CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 125660|Reply: 68

[kompilasi] MASAKAN BARAT dan ANTARABANGSA

   Close [Copy link]
Post time 10-3-2004 07:09 AM | Show all posts |Read mode
Burger[ajinomotonosuga]

bahan;

daging hancus (mince meat) 1/2 kilo
2 mustard (paste bijik sawi) kalo nak bes pakai dijon mustard french mari
2 ulas garlic
3 bawang besor(1 reserve untuk kemudian)
2 bijik tlur
3 sudu sos tomato
slices of cheese
small slice butter
minyak masak 1 sudu
garam satu sudu kecil
pepper secukup rasa(guna pepper grinder kalo bolehlaa)
bread crumb (atau roti lama yang da kerassssss tu..tumbuk2 kasik hancus)

cara.

potong/dice bawang garlic seme tu
cair kan butter..
campur seme2 tuh..gaull baikkk sama rata sampai dah rasa seme even
kalo rasa agak2 lembik sangatt..buh bread crumb lai
kalo rasa too hard..ketul2 sangat bubuh tlur lagik
tujuan bread crumb tu nak make it stick together

so bila rasa dah perfect ..not too lembik or soggy and not too hard ...
amik sedap2 segenggam, gumpal2 atas tapak tangan kasik leper bikin burger..bleh simpan dalam freezer and guna later kalo lapar..makan dengan chips home made gak..yummmmyyy

bawang yang reserved 1 tu buleh la slice2 kasik guren sampai kuor bau harum dia atau warna2 yellow brown dan timbul..

bergantung tebal burger..lagi tebal lama aa skit masak..
dah masak serve dengan sos cili ..bawang guren dan bun
nak lagik kaw kawww..serve dengan pickle cucumber..yummmmssss



BURGeR [Satria-Naga]

Biasanya kalau roti tu aku panaskan roti dgn memenyek sampai rangup.
aku suka inti daging drpd ayam.
pas tu campur sayur kobis sikit, onions, timun, tomato ngan sos cili.
sos cili tu aku letak byk2. biar pedas. mayonis pun tambah.
pernah gak aku goreng inti burger tu dgn tepung kentucky. boleh ler thn.

kengkadang guna inti hotdog. ni guna roti yg pjg membunjur.

Sanger @ Steak Sandwich.[ajinomotonosuga]

any part of meat buleh..but better yang takdak urat2 bahagian2 keras liat..so the best part yang steak kaa fillet kaa..yang isi2 baik tuh k
slice nipis..senang saja..
tekan dengan tapak tangan..and CAREFULLY slice dari tepi(jangan slice tangan tanpa disedari sudah lerrr)
so dah dapat potion tu..with a little butter and oil..masak laaa daging tuh..ikut suke kalo nak medium ka medium rare kaa..kemudian guren bawang sampai yellow brown..serve dengan cheese/sos tomato  and toast dengan orange juicee..mmmmmmm yum yummmmm

the secret with steak cooking ni ..kalo dah masak..biar dalam seminit dua..kasik die punye jus dalam daging tu settle down

[ Last edited by  NoorMasri at 6-12-2006 10:10 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 10-3-2004 10:08 AM | Show all posts

chicken chop [by ninoz]

Grilled/Pan Fried Chicken Chop [ chicago style]

kepingan peha ayam yg dibuang tulang
jus limau nipis
bawg putih - tumbuk halus
serbuk lada hitam
sedikit kicap pekat
sedikit sos tiram
sedikit tepung gandum[skettt je tau]
butter ut menggris

Cara-caranya:-
Ayam diperap bersama jus limau, bawang putih, kicap dan serbuk lada hitam, kicap pekat, sos tiram  n sedikit tepung beberapa jam
griskan grill atau hot plate dgn butter
goreng kepingan ayam n alih alihkan  hingga masak


Breaded Chicken Chop

kepingan peha ayam  dibuang tulang
sedikit paprika
sos lea n perrins
sedikit garam
lada hitam
sedkit tepung
telur dipukul sedikit
breadcrumbs
minyak utk menggoreng

marinate ayam dengan paprika, sos lea n perrin, garam, lada hitam n tepung utk beberapa jam.
celupkan ke dalam telur n roll dlm breadcrumbs..pastu leh goreng terendam sampai kekuningan
angkat n toskan..

[kalau nak guna marinate mcm teknik grilled pun leh gak utk gorengan terendam nih.. cuma jgn lupa celupkan telur n tepung kemudian  baru goreng.]

Hidangan sampingan:
coleslaw
kentang goreng/baked in jacked/whipped potatoes n gravy
hirisan timun, salad n tomato
jagung rebus



Sos Ayam Tetak

bawang putih - cicang
minyak bijan
sos tomato
sos cili
hp sauce [brown sos]
sedikit stok ayam
garam gula secukup rasa
lada hitam

panaskan minyak bijan n tumis bwg putih hingga golden masukkan bahan yg lain n masak hingga pekat.


Sos Cendawan


2 cawan campuran cendawan butang, cendawan tiram kelabu n cendawan shitake - dicincang halus
1 bawang besar - dipotong dadu
2 garlic - dicincang halus,
1 cawan air rebusan ayam
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-3-2004 10:16 AM | Show all posts
Coleslaw [ninoZ]

coleslaw dressing atau guna mayonis or campuran mayonis n sour cream/salad cream or mayonis n yogurt..

kobis bulat hijau - dihiris halus
kobis bulat purple - hiris halus gak [sket je dah cukup]
carrot- mayang halus gak atau julliene [ sket pun dah cukup]
yellow onion - dicincang kasar [sket gak yg ni]
daun bawang - dimayang halus

sedikit biji sawi - disangrai
hirisan lemon
sedikit lada hitam
garam n gula secukup rasa[bergantung kepada mayonis]

campurkan semua bahan sayuran berhiris berserta sos, lada hitam n biji sawi..gaul rata
perahkan limau sket..perisakan garam gula
siappp! best eaten bila sejuk

kalau lambat lagi nak guna sayur tu simpan dlm peti sejuk dlm bekas bertutup..sosnya leh bancuh berasingan [mayo+biji sawi+lemon+lada hitam+ garam gula] n sejukkan gak..gaul rata just before nak makan or else coleslaw akan berair due to garam



FISH AND CHIP [millya_z]

guna ikan lemonsole pun sedap jugak.

