CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2718|Reply: 18

Kereta Korang Kena Panas Enjin Dulu x?

[Copy link]
Post time 21-11-2015 08:54 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam.

Aku nak mohon pendapat korang la. Aku pakai keta Proton Saga Flx 1.6 Auto. Beli baru tahun 2013. Sebelum ni aku pakai keta peninggalan arwah bapak aku je. Honda Efi. Da jual pon keta tu.

Keta proton aku ni, pagi2 nak gi keje, aku kena start dulu kasi panas enjin, dalam 5 minit, baru la jalan smooth. Kalo start2 terus jalan, dia akan teesengguk2, sampai la enjin panas. Normal ke cenggitu? Atau tu tanda2 gearbox nak rosak? Atau aku kena tukar minyak gearbox?

Aku da trauma bab2 gearbox ni, pasal keta lama aku dulu gearbox rosak kena smpai 3k. Tapi keta baru aku ni, seingat aku memang camni dari dulu rasanya. Xkan beli2 baru da rosak kot? Tu aku nak tanya pendapat korang tu. Pleaseeeee

Tq ye
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-11-2015 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
tt, i pon pakai saga flx tapi manual, hihi.. ikut mood kereta, kadang lambat i stat seminit tak sempat panas enjin pon ok je.. cuma i manual so, senang sikit, tapi i rasa untuk auto x normal rasanya...
cuba g proton cek dengan kmputer tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-11-2015 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Yeke x normal? Huhuhu.. risau ni. Dia masa x panas je tersengguk. Da panas seminit dua ok je jalan

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2015 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Ade x kau bukak air cond mase ko jln tu biase nyer klu bukak air cond mcm nie la jdi nye kete proton ni klu x warm up
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-11-2015 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
CaTtLeRaNcH replied at 21-11-2015 11:35 AM
Ade x kau bukak air cond mase ko jln tu biase nyer klu bukak air cond mcm nie la jdi nye kete proton ...

Xde plak aku bukak aircond
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2015 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Yeke...aku klu idup enjin trus pasang air cond memg jdi semput2 yg aku perasan tpi xtau la kete kau...lg pon aku jarang guna kete semggu 2 ke3 kli je. Klu xguna pon aku.xwarm up kete mgkin tu jugak penyebabnya.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-11-2015 12:15 PM | Show all posts

Tak tau la proton ni, susah nak cakap, dlu pakai saga blm 2010, jaga macam menatang minyak yang penuh gak,
tapi tetap gak ada masalah... sabar jer la, mungkin dah nasib.
panas kan engine ke tak sama je rentaknya, unpredictable betul.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2015 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Tp bru2 ni aku g servis kt proton ckp kete jdi cmni...ktenye kete aku ok jer xde prob ape
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-11-2015 12:34 PM | Show all posts
mungkin sbb kabel plug dh rosak ...
mmg keta akn jd tersenggut bile bergerak jika enjin masih sejuk
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-11-2015 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
waksir replied at 21-11-2015 12:34 PM
mungkin sbb kabel plug dh rosak ...
mmg keta akn jd tersenggut bile bergerak jika enjin masih sejuk

Kabel plug plak ke waksir? Mahai ke menda alah tu?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-11-2015 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
CaTtLeRaNcH replied at 21-11-2015 12:12 PM
Yeke...aku klu idup enjin trus pasang air cond memg jdi semput2 yg aku perasan tpi xtau la kete kau. ...

Aku masa blum kawen, mmg trus bukak aircond jgk kalo start keta. Tp da kawen ni, kdg laki aku bawak dia x bukak aircond pon. Cenggitu jgk perasan aku. Ko da tenye pomen eh? Dia kate ok je eh?
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2015 01:14 PM | Show all posts
mis_kiki replied at 21-11-2015 01:09 PM
Kabel plug plak ke waksir? Mahai ke menda alah tu?

tak pasti hargenye .. mungkin dlm 100 lebih kot.
tp boleh test dulu dgn kabel plug yg lain... klu ade la
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2015 01:22 PM | Show all posts
Sebenarnya mmg kena warm up engine dulu ke sblm gerak?
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2015 03:45 PM | Show all posts
At least seminit biar idle lepas start tu ok dah..
lebih dari seminit tu dah membazir minyak. kete zaman dulu ye la..panas lama2..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2015 04:37 PM | Show all posts
nellyberry replied at 9-12-2015 01:22 PM
Sebenarnya mmg kena warm up engine dulu ke sblm gerak?

30 - 60 saat dah ok. pastu jln slow dulu. jgn trus tekan minyak laju
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2015 07:36 AM | Show all posts
mofisa replied at 9-12-2015 03:45 PM
At least seminit biar idle lepas start tu ok dah..
lebih dari seminit tu dah membazir minyak. kete  ...

oh, selama ni mmg membazir minyak je la. rugi betul.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-12-2015 07:37 AM | Show all posts
qronaldo7 replied at 14-12-2015 04:37 PM
30 - 60 saat dah ok. pastu jln slow dulu. jgn trus tekan minyak laju

seminit je la masa dah start enjine tu terus dah bole gerak rupanya.
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2015 08:12 AM | Show all posts
nellyberry replied at 15-12-2015 07:37 AM
seminit je la masa dah start enjine tu terus dah bole gerak rupanya.

iye sis. tp start speed slow2 dlu r. sbb pembakaran lebih efisyen ketika moving
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2015 09:30 AM | Show all posts
nellyberry replied at 15-12-2015 07:37 AM
seminit je la masa dah start enjine tu terus dah bole gerak rupanya.

lagi lama lagi bagus.....enjin F1 tu pun ada warm up satu pusingan sebelum berlumba dik... fikir2kanla..

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-2-2024 11:42 PM GMT+8 , Processed in 0.069944 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list