CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5815|Reply: 38

[Tempatan] 3 kejutan negara dalam 1 hari, penyelesaian isu 1MDB semakin samar

[Copy link]
Post time 29-7-2015 02:37 PM | Show all posts |Read mode
Oleh : Fyruz Hanna




Semalam sahaja menyaksikan 3 perubahan besar pada negara :

1. Khidmat Peguam Negara yang ditamat awal
2. Rombakan kabinet baharu
3. Pengerusi PAC dilantik sebagai Timbalan menteri Dalam Negeri

Cukup, 3 perkara ini yang menggusarkan rakyat kerana belum pun habis isu siasatan yang dijalankan oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) segalanya berubah dengan sekelip mata apabila rombakan kabinet dilakukan oleh Perdana Menteri.

Demi menubuhkan pasukan yang jitu, penyingkiran Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam barisan kabinet baharu dilihat Najib sebagai langkah perlu.

Kesemua 3 rangkaian yang disingkirkan sedikit sebanyak menjadi buah mulut rakyat apabila ke semua mereka mempunyai berkaitan dengan isu berhubung penyalahgunaan dana dan 1MDB.

1. Abdul Gani (mantan peguam negara) -mengetuai pasukan petugas khas pelbagai agensi dalam siasatan berkaitan isu penyelewangan dana dan 1MDB.

2. Tan Sri Muhyiddin Yassin - ramai pihak menyifatkan ucapan penggulungan Mesyuarat UMNO Bahagian Cheras merupakan punca utama dia tiada dalam barisan pentadbiran dibawah Najib.

3. Datuk Nur Jazlan Mohamed (Pengerusi PAC) - seperti dilaporkan Astro Awani, beliau akan melepaskan jawatan Pengerusi PAC dan semua prosiding termasuk 1MDB akan ditangguhkan sehingga barisan baharu dilantik.

Apakah rakyat  dapat menikmati laporan awal yang telus didedahkan mengenai isu besar yang melibatkan negara? Adakah siasatan secara telus dan kredibiliti dapat dilaksanakan andai rombakan badan yang dilantik asyik bertukar?


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-7-2015 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Ketua SB kena tendang x mau list kan ke cari repot !
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2015 02:54 PM | Show all posts
Edited by OmJualGas at 29-7-2015 02:56 PM

goyang dumang citata dulu...
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2015 02:56 PM From the mobile phone | Show all posts
revolusi_30 replied at 29-7-2015 02:50 PM
Ketua SB kena tendang x mau list kan ke cari repot !

SB itu apa kaka?  Tadi saya dengar zeti akan didakwa. Makin menggila
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2015 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
sashasam replied at 29-7-2015 02:56 PM
SB itu apa kaka?  Tadi saya dengar zeti akan didakwa. Makin menggila

Cawangan Khas.   
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2015 02:58 PM | Show all posts
bijan: buat apa nk explain, kasi pecat je
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2015 02:59 PM | Show all posts
Kementerian Pendidikan berpecah balik ke kiranya sekarang?
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2015 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
sashasam replied at 29-7-2015 02:56 PM
SB itu apa kaka?  Tadi saya dengar zeti akan didakwa. Makin menggila

Special Branch polis... Baca kat mana yg zeti kne dakwa tue?

Kali nie mmg najib btl2 tunjuk darah pahlawan dia...sblm nie org ckp muka tebal mcm2 lg..dia dah panas abis suma disapu...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-7-2015 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
lostnfaun replied at 29-7-2015 03:03 PM
Special Branch polis... Baca kat mana yg zeti kne dakwa tue?

Kali nie mmg najib btl2 tunjuk da ...

Dalam link ditepek abg scorpionkiki. Lihat dalam thread wak yidin dgn kabinet
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2015 03:07 PM | Show all posts
sashasam replied at 29-7-2015 02:56 PM
SB itu apa kaka?  Tadi saya dengar zeti akan didakwa. Makin menggila

habislah kak zetii .... sedih!~~ hidup kak mah... kuikui
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2015 03:12 PM | Show all posts
hilang habis keyakinan sayaaa pd kepimpinan najib..
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2015 03:12 PM | Show all posts
Bijan si bibir pink nehh ingat dia hebat sgt gamaknye...

dia tatau ke doa org teraniaya rakyat marhaen ni bakal menggolekkan dia...
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2015 03:13 PM | Show all posts
revolusi_30 replied at 29-7-2015 06:50 AM
Ketua SB kena tendang x mau list kan ke cari repot !

ketua sb? special branch ke?
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2015 03:17 PM | Show all posts
aireen24 replied at 29-7-2015 03:13 PM
ketua sb? special branch ke?

themalaysianinsider.com            Home Ministry appoints new Special Branch director effective today - The Malaysian Insider                          
Malaysia
Published: 28 July 2015 1:12 PM
                                                                                                                                                        The Home Ministry has appointed Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun as the new Special Branch director to replace Datuk Seri Akhil Bulat who has retired at the age of 62.
Mohamad Fuzi (pic, left) was previously Royal Malaysian Police Management Department director.
Akhil was on a year-to-year contract after exceeding the retirement age.
                                                                                                                                                        His contract ends on August 17 and he is currently on three weeks’ retirement leave.
Akhil had been in the police force for 38 years.
He began his career as a police inspector in the Special Branch in 1978 and spent his whole career in the department.
Speaking from Glasgow, Scotland, Akhil said that it is time for him to retire to focus on the family.
"I want to rest and travel. Maybe start a business," said Akhil when contacted this afternoon. – July 28, 2015.
                                                               


   

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2015 03:27 PM | Show all posts
penat la lepas satu..satu tengok orang kne tuka... yang sepatutnye bertukar tak pulak bertuka.

aku nak tgk PM bertukar

sebelum kak mah bertukar jadi hantu kak limah
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2015 03:29 PM | Show all posts
lostnfaun replied at 29-7-2015 03:03 PM
Special Branch polis... Baca kat mana yg zeti kne dakwa tue?

Kali nie mmg najib btl2 tunjuk da ...

masih tak dapat menghapuskan darah bacul dia lari daripada forum nothing to hide...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-7-2015 03:31 PM | Show all posts
Star_el replied at 29-7-2015 02:59 PM
Kementerian Pendidikan berpecah balik ke kiranya sekarang?

dah pecah balik..kejap gabung kejap pecah..abis logo semua nk kne tukar...dh la nk konvo ni nk kne tukar la cecepat...xtau la ada duit ke idak...td bos kuar meeting jah ckp byk nk kne tukar..duit ooo duit...
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2015 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
lurve82 replied at 29-7-2015 03:31 PM
dah pecah balik..kejap gabung kejap pecah..abis logo semua nk kne tukar...dh la nk konvo ni nk kne ...

Membazir btl kann..dah la tgh takde duit..

Bukan skit2 nak ditukar tue
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2015 03:54 PM | Show all posts
lostnfaun replied at 29-7-2015 03:46 PM
Membazir btl kann..dah la tgh takde duit..

Bukan skit2 nak ditukar tue

duit korg la pembyr cukai yg kena...rasain la...nk wat camno...symp kekdahnye...
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2015 03:59 PM | Show all posts
lurve82 replied at 29-7-2015 03:54 PM
duit korg la pembyr cukai yg kena...rasain la...nk wat camno...symp kekdahnye...

aku benci betul dengan org gomen SYMP SYMP... nak aku takek sekor2..

meh aku tambah

SYMPA - Saya Yang Menurut Perintah Allah.... tu baru betul

Mangkok ikut sangat symp tu..

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 03:18 AM GMT+8 , Processed in 0.129957 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list