Ikan diletak sedikit garam dan pepper...
lepas tu,salut dengan tepung jagung...
last sekali salut dengan serbuk roti... goreng... dan boleh dimakan...

selamat mencuba.


DORY FISH RECIPE [ninoZ]

filet ikan dory tu goreng rangup mcm tempura ataupun season dgn garam kunyit then grilled sampai masak...served dgn gravy lemak cili api tumis yg pekat[jgn pedas sgt]
garnish ala2 mat sallehnyer fish steak [tabur dgn daun kunyit yg dimayang mcm bunga rampai, hirisan cili merah]..side dish dia buat la kerabu ape2 ke..koman2 pun  kerabu timun ke

apart fr ikan dory,any whitemeat fish  pun boleh guna cara yg sama

FISH and CHIPS[ajinomotonosuga]


fillets of fish
----------------

nak buat fillet tuuuu...potong leher ikan tuu haaa ni after da bersih ikan luar dalam seme laaaa k

dah potong leher ikan ..kepala dia tu kang leh simpan wat fish stock k

letak pisau kat between ekor dan badan , pegang blah ekor..tekan 45 degree angle..slide kedepan arah leher di potong tu..jangan stop2..one go slide with the knive then ko dapat laa satu fillet haaaa..with KULIT ikan:

do the same with the other side haaaa now u got 2 fillet with kulit

skang nak buang kulit fillet plak  plak..

with bahagian isi facing muka ko tuuu...pegang tip kat ekor tu, cut isi beberapa cm dari ekor tu sampai rasa cecah kulit then cam tadik with  angle 45 degree tekan skit and slide non stop sampaiiiiii hujung fillet lai satu yer..now u got filler bersih dua2 side..do the same lai satu..

kemudian buang any tulang yang ada..potong fillet tu ikut saiz suke korang..not too small not too big and u got plenty fish pieces to fry k


chips
------

secret cruncy chips adalah  kentang tu must have a little bit water dalamnya

amik beberapa biji kentang..ko kupas bersih..cut into wedges ka cut into panjang2 cam mcdonald chips of fries kaa..but once dah cut kene rendam dalam air bersih dan sejuk ok? kene stay cenggitu sampai masa ko nak goreng dia aaa..

minyak kene really panas..but really becareful masa guren chips pasal ada air tuu ok


fish batter
--------------

bab batter ni kalo aku..aku suke buh coke ka pepsi ka asal ada CO2 , buh skit saja..

amik satu cawan plain flour/tepung biasa
3 sudu kecil  self raising flour/tepung naik sendiri tuuu
3 sudu kecil tepung beras(ni stail aku)/atau rice flour tuuu

tumeric skit
garam
pepper
sebiji tlur
air coke skit
susu atau kalo nak air biasa/paip  pun bleh

pecahkan tlor dalam bowl yang ada semeeee tuh..masukkan susu slow sambil stir sampai jadik sebati ..ujilah dengan jari..kalo ramuan tu meleleh tak putus dan tak laju tak slo sangat turun dari jari ..perfect sangat la tuh k


memasak
------------

elok masak serentak..baru ngam..sama2 panas..fish dan chips

kalo chips tu tebal dan bentuk wedges i think masak same time but kalo chips agak nipis maybe chips masak dulu beberapa minit no hal laaa..

keduanya pastikan minyak btul btulllllllll panas..sebab kalo tak melekat kat koli tu..better pakai pot..so kire macam DEEP FRY

pot pun make sure minyak btul2 panass..so bila bubuh nanti dia terapung..floating gitu tanda minyak tu btul panas dan everythings is perfect

dalam beberapa minit agak2 yellow browny..agak2 kaler dah nak cekelat dalam around 10 minit fillet medium saiz tu masak so too the chips kalo dah yellow brown tu angkat laa..

a perfect dish bila kalo potong fillet tuh, juice fish tu still ada meaning kalo cook longer lagik most probably dalam isi dia nanti takdak jus...dry saja



garnish dengan LIME jus or LEMON jus..
minum dengan orange juice..panas2..
cicah TARTARE SAUCE , any seafood dips or maggi sweet chili sos

[ Last edited by  NoorMasri at 7-12-2006 12:10 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-3-2004 10:21 AM | Show all posts
Stimbot [ninoZ]


nak buat stimbot ni ade beberapa persediaan yg utama iaitu :
penyediaan sup/stock, penyediaan bahan mentah, penyediaan sos dan yg paling utama...Memasak stimbot

penyediaan sup/stock:
ade 3 cara yg me selalu buat, satu guna ayam..satu lagi ikan bilis..satu lagi stok tomyam

i] rebus rangka ayam dinosour[bior byk sket rangka tuh..baru stok sup sedap..rich in flavour]  bersama sengkuang yg telah dipotong potong dan sehiris dua halia dan air sehingga dapat sup yg agak pekat [jgn pekat sgt la]
toskan rangka ayam dan sengkuang..ketepikan kemudian masukkan sedikit garam secukup rasa..kuah akan berasa sedikit manis bila kita taruk sengkuang
siapp utk digunakan..

