12:50 PM | Show all posts
haramkan je vape dengan rokok.. dah terbukti dengan adanya rokok dan vape merosakkan kesihatan, dan xde nya vape dan rokok akan lebih sejahtera..

dua dua bodo

hok ngisap bodo, hok bagi jual pun bodo

pastu ajak satu negara gaduh pasal menda bodo dan x berfaedah
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 03:04 PM | Show all posts
ally9970: Saya dah vape selama 3 thn dan since then, tak pernah merokok lagi... kalau dulu 2-3 kotak sehari.peliknya, sekarang ni almost setiap hari ada berita  ...


3thn hisap vape..that mean bro skrg dah jdi penangih nikotin..
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 05:04 PM | Show all posts
JohnPuteh: 3thn hisap vape..that mean bro skrg dah jdi penangih nikotin..


dh tu... rokok xder nikotin? liquid vape ada nakotin tp peratusan sanagt rendah berbanding rokok .. correct me if im wrong..
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2016 04:41 AM | Show all posts
Kwn aku yg isap vape smua pau rokok aq smpai skrg.. hahaha.. berenti konon..
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2016 09:12 AM | Show all posts
rawahah replied at 8-1-2016 12:50 PM
haramkan je vape dengan rokok.. dah terbukti dengan adanya rokok dan vape merosakkan kesihatan, dan  ...

bagus lah bahasa saudara...
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2016 11:01 PM | Show all posts
Rokok (haram), lepas itu ingin berhenti merokok gunakan vape ( haram ).

Ntah2 apa ntah. Dikatakan bodoh marah.

Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2016 11:53 AM | Show all posts
Sebenarnye, kajian KKM tu bukan betul sgt, Sepupu aku n abang aku dh berjaya berhenti rokok sejak bervape sekitar 2 tahun lalu, mod ade 3-4, flavor berlambak lagi....kalau org ckp Nikotin adalah berbahaya, jadi Pil2 berhenti merokok mcm NIQUITIN juga berbahaya, dan aku rasa berbanding isap nikotin dlm bentuk wap/gas adalah lebih selamat krn hanya 30% jer masuk badan berbanding makan nikotin (PIL brenti rokok). Bila ada cara ntuk membaiki hidup dan kesihatan, ramai yg salah anggap. tp ramai juga yg jakun dan poyo bervape tanpa berhemah. itulah puncanya. bahan2 vape pon certified ntuk for food grade, dan certified for medical. yang x vape pon, makan jugak bende ni, ade kat aiskrim, jeruk, dn mcm2 lagi. mmg maksudnyer (Harmless), itu lah hasil kajian di UK. Orang kita pulak malas membaca, malas mengkaji, tapi rajin Melabel.

Lagi satu fakta, nikotin x pernah membunuh, xde lagi satu kes orang mati kerana nikotin, klu nikotin itu membunuh, konfem kentang dan tomato (sayuran paling tinggi kandungan nikotin) juga diharamkan, punca sebnar mati krn rokok adalah TAR. bende ni xde kat VAPE. Even caffein yg ade dlm kopi adalah lebih berbahaya berbanding nikotin.

Cuba bayangkan, Gula dan garam juga berbahaya. mendatangkan pelbagai penyakit kronik, malah menyebabkan kematian. Kenape x haramkan?...Ok la, cube berhenti mengambil gula dan garam.....susah kan?....tu la yg berlaku pada perokok, susah habaq ang. Sepatutnye ini adalah peluang baik ntuk kurangkan jumlah perokok di Malaysia, tp kerajaan kita lebih utamakan duit berbanding kualiti kesihatan rakyat. Belajar tinggi2, tp xde eksperiment, xde kajian yg teliti, terus keluar fakta. Hebat, sampai scientis luar negara semua gelakkan pengarah KKM kite. Semuenye kerane duit. Xpe la, sekurang2nye kite berjaya mencipta nama dipersada dunia.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2021 06:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Oh god. Why did i end up here. I have a crush on someone who vape and its irrational. I want a future good father for my future kids. i cant get rid of this crush. What is wrong with me. Please give me a good advise
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 09:17 AM | Show all posts
standard la.

bila kata haram merokok bukannya dengar.

bila kata haram vape bukannya dengar juga.

pastu banding kenapa itu ini. sendiri dah tahu.... takkan nak orang lain yg ingatkan selalu 24jam sehari semalam.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-5-2022 05:19 AM GMT+8 , Processed in 0.079804 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list