CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4667|Reply: 33

[Tempatan] Kos perbelanjaan tiga panda RM11.6j

[Copy link]
Post time 25-11-2015 03:14 PM | Show all posts |Read mode
Kos perbelanjaan tiga panda RM11.6j

http://www.hmetro.com.my/node/95721

Oleh Hairulazim Mahmud
azim@hmetro.com.my
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 25 November 2015 @ 2:28 PM     


PANDA jantan Xing Xing di Zoo Negara. FOTO arkib NSTP Mohamad Shahril Badri Saali

Kuala Lumpur: Kos perbelanjaan untuk tiga panda di Zoo Negara adalah sebanyak RM11.6 juta.

Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Hamim Samuri berkata, kos menyara pasangan panda gergasi iaitu Xing Xing dan Liang Liang yang sampai di Malaysia pada 21 Mei 2014 dan penyelenggaraan Pusat Konservasi Giant Panda dianggarkan RM2.2 juta setahun ditanggung oleh Zoo Negara.

Katanya Kerajaan Malaysia sudah menyumbang yuran konservasi sebanyak RM6.9 juta kepada China sejak 2014.

"Manakala sumbangan yuran konservasi sebanyak sekali sahaja berjumlah AS$600,000 (RM2.5 juta) akan diberikan kepada China selepas anak itu berusia setahun yang ditanggung pihak Zoo Negara," katanya ketika sesi soal jawab di Dewan Rakyat di sini, hari ini.

Beliau menjawab soalan Ahmad Baihaki Atiqullah (PAS-Kubang Kerian) yang mahu tahu kos menyewa dan menyara hidup sepasang panda terbabit sehingga lahirnya anak selain faedah kepada rakyat negara ini.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-11-2015 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Panda adalah simbol keamanan sejagat.
Tapi panda juga sudah pecah belahkan rakyat Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2015 03:26 PM | Show all posts
spiderman80 replied at 25-11-2015 03:16 PM
Panda adalah simbol keamanan sejagat.
Tapi panda juga sudah pecah belahkan rakyat Malaysia.

Panda yg berlainan entiti
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2015 03:28 PM | Show all posts
eh bukan ke panda ni hadiah supaya malaysia tak sign tppa???

habis nape malaysia kena tanggung?????

tolong sexplain siket @tentera_laut
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2015 03:30 PM | Show all posts
mahal betul
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2015 03:31 PM | Show all posts
jumlah kutipan hasil jualan tiket yang
agak mahal berapa pulak
setakat ni

lama lagi panda dipamer
dan masih banyak lagi peluang
mengutip hasil tiket
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 25-11-2015 03:35 PM | Show all posts
lebih elok diberi pada deme yang memerlukan dari wat benda cam nie.....komen pun tak guna....
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2015 03:40 PM | Show all posts
dah blh la tukar peribahasa...

" anak tempatan (warganegara) mati kelaparan, anak panda dimuliakan"
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-11-2015 03:47 PM | Show all posts
leylapple replied at 25-11-2015 03:40 PM
dah blh la tukar peribahasa...

" anak tempatan (warganegara) mati kelaparan, anak panda dimuliaka ...

anak siapa mati lapar?

kat kampung ko ke
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2015 03:48 PM | Show all posts
Edited by kemaruk at 25-11-2015 03:49 PM

-editeddd--------
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2015 03:51 PM | Show all posts
dizek replied at 25-11-2015 03:47 PM
anak siapa mati lapar?

kat kampung ko ke

anak ko
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2015 03:53 PM | Show all posts

kalo tak mak ko yang cakap gitu
mesti poen ko

pfftt
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2015 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Comel plak panda posing macam tu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2015 08:56 AM | Show all posts
kemaruk replied at 25-11-2015 03:28 PM
eh bukan ke panda ni hadiah supaya malaysia tak sign tppa???

habis nape malaysia kena tanggung??? ...

kenapa malaysia kena tanggung panda?? mana la aku tau kena la tanya gov.. apa agreement antara 2 negara yg kita tak tau..
aku comment dari segi geo strategik mengenai TPPA, kenapa mh370 hilang, lepas tu mh17 plak kena tembak.. now currency malaysia plak jatuh.. kalau kita tgk takde apa2.. mcm kebetulan saja..  tp cuba tgk dari perspektif berbeza. malaysia takde apa2 pun.. teori batle between block China and US.


Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2015 08:59 AM | Show all posts
Panda....itu lah wajah next PM yang akan datang.....Panda dan Para Montori sama level "No Brain"
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2015 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
dizek replied at 25-11-2015 03:31 PM
jumlah kutipan hasil jualan tiket yang
agak mahal berapa pulak
setakat ni

So Till now dh berapa gate collection??
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-11-2015 11:20 AM | Show all posts
axl_bach replied at 26-11-2015 11:19 AM
So Till now dh berapa gate collection??

entah

cer tengok portal
themalaysianchinese ka apa ka
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2015 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
dizek replied at 26-11-2015 11:20 AM
entah

cer tengok portal

Mmg dpt sambutan ker pameran panda nih??  i means dari segi kehadiran penonton mmg byk ker??
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2015 11:33 AM | Show all posts
untung panda panda tu...
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2015 11:37 AM | Show all posts
axl_bach replied at 26-11-2015 11:28 AM
Mmg dpt sambutan ker pameran panda nih??  i means dari segi kehadiran penonton mmg byk ker??

sangat baik sambutannya

termasuk di kalangan cina DAP
yang anti PM Najib sendiri
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

28-2-2024 04:00 AM GMT+8 , Processed in 0.065571 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list