ii] siangkan ikan bilis bersih2..bior byk2 sket
pastu rebus dgn sehiris dua halia  dan air..renih sampai stok agak pekat..perisakan dgn garam n sedikit gula..pastu tapis betul betul..siapp utk digunakan

iii] rebus rangka  ayam [bior byk sket] dgn air hingga air tu tinggal separuh..pastu asingkan rangka ayam tu..
renih semula stock dgn serai, hirisan lengkuas, daun limau purut,btg daun ketumbar, bwg beso dipotong baji dan sedikit tomyam paste [buatan sendiri lagi sedap..nanti me kasik recipe] biar sampai rasanya develop..perisakan garam gula dan asam limau secukup rasa..tapis semua bhn herba..tinggal stok aje..siap utk digunakan..

penyediaan bahan mentah:
secara asasnyer..any bahan mentah berasaskan seafood atau daging bleh digunakan sebagai bahan stimbot..janji halal :D
bahan2 yg biasa digunakan:
Bebola ikan, sotong, ketam, udang dan lain2
Kek Ikan, surimi, crab meat dll.
Udang - janggut digunting n buang uratnya
Sotong -dibelah n potong bunga kalau rajin..asingkan kepala
sotong kembang - dipotong
Ayam -deboned n hirir isinya nipis2 n panjng
aneka Tauhu
Cendawan
kuayteow keping, Mee kuning, mee wantan atau Bihun - direndam hingga lembut n toskan
aneka dumpling - cth mcm wantan atau bhn dim sum tu
aneka sayuran - selalunya sayur sawi putih atau pakchoi or baby kailan , badik jagung, karot atau ape ape saja yg diingini
telur

Memasak Stimbot
panaskan stok sup dlm periuk stimbot [dlm rice cooker pun bleh]..bior mendidih kemudian masukkan bahan yg dikehendaki [sebanyak yg nak dimakan je] jgn too much sekaligus..
bior mendidih dlm 4-5 minit..jgn overcook nanti tak sedap
masukkan ke dalam mangkuk n cecah dgn sos yg disukai

last sekali bila dah almost habis makan semua bahan mentah..jgn lupa utk cuba sup stimbot tersebut...masukkan sedikit mee dan bihun kemudian pecahkan 2 biji telur ayam ke dalamnya n sedikit sayur, ulangan proses penyediaan memasak tadi.  supnya sungguh sedap n manis sebab tadi kita dah celur semua bahan mentah sebelumnya..very rich in flavour.. a must try!


sos stimbot:

selalu ade 3 jenis
i]sos cili merah - bleh buat sendiri aje atau beli je sos cili delichef
[blend cili merah, bwg putih, cuka, gula, air n bijan sket..pastu masak]
ii]sos manis kacang hitam - sos rojak yong taufoo tu..leh beli kat pasar - masak sket dgn cili boh.. adjust rasa to personal taste..sprinkle minyak goreng bwg putih n bijan
iii] sos cili thai [yg dlm botol n byk biji cili tu]
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2004 06:58 PM | Show all posts
ARISA [Lemon_tart]

1 kg daging
1 tin besar quaker oat
1 tin ghee
4 biji bawang besar- dimayang
15 biji bawang putih-dihiris
1 inci halia-dihiris
sedikit cengkih, buah pelaga, kayu manis,
serbuk lada sulah
garam (according to taste)

methods:
1.Rebus daging yg dah dipotong2 together with the bawang putih, bwg besar, halia and rempah campak diatas sampai empuk dan boleh dicerai cerai macam orang nak buat serunding tu - siat halus halus - tapis air - ketepikan.
2. Air rebusan daging yg dah bertapis tadi didihkan balik atas periuk (seeloknya guna heavy bottomed pot supaya tak senang hangit) - masukkan balik daging yg dah disiat, quaker oat, garam, serbuk lada sulah - kacau hingga sebati .
3. agak agak dalam 10 minutes later, masukkan ghee and continue to kacau adunan tadi atas api kecil sampai semuanya sebati - jadi kenyal dan halus - part ni yg leceh dan lama.
4. Bila nampak arisa tadi dah well cooked, angkat dah boleh hidang dengan cili merah yg ditumbuk dgn garam + perah asam limau. Nak tambah kick lagi boleh bubuh honey sikit atas arisa tadi.

[ Last edited by  NoorMasri at 6-12-2006 10:09 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2004 07:00 PM | Show all posts
Chawan-mushi (egg custard) [Acong]
  
Source: Ryusuke Obinata
Servings: 4 persons

Ingredients

3 eggs
2 3/4 cups cooled soup stock [chicken stock + fish-based stock (powdered or liquid form acceptable) + dash of sake and soy sauce]
4 slices of gu (filling, such as fishcake, shiitake mushroom, or chicken breast, parboiled)
4 cilantro leaves (also known as chinese parsley)


Directions

1. Gently beat the eggs using a fork or chopsticks, not an eggbeater.
2. Add soup stock a little at a time while you stir the eggs. It can be lukewarm but not hot.
3. Place a slice of the gu in each cup, and pour in the mixture of egg and soup stock.
4. Place a cilantro leaf on top.
5. Boil water in a steamer, and turn the heat down to medium.
6. Place the cups in the steamer, and steam for approximately 12 minutes.

Try not to overcook; good chawan-mushi shouldn't have any air bubbles.

[ Last edited by hanieliza on 5-4-2004 at 07:02 PM ]
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-4-2004 07:06 PM | Show all posts
Corned Beef Goreng [Muntz]

Bahan-bahan:
Beberapa ulas bawang merah
Beberapa ulas bawang putih
Sepaket mix vegetable
Setin corned beef
Garam secukup rasa
Ajinomoto (optional)
Minyak

Cara memasak:
1. Tumis bawang merah dan bawang putih.
2. Dah naik bau sikit, letakkan setin corned beef yg dah dihancur.
3. Masukkan sedikit garam dan ajinomoto.
4. Last sekali masukkan mix vegetable.
5. Nah.. dah siap dah! Senang kan?

