CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 11370|Reply: 17

Proton CFE engine oil cooler problem

[Copy link]
Post time 29-12-2015 11:47 AM | Show all posts |Read mode
Assalam all,

Aku try search balik thread preve dgn exora tp tak jumpa.

Skrg issue yg hot jugak dibincangkan di media-media sosial - masalah engine CFE oil cooler hose pecah terutama pada Exora Bold. Member pun baru kena kat Exora Bold dia, kena tow ke service centre. Mujur still under waranty.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-12-2015 01:47 PM | Show all posts
ya..ramai member yg dh kena juga..dah jadi common problem plak pada exora bold..
agaknya material yg digunakan tak dpt menahan panas...even mitsu airtrekpun ada juga yg alami benda sama, tapi tak byk mcm exora bold la... moral of the story, jgn beli bold..
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2015 02:25 PM | Show all posts
ada jgk dlm list nak beli kete exora bold ni. then, terus cancel la mcm ni.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2015 04:13 PM | Show all posts
zulka replied at 29-12-2015 01:47 PM
ya..ramai member yg dh kena juga..dah jadi common problem plak pada exora bold..
agaknya material y ...

Preve CFE & Suprima ada gak tp tak byk. Preve aku check aritu hose tu masih cantik. Takde kesan leaking. Service center proton akan tukar kalau ada tanda-tanda leaking sahaja - tak sepatutnya. Proton sepatutnya membuat recall.


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2015 04:15 PM | Show all posts
otai_g replied at 29-12-2015 02:25 PM
ada jgk dlm list nak beli kete exora bold ni. then, terus cancel la mcm ni.

Risik/google dulu kat forum Exora Bold. Tanya member, family yg pakai Exora Bold. Tanya kat proton terus pun boleh - aritu katanya oil cooler version baru akan dipasang pada Exora Bold.  

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2015 06:09 PM | Show all posts
benda ni bukan jadi kat exora bold jer, tapi kat semua kereta yang pakai enjin CFE turbo - Exora Bold / Preve/ Suprima.

berapa bulan dulu, ramai komplen pasal hose pecah, so bila g SC diorang tukar hose sahaja.

Daripada maklumat, sebenarnya oil cooler itu sendiri yang mengalami masalah. Sebab tu sekarang SC akan tukar seketul oil cooler dengan hosenya sekali dan daripada different vendor. Dan SC telah dinasihat untuk tukar benda ni pada setiap 40k km service.

Yang orang marah ialah, kalau benda ni tak leaking, SC tak tukar, kalau dah habis warranty, kena bayar sendiri anggaran RM 600+.
warranty cover untuk 3 tahun atau 100k km yang mana dahulu. So lepas 2 kali tukar kat SC ( 40k km & 80k km) lepas tu dah jadi burden pengguna nak simpan duit macam periodic maintenance pulak.
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 31-12-2015 08:51 AM | Show all posts
pseudo_kl replied at 30-12-2015 06:09 PM
benda ni bukan jadi kat exora bold jer, tapi kat semua kereta yang pakai enjin CFE turbo - Exora Bol ...

Exora Bold majority yg jadi - 8 of 10. Aku suspect engine kat Exora overwork sebab Exora berat. Ramai org yg plan nak beli Exora Bold kensel niat because of this oil cooler host.

Preve cfe aku dah 75,000km. Alhamdullilah hose tu masih intact. Takde tanda-tanda basah. Waranty pun dah habis. Aku cdg nak tukar kat luar jer oil cooler tu in case ada tanda-tanda problem.

