Oleh Izzah Abbasy
Nasi kerabu makan dengan udang, ketam, ikan besar macam ni? Terkejut penulis tengok gambar-gambar dekat House of Nasi Kerabu ini. Kecur air liur tengok udang besar-besar tu. Harga pun pasti besar kan? Hihi. Sesiapa pernah makan dekat sini? Kongsilah cerita dan pengalaman korang. Sedap tak?
Sejarah House of Nasi Kerabu
Nasi Kerabu NARA adalah sempena satu nama daerah di Selatan Thailand iaitu Narathiwat. Di daerah inilah Pengasas House of Nasi Kerabu iaitu Puan Hajjah Jaharah binti Omar dilahirkan pada tahun 1949 [Since 1949]. Resipi Nasi Kerabu NARA ini telah diwarisi dan diperturunkan oleh beberapa generasi keturunan beliau sejak zaman berzaman lagi. Beliau bersama suami, Allahyarham Mamat bin Daud telah berhijrah dan menetap di Kota Bharu Kelantan sekitar tahun 60an dengan membuka gerai makan yang menjual Nasi Kerabu NARA. Kedai terakhir mereka sebelum penubuhan House of NASI KERABU adalah di bawah Pasar Besar Lama yang juga dikenali sebagai Pasar MPKB.
Uniknya Nasi Kerabu NARA ini adalah terletak pada bahan-bahan campuran di dalam proses penyediaan Nasi Kerabu NARA ini. Di mana warna biru Nasi Kerabu NARA tersebut dihasilkan daripada ekstrak jus daun mengkudu yang membuatkan bau nasi menjadi wangi. Budunya terlebih dahulu dimasak dengan herbal istimewa terpilih. Kerisik kelapa yang diadun bersama rempah ratus terpilih, sambal ikan yang diproses halus dan teliti dalam penyediaannya dan juga ulam-ulaman kampung. Campuran bahan-bahan tersebut menjadikan Nasi Kerabu NARA rasa yang begitu nikmat dan teruja bagi setiap hidangannya.
Ha! yang menariknya, Ayah Kipidap pun dah datang kat sini tau.
Terdapat dua cawangan
Tak adalah jauh sangat, jomlah ramai-ramai mencuba nasi kerabu di House of Nasi Kerabu yang semestinya mempunyai kelainan tersendiri.
|