Corned Beef Goreng [CoKeLat-RaWkZ]

setin corned-beef
bawang puteh
bawang meghah
bawang besor dihiris buat ring
sebjik telur (nak lebih boleh gak)
garam sket
ajinomotos sket

cara2:

1.  memula tu paneh kan myk mkn, pastu tumiskan bawang meghah, puteh.
2.  masukkan corned-beef yang telah dipecah2kan terlebih dahulu dlm mangkuk dgn menggunakan garpu.
3.  masukkan bawang besor yg telah dihiris jadik ring tadi
4.  masukkan/ pecahkan telur sebijik.
5.  masuk garam & ajinomoto sesedap rasa......
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2004 07:10 PM | Show all posts


Moroccon Couscous[dindazZz]

Bahan2:
1 c. stok ayam/stok sayuran
3 st. minyak sayuran
1 1/2 st kulit lemon; disagat
1 st jintan
300g kuskus
600g kacang kuda; direbus
1/2 c. kismis
1/2 c. lobak merah; didadu
daun ketumbar

Cara membuat:
Stok, 1 1/4 c. air, minyak, kulit lemon, jintan, garam, lobak dan kuskus dimasak dlm periuk selama lebih kurang 5 minit. Selepas itu, padamkan api. biarkan 5 minit. Leraikan kuskus dgn garfu; masukkan kacang kuda, kismis dan daun ketumbar. Gaul sebati.

CousCous / kus kus [C:kL:pas]

Bahan-bahan;

500 gm daging kambing bahagian peha - di potong lebar-lebar
3 biji bawang besar - dihiris bulat
4 ulas bawang putih - dicincang halus
1 sudu kecil koma-koma (saffron)
1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
1 sudu camca besar paparika
2 biji cili merah - dicincang lumat
2 cm halia - dicincang lumat
2 camca kecil serbuk kunyit
2 batang lobak merah - dipotong lebar-lebar
2 batang zuchinni - dipotong lebar-lebar
1 batang terung - dipotong lebar-lebar
1 biji lada capsicum merah
1 cawan kacang putih mata hitam
4 biji tomato - dibelah empat
Segenggam daun parsli - dicincang halus
Segenggam daun ketumbar - dicincang halus
Couscous secukupnya
100 gm mentega
Garam secukup rasa
Minyak sawit (Vesawit) untuk menumis

Cara-caranya;

Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, halia, bawang besar dan daging kambing sampai ianya

bertukar warna coklat sedikit dan bawang mula kuning.


Masukkan semula rempah ratus dan buah tomato lalu dimasakkan sebentar lagi. Tuangkan air

secukupnya, masukkan sayur-sayuran yang keras dahulu buat beberapa minit sebelum dimasukkan

sayur-sayuran yang lain, daun parsli dan ketumbar.

Tambahkan garam dan hidangkan daging ini bersama couscous yang telah siap dikukus.

Couscous [Calim閞o]


1 kg daging yang dipotong dadu (tak kisahlah dagin apa tapi kambing lagi sedapkan kuah)
2 biji bawang besar - dihiris kasar
3 biji garlic - hiris
2 sudu tomato paste - cairkan dalam secawan air panas
Sweet pepper   )
Potatoes          )
Carrot              )di potong besar
Zucchini           )
Kacang kuda dalam tin - toskan airnya
Thymes
Bay leaves
Paprika - sikit aje nak kasi kaler merah
Garam & pepper secukup rasa
Air
3 sudu besar minyak untuk menumis
Caranya: Panaskan minya, masukkan daging. Goreng untuk beberapa minit, keluarkan dari periuk dan masukkan bawang besar & putih. Masukkan tomato paste, kacau sehingga sebati. Letakkan thymes dengan bay leaves. Letakkan balik daging (kalau ayam masukkan 20 mins sebelum tutup api, nanti hancur), letakkan semua sayur except potatoes (to be added dengan ayam & kacang kuda). Letak air secukupnya, kacau dan tutup periuk. 20 - 30 mins sebelum tutup api (kiranya semua sayur dah nak masak) letakkan potatoes, kacang kuda and ayam kalau ada. Rasa masin ke tak. Lepas tu makanlah. For the semoulina, follow the instruction kat kotak (saya normally guna yang normal punya bukan instant). Add a bit of butter masa semoulina masih panas.

p/s: orang algerian & morrocan tak letak halia....and best to prepare the day before.

Crustless Quiche [detox]

Telur
Cream / Fresh Milk
Daging - (blend it dan goreng biar masak - bubuh le perasa- bawang, garam,herbs- goreng with butter

or olive oil)

Cheese


Caranya

Mix everyhing, put in a muffin tray, bakar sampai masak boleh simpan dalam fridge, so on days yang terlambat bangun, just pop it dalam microwave oven.

NOTE:
for those yang on low carb diet...this can be another option during b/fast.

COUSCOUS KAMBING [cantique]

Bahan-bahan;

500 gm daging kambing bahagian peha - di potong lebar-lebar
3 biji bawang besar - dihiris bulat
4 ulas bawang putih - dicincang halus
1 sudu kecil koma-koma (saffron)
1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
1 sudu camca besar paparika
2 biji cili merah - dicincang lumat
2 cm halia - dicincang lumat
2 camca kecil serbuk kunyit
2 batang lobak merah - dipotong lebar-lebar
2 batang zuchinni - dipotong lebar-lebar
1 batang terung - dipotong lebar-lebar
1 biji lada capsicum merah
1 cawan kacang putih mata hitam
4 biji tomato - dibelah empat
Segenggam daun parsli - dicincang halus
Segenggam daun ketumbar - dicincang halus
Couscous secukupnya
100 gm mentega
Garam secukup rasa
Minyak sawit (Vesawit) untuk menumis


Cara-caranya;
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, halia, bawang besar dan daging kambing sampai ianya bertukar warna coklat sedikit dan bawang mula kuning.
Masukkan semula rempah ratus dan buah tomato lalu dimasakkan sebentar lagi. Tuangkan air secukupnya, masukkan sayur-sayuran yang keras dahulu buat beberapa minit sebelum dimasukkan sayur-sayuran yang lain, daun parsli dan ketumbar.
Tambahkan garam dan hidangkan daging ini bersama couscous yang telah siap dikukus.