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 10:24 AM | Show all posts
Edited by monyet_2015 at 31-12-2015 07:27 AM

Sepatutnya jika ada problem macam ni proton mesti membuat recall balik, ini adalah untuk menjaga reputasi..buat contoh pengeluar kereta luar yg lain macam honda dan toyota..nissan..jika ada masaalah dia orang buat recall..buat recall ni memang rugi..tapi baik untuk reputasi jangka panjang..supaya org terus mempercayai model sesuatu kereta..lagi satu masaalah ini aku pikir bukan berpunca dari proton tapi dari vendor...vendor ini bila hantar barang contoh mereka akan bagi proton yg perfect..selepas beberapa tahun mereka kan kurangkan mutu component/bahan keluaran mereka untuk mengurangkan kos dan menambah keuntungan..dalam hal ini protan mesti membuat perjanjian dengan vendor..jika ada barang defect vendor mesti bertanggung jawab 100% dan membayar denda..jika tak buat denda perkara yg sama veno akan ulang..iaitu..selepas beberapa tahun mereka bekalkan komponen yg di downgrade qualiti untuk memaksimumkan keuntungan.
sekian....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-12-2015 12:21 PM | Show all posts
monyet_2015 replied at 31-12-2015 10:24 AM
Sepatutnya jika ada problem macam ni proton mesti membuat recall balik, ini adalah untuk menjaga rep ...

betul..
tapi biasala proton mana nak mengaku salah...mentaliti org kita kan...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-12-2015 01:51 PM | Show all posts
monyet_2015 replied at 31-12-2015 10:24 AM
Sepatutnya jika ada problem macam ni proton mesti membuat recall balik, ini adalah untuk menjaga rep ...

Absolutely. Proton ada buat recall tp barang kecik2 mcm spring pintu preve. Oiler cooler nie mahal. Market share makin kecik sejak GST aritu. Tahun depan rega akan naik lagi sebab ringgit jatuh.  Tak tahu la proton boleh bertahan lagi 2-3 tahun. Entah2 akan dimakan company besar nanti....

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2016 04:13 PM | Show all posts
stupid decision by proton management not to recall..mcm mana nak berdaya saing...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2016 02:29 PM | Show all posts
abas8888 replied at 20-1-2016 04:13 PM
stupid decision by proton management not to recall..mcm mana nak berdaya saing...

Proton mcm nak cover-up benda nie tp mereka lupa pada social media. Ada group khas yg bincang psl masalah ni.

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2016 03:55 PM | Show all posts
hmm...ofismate ni pun satu bahlol...
sebelum ni tanya pasal wish la, estima la, stream la ...jenuh aku brief..
alih2 minggu lepas gi booking exora bold.....loan dah lulus baru nk bgtau aku...

  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2016 06:04 PM | Show all posts
zulka replied at 21-1-2016 03:55 PM
hmm...ofismate ni pun satu bahlol...
sebelum ni tanya pasal wish la, estima la, stream la ...jenuh  ...

Hahaha....kelakar.

I wish good luck la dia pakai Exora Bold. Ramai org kansel plan nak beli EB disebabkan oil cooler problem. One more common problem EB - ABS.

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2016 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam, saya tak pakai exora jadi tak tau mcm mana exora punya design, tapi korang takleh tukar pakai aftermarket terus ke?
Rasanya banyak universal oil cooler jual utk pelbagai model kereta.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2016 03:06 PM | Show all posts
batu_bergolek replied at 22-1-2016 02:44 PM
Salam, saya tak pakai exora jadi tak tau mcm mana exora punya design, tapi korang takleh tukar pakai ...

Memang byk tp reganya bukan murah - RM700. Kalau kereta dah 7-8 tahun ok la dah kena tukar. Apahal kereta baru setahun dua dah kena tukar.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-1-2016 04:41 PM | Show all posts
Bell replied at 22-1-2016 03:06 PM
Memang byk tp reganya bukan murah - RM700. Kalau kereta dah 7-8 tahun ok la dah kena tukar. Apahal ...

la yeke, kalo 1,2  tahun dah boleh rosak tu mmg tak adil lah,   
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2016 02:50 PM | Show all posts
tgk kat fb (PROTON) CFE & CVT technical discussion https://www.facebook.com/groups/CFEnCVT/?fref=ts berlambak kes ni....siap nak piket kat HQ Proton kalau x recall
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-5-2024 12:59 AM GMT+8 , Processed in 0.065195 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list