CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5057|Reply: 9

Uniknya Restoran Ini Memasak Menggunakan Cahaya Matahari

[Copy link]
Post time 3-6-2015 12:35 PM | Show all posts |Read mode

Restoran yang bernama Delicias del Sol, yang berada di kota Villaseca, Chile, menggunakan tenaga matahari untuk memenuhi keperluan tenaga mereka. Semua masakan dan minuman yang dimasak dengan oven tenaga matahari yang suhu mencecah 180 darjah Celsius.

Pekara ini mereka lakukan bukanlah kerana suka-suka, orang-orang di desa ini beralih menggunakan oven bertenaga matahari kerana kekurangan kayu yang semakin menjadi-jadi. Dahulu, orang-orang miskin di Villaseca terpaksa menghadapi kenyataan menyedihkan kerana setiap ahli keluarga perlu mencari kayu bakar masing-masing agar mereka dapat makan makanan panas.
Kemudian, seorang wanita bernama Rojas yang tinggal di the Elqui Valley beserta empat wanita lain terpilih untuk projek penyelidikan tentang tenaga solar yang dianjurkan oleh University of Chile. Mereka diberi oven khas yang boleh menangkap cahaya matahari sekaligus dapat memasak makanan apapun di dalamnya.


Idea ini pun diterima dengan baik, daerah yang gersang dan mendapat cahaya matahari lebih dari 300 hari dalam setahun. Kini , masyarakat di desa ini menjadi pusat perhatian kerana oven 'ajaib ' ditambah lagi mereka semakin sihat kerana makanan yang dimasak dengan ketuhar ini bebas karbon dioksida yang biasanya terdapat dari pembakaran kayu bakar.

Mereka menguji ketuhar selama empat bulan dan eksperimen adalah satu kejayaan -  , makanan lazat yang boleh dimakan boleh disediakan dengan hanya menggunakan tenaga solar . Tetapi , selepas eksperimen itu telah berakhir , Universiti menuntut penduduk kampung mengembalikan oven tersebut.

Berhadapan kekurangan kayu, ditambah pula bahan bakar yang semakin mahal membuat Rojas dan masyarakat desa berinisiatif mengumpulkan wang dan membeli oven sendiri .Namun , ketuhar tersebut jauh dari ekspetasi mereka. Benda itu