[ Last edited by  NoorMasri at 6-12-2006 11:16 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-4-2004 07:12 PM | Show all posts
KENTANG PUTAR (MASHED POTATO) [NoorMasri]



Bahan-bahan:

1 kg kentang
1/4 cawan susu segar
2 sudu besar mentega
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
garam secukup rasa

Cara membuat:

Kentang dikupas dan dipotong 4 kemudian direbus di dalam air mendidih bersama garam sehingga empuk.
Setelah empuk, toskan kemudian lenyekkan di dalam periuk tadi ketika kentang masih panas
Letak kembali periuk atas dapur dgn api yg sederhana sambil itu masukkan susu, serbuk lada hitam dan mentega, lenyekkan bersama kentang tadi sehingga gebu dan sebati.
Sedia untuk dihidangkan

Mashed potato [ajinomotonosuga]

honestly saya tak suke mash kfc pasal masin gravy dia. kawan kita dah ajo tuh.
kalo takmo tepung jagung tepung biasa pun buleh.
u panaskan pot kecik yang berisi air bila dah boiling skit agak warm tu
bubuh la cube daging ka ayam ka jangan buh kiub tomyam tapi kalo nak cuba suke hang la.
lemudian tuangkan serbuk tepung dan stir gently.
nak kasik pekat skit boil lama sikit sampai banyak air dah sejat lah ok?
tapi pasal u nak mix dengan MASH tu bior la dia cair skit nanti kecairan tu
meresap masuk kentang hancus tuh so cair pun tak per.
agak dah sebati gravy tuh u mix well dengan mash , gaul sama rata ala ala KFC.
nak gempak skit buh la chunks cendawan green peas dice carrots
haaaaaa sure lawa mash tu esp healthy ada carb ada fibre gitu u.

make sure mix gravy masa mash tu panas k.
kalo sejuk nanti dia lumpy, ketui2 gitu haa.
kalo nak creamy sangat, buh plenty butter.
panaskan pan with seketul besor butter mix dengan susu ,
stir sampai boil skit mix pada mash yang dah ready dan masih warm.
bila dah well mx campur gravy tadik pulak.

Mashed Potato [juya 79]

potato
garam
butter

cara buat:
1. rebus potato dlm air garam
2. bila dahlembut, angkat, tapis and lenyek potato tuh
3. masa lenyek potato tuh, campur with the butter

bhn for gravy:
kiub daging (knorr or maggi or whatever)
black pepper
air
cornflour

cara buat:
1. dissolve kiub dlm air mendidih, masukkan black pepper (nak pedas letak byk)
2. campurkan cornflour ngan air (jgn campur air panas lak)
3. tuang mixture of cornflour dlm gravy, boil sampai pekat..

Mashed Potato [RasaCinta]

4 large even-sized potatoes (800 g), peeled n quartered
1/4 cup milk
2 tbs butter
salt + freshly ground black pepper

Add potatoes to a large pan of boiling salted water.
Cook until just tender...drain
Return to pan over low heat, add milk, quickly mash.
Beat in butter, salt + pepper...serve at once..

more varieties...

Herbed Mash
Add to cooked mashed potato 2 tbs finely chopped chives or parsley.

Onion Mash
Add to cooked mash 1 tbs chopped red onion n 2 tbs chopped parsley.

Garlic Mash
Add to cooked mash 1-2 cloves garlic, crushed, n 2 tbs finely chopped mint.

Creamy Potato
Add 1/4 cup cream or creme fraiche to basic mashed potato recipe instead of milk...Sprinkle 1-2 tbs parsley or chives on top to serve.

Cheesy Potato
Add 2 tbs sour cream to basic mash recipe instead of butter; add 2-3 tbs finely grated cheddar n 1 ts Dijon mustard.

Mash Potato with Ginger & Lemon [Lady_Anne]

Ingredients:  

4 Potatoes large               
1 small piece Ginger finely Chopped     .
2 Serrano Chilli Pepper        
2 tbsp Lemon juice                  
2 tsp Oil                             
1 tsp Mustard seeds for seasoning
Salt to Taste
Cilantro chopped  For Garnishing.
               
Method :  

1. Boil,peel & coarse mash the Potatoes.Finely chop the serranos.
2. Heat Oil in a wok/pan & season with mustard seeds.
3. Add in ginger, serrano & fry for a minute.
4. Mix in Mash Potatoes , salt & stir till combined.
5. Add lemon juice & ganish with cilantro .
6. Adjust the seasoning & serve as a side



PERFECT MASHED POTATOES[Lady_Anne]

6 Russet potatoes
6 tbsp. butter
3/4 c. warmed milk (DO NOT use cold milk)
Salt & pepper to taste
Extra butter and/or gravy

Method

1. Peel potatoes and boil them until they can be pierced easily with a fork, about 25 minutes.

(Don't cut potatoes in half to speed the cooking time.)
2. Drain potatoes, then immediately return them to the pan and toss.
3. Stir them over heat to evaporate all moisture.
4. Remove from heat and use a potato masher or a very heavy whisk to mash them.
5. Stir in butter, then warm milk while continuing to mash the potatoes.
6. Season to taste.
7. Serve immediately, garnished with pats of butter or blanketed with gravy.

Makes 4 to 6 servings.

Mashed Potato [cranko21]

Bahan2

1 kg kentang
250 gm butter
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2004 07:15 PM | Show all posts
Hamburger Steak [ajinomotonosuga]


1 bijik bawang
2 ulas garlic

dicincang halus bubuh bersama daging dalam bowl tuh.

satu sudu dijon mustard
satu sudu worchestershire sauce
satu sudu cili paste ( ala ala asian skit)
sebiji tlur
setengah cawan breadcrumbs.
satu sudu tomato sauce
garam
pepper
satu sudu minyak masak fresh

HINT  tujuan tlur tu nak kasik daging tu melekat. kalo agak lembik or ko nak 2 bijik tlur..so ko

tambah breadcumbs tu plak. tujuan breadcrumbs plak takmo kasik dia terlalu lembik bila di acu.

campur seme tu dalam bowl dengan daging tu , di gaul mesra sebati
dah tu amik sekepal buh kat tapak tangan tampar2 buat cam burger, tenguk la sebatian tu kalo lembut sangat tambah je breadcrumbs kalo keras sangat tambah tlur.

potong another bawang di mayang, potong kentang buat wedges, gureng tlur mata kerbau, beli roti BUN yang bulat tu..potong nipis buah tomato, lettuce sekeping dua.

gureng bawang, bakar roti dalam pan tanpa minyak permukaan tu aaaaa jadilah home made burger, untuk bebila lapar. kalo ada lebih..amik kertas minyak bungkus sumbat dalam freezer buat stock makan masa lapar.


Salisbury Steak/Hamburger Steak [ninoZ]

bahan2 dia  mmg lebih kurang je cam buat burger..
shape  dia je bigger mcm daging steak biasa tu..
kalau taruk basic ingredient - minced meat + breadcrumbs + egg + chopped onion + herbs n seasoning secukupnya.. pun dah ok

side dish je pun cam hidangan steak
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2004 07:16 PM | Show all posts
Iddli [ninoZ]

2 cawan beras
1 cawan urad dhal [black lentils]
[rendam both ingredients separately 4-5jam...kalau bleh overnight la]
2 tbsp nasi [some ppl tak taruk pun nasik nih ]
sedikit garam

Cara

1. toskan betul beras n dhal yg dah direndam tu..
2. pastu blend semua bahan dlm blender hingga halus..[taruk air skettt je tauu]
3. pastu biarkan dlm bekas yg bertutup selama 4-5 jam atau semalaman...[fermentation process]
4. stir well n tambah garam jika perlu..
5. siapkan kukusan..
6. senduk kan idli dlm acuannyer[acuan tu leh lengserkan sket dgn sedkit minyak ]
7. kukus sampai masak agak2 10 minit..

NOTA:

kalau takde acuan idli.. bleh guna piring kecik2 yg agak dalam atau mangkuk kecik.. ape ape je la yg bersesuaian

sedap dimakan dgn kuah dhal, kari n chutney kelapa
[resepi tu semua dah ade dlm previous thread.. pls check kat index eh ]
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2004 07:25 PM | Show all posts
Kebab Ayam/daging Rasa Malaysia [ninoZ]

yg ni kebab yg rasa dia ala2 satay :

daging/ayam - 2/3 bhg dihiris nipis-niipis tapi lebar  n 1/3 lagi
dicincang halus

dikisar halus2 :
bawang merah
sedikit halia
sedikit lengkuas
serai
buah keras [jika suka]
kunyit
lengkuas
ketumbar [taruk byk2 sket]
sedikit jintan manis
sedikit jintan putih
garam gula secukup rasa

sedikit tepung jagung
lada hitam kisar

1. gaulkan bahan kisar dgn kedua2 bhg daging/ayam secara berasingan..
2. tambahkan tepung n lada kisar...
3. perap 2-3 jam..[kemudian kalau nak masukkan  sebiji telur pun bleh utk kasik lekat bila dipanggang]


Kebab [hanieliza]

500g  isi ayam..potong dadu
1 sudu besar gula
1 ulas bawang outih..tumbuk
1 sudu besar bijan
1/2 sudu besar lada sulah
1 sudu besar minyak
1 sudu besar kicap cair
1 pokok daun bawang...potong dalam 2 inci

Cara:
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan selama 1 jam.
2. Cucukan daging berselang seli dgn daun bawang dan masakkan atas grill/barbeque dlam 10 minit atau sehingga masak.

KEBAB AYAM TANDOORI [NoorMasri]

Bahan-bahan:

3 keping dada ayam } tak perlu dipotong
3 sudu besar pes rempah tandoori
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2004 07:36 PM | Show all posts
Mooncake [seribulan]

Ingredients:

400g golden syrup
1/2 tsp bicarbonate of soda
1 1/2 tbsp alkaline water (kan sui)
100g corn oil
550g flour
A few drops of dark soy sauce
Method:
MIX sieved bicarbonate of soda, golden syrup, alkaline water and oil with a wooden spoon and allow to rest for 4-5 hours in a basin.

Add the dark soy sauce, then fold in sifted flour gradually and mix evenly to form a smooth and soft dough. Let the dough rest for another 6-7 hours.

Divide dough into even balls, each weighing 40-50g.

Footnote:
* When the dough is "well rested" after 5 hours, it hardens a bit and is more elastic. It is also easy to work with.

* The golden syrup is the key factor in ensuring that mooncakes keep longer and the skin does not turn mouldy quickly. The syrup is kept in a cool and dry place and left to mature. It can be made months ahead or kept up to a year.

* Freshly baked mooncakes should be left uncovered so that the free circulation of air around it will slowly soften the skin and help it to mature. This takes 2-3 days.

* Dark soy sauce is used for the pastry dough because it gives a darker shade to the mooncake skin after baking.

Preparation of salted egg yolk
Wash the salted egg yolk and roll over in sesame oil. Steam for 2 minutes. Leave to cool.


Mixed Nuts Mooncake
(Ng ngan mooncake)

Ingredients:
Filling

125g walnuts
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2004 08:03 PM | Show all posts
Kueh Bulan [rodriguez]

Makes 2 dozen
1 can (17-1/2 ounces) lotus seed paste
1/4 cup finely chopped walnuts

Dough
4 cups all-purpose flour
1/2-cup non-fat dried milk powder
3 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
3 eggs
1 cup sugar 1/2 cup solid shortening, melted and cooled
1 egg yolk , lightly beaten


1. Mix lotus seed paste and walnuts together in a bowl; set aside.

2. Sift flour, milk powder, baking powder, and salt together into a bowl. In large bowl of electric mixer, beat eggs on medium speed until light and lemon colored. Add sugar; beat for 10 minutes or until mixture falls in a thick ribbon. Add melted shortening; mix lightly. With a spatula, fold in flour mixture. Turn dough out on a lightly floured board; knead for 1 minute or
until smooth and satiny. Divide dough in half; roll each half into a log. Cut each log into 12 equal pieces.

3. To shape each moon cake, roll a piece of dough into a ball. Roll out on a lightly floured board to make a 4-inch circle about 1/8-inch thick. Place 1 tablespoon of lotus seed paste mixture in center of dough circle. Fold in sides of dough to completely enclose filling; press edges to seal. Lightly flour inside of moon cake press with 2-1/2 inch diameter cups. Place moon cake, seam side up, in mold; flatten dough to conform to shape of mold. Bang one end of mold lightly on work surface to dislodge moon cake. Place cake on ungreased baking sheet. Repeat to shape remaining cakes. Brush tops with egg yolk.

4. Bake in a preheated 375 degree F. oven for 30 minutes or until golden brown. Transfer to a rack and let cool.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2004 08:07 PM | Show all posts
Lamb Chop [ninoZ]

bab daging laks..
a good lamb cut dah sedap by itself..takyah marinate byk
bior rasa kambing  yg segar tu menten

marinate sempoi je dgn garlic powder, black pepper n sedikit garam, tambah butter or olive oil sket
marinate dgn lada hitam n sedikit garam n olive oil pun dah ok..
marinate dgn bbq sos pun boleh gak
marinate dgn sedikit honey, ketchup, sos tomato sket,Worcestershire sauce n mustard sket pun boleh gak..

u bleh pan fried..bleh bbq..bleh grill terpulang cara ape yg mudah bagi u..
normally start dgn high flame utk sear liang2 urat [teknik ni utk menten dlm daging juicy walaupun luar garing]masa grill tu kalau nak baste dgn sos pun bleh.. utk tak bagi daging tu nampak dry..

serve lamb chop dgn salad segar yg simple[go for rasa yg tangy sket.. squeeze lemon sket dlm salad], baked potato/whipped potato/fries/wedges..keledek bakar pun sedap gak lada capsicum panggang pun great gaks with lamb chop [bakar cili capsicum tu kat api dapur biasa..bior sampai cam rentung sket2 kulit dia..angkat panas2 masukkan dlm beg plastin n tutup  jap.. bior dia sorta sweating.. nanti senag nak peel off kulitnya..pastu  buang bhg tengahnya..hiris n hidangkan]

[ Last edited by  NoorMasri at 6-12-2006 10:20 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2004 08:09 PM | Show all posts
Indonesia Meat Loaf [khtan]

750g (1
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-4-2004 08:13 PM | Show all posts
Meat Salad [ajinomotonosuga]

meat sini aku pakai lamb so aku kene pakai  MINT sauce.

bahan
--------

1/2 kilo lamb meat(takdak urat2, tulang, lemak free)
mint sauce
garam
pepper
1 ulas garlic
sesame oil(minyak bijan)
i bijik bawang

grill daging preferably medium (tengah isi tu pink), biar sejuk then cut into
STRIPS

blend bawang dan garlic mixed in bowl dan campur dengan mint sauce
minyak bijan garam dan pepper..

biar dalam fridge

salad.
-------

ikut suke ko rang but aku suke mix leafy dan crunchy vegies

pucuk ubi pucuk paku ka baby spinach ka
timun
taugeh
bawang MERAH besor( spanish onion, bawang ni manis)
tomato cherry *( tomato kecik bulat2 tuh)
lettuce
baby corn*
crushed peanuts* (dijual kat supermarket)

Cara

1. bersihkan seme, timun buang isi,
2. didihkan air panas
3. BLANCH(rendam kejap in seconds) leafy salad cam spinach cuk ubi baby
corn teknik nak kasik warna tu maintain green ka yellow kaa..nak keep the beautiful salad color..lepas blanch tu kamu buh dalam air sejuk yang ada ais
4. bila dah ready to serve..drain depa dan buh dalam satu bowl
5. amik stripslamb yang da di rendam tu...
6. mix well with salad in the bowl...dan sajikan.

NOTE:
It wil take only couple minit to serve kalo seme2 dah ready dalam fridge.
selalu aku sprinkle salad dengan CRUSHED PEANUTS..kasik crunchy..
budak2 suke kacang so maybe enticing them too
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2004 08:15 PM | Show all posts
Pai Tee @ Singa popai @ Top Hat [ninoZ]

pai tee style nyonya.. inti tu dimasak dulu..cam inti popia
cicah dgn sos cili

kalau pai tee style cina [penang] inti dia fresh grated timun, sengkuang n taugeh celur..taruk

bawang goreng
cecah dgn kuah kacang..

for modern touch..leh taruk timun, sengkuang, carrot yg didadu kecil kecil,,taruk dgn mayonis n sedikit perahan limau [ campur isi ayam yg dah dimasak kalau suka]




Pai Tee [hanieliza]

Bahan Kulit
100 gm tepung ubi
100 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
1 biji telur
air secukupnya..saperti buat kueh dadar
garam
minyak untuk menggoreng...cara deep-fry

Cara:
1. Campur semua bahan dan gaulkan sebati. Adunan jangan terlalu cair.
2. Panaskan acaun pai tee dalam minyak panas.
3. Celupkan kedalam bancuhan tepung.
4. Celupkan semula kedalam minyak panas.
5. Biarkan hingga kulit tertanggal sendiri.
6. Goreng sehingga kekuningan.
7. Angkat dan toskan.
8. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
9. Masukkan inti kedalam kulit pai tee dab hidangkan bersama cili sos.

Bahan Inti
Sengkuang..........]
Lobak merah......] parut/mayang halus
1 keping tahu goreng.....potong dadu kecil
100 gm daging ayam.......cincang halus [bolih digantikan udang jika suka]
1 biji telur......buat dadar dan cincang halus
garam
minyak untuk tumis

Cara

1. Panaskan minyak dan tumiskan isi ayam/udang.
2. Kacau sebentar.
3. Masukkan semua bahan dan garam
4. Kacau rata sehingga layu/masak.
5. Masukkan telur yg dicincang.
6. Isikan dalam kulit pai tee yg telah siap digoreng tadi

Kuih Pie Tee (Top Hats) [speedials]

Fr: Amy Beh Collection

Ingredients

Batter:
125g plain flour
30g rice flour
Pinch of salt
1 egg, beaten
325ml water
Enough oil for deep-frying

Filling:
1 tsp chopped garlic
1
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2004 08:19 PM | Show all posts
Potato Salad [antiQue]

Kentang, celery potong halus, telur, mayonis, bawang besar, lada sulah..

Cara
1. rebus kentang potong dadu besar-besar,
2. rebus telur dan hancurkan,
3. campurkan dengan celery, telur hancur, bawang besar potong dadu halus, lada sulah dan serbuk perisa lain.

Dan saya suka gak jacket potato.
1. Kentang yg besar masih berkulit dibersihkan
2. balut dgn aluminium foil, potong tengah,
3. bakar setengah masak,
4. then letak lah apa-apa nak letak.. cheese ke daging mushroom apa-apa..
5. bakar..


Semia dgn Susu [ninoZ]

toasted semiya - dicelur n toskan
butter
susu
gula
kismis

1. gaulkan semiya dgn butter n kismis..
2. tuangkan susu
3. taburkan gula sket
4. siappp!!



Salsa and Shaslick [ajinomotonosuga]

salsa sauce.

bawang sebijik
garlick 2 ulas
butter secubit
satu tin whole peeled tomato
herb  basil
cili paste 2 sudu
extra virgin oil untuk masak hihihi keles gitu wak


1. dice bawang dan garlic
2. buh minyak zaitun tuh buh butter masak bawang buh cili paste
3. kemudian tuang kan whole peeled tomato buh herbs buh pepper dan garam secukup rasa..
4. agak dah turun skit paras masakan tu ..err tenguk tepi pot dan kuah agak pekat..tutup api..
5. blend panas2 sampai hancus masakan tu

Shaslick

capsicum merah dan hijau kuning pun bleh oren pun buleh..seme kaler suke
cendawan
nenas
bawang
sotong
udang
daging ikan
skewer besi

1. potong capsicum buat 4 segi medium saiz.
2. potong bawang amik lapis atas dia potong 4 segi same size
3. cut dice daging ikan tuuu dan sotong, udang bior sekor gitu.
4. then selang sli capsicum udang bawang ikan cendawan sotong nenas udang sampai suke korang la panjang mana
5. buat seme skewers panaskan coal ke apa pun
6. bakar cam satay kalo nak grill buleh gak nak oven pun buleh..

NOTE :
seafood ni kejap je..dalam 5 minit dah masak..
so tak kisah sayur mentah skit ke beshhhh kemudian hidang sapukan salsa masa dia panas2 tuhh
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2004 08:24 PM | Show all posts
Steak Ikan [hanieliza]

Bahan
ikan tengiri..potong nipis    ]
lada hitam                    ] perapkan dan bakar/panggang
garam halus                   ]

Sos:
Tomato sos
cili sos
bawang putih  ]
bawang merah  ] blend & masakkan semua bahan ini.
lada hitam
sos tiram

Hiasan:
Salad lettuce..potong kecil
Timun..potong serong
Tomato ..potong gelang
Kentang ...goreng garing

Hidangkan:
Dalam pinggan Dinner susunkan ikan yang dipanggang dan tuangkan sos yg dimasakkan dan susunkan bahan hiasan disebelah ikan.


Variasi Sos Steak Ikan [ninoZ]
bleh buat Sos Plum Sweet Sour bercendawan
or Black pepper sauce..
paling best hidang bersama tartare sauce [mcm fish n chip tu] dgn fries n coleslaw n stir fry buncis n grated carrot
buat sos sambal belacan pun bleh..blend bwg merah, cili merah, cili padi, belacan, sebatang serai[jika suka], sedikit ikan bilis or udang keriang, gula n garam..pastu tumis sampai naik bau..then masuk air asam jawa sket

yg penting sos dia either masam sket or pedas sket..best combination dgn ikan

masa nak grill ikan tu.. perah skett lemon juice..then bakar.. lagi ngancam rasa dia
or else just season je dgn lada hitam, garam n  lemon juice, tabur tepung jagung sket.. then goreng..hidangkan dgn sos yg sama

[ Last edited by  NoorMasri at 6-12-2006 10:30 PM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Makanan & Resipi


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-4-2024 09:56 PM GMT+8 , Processed in 0.098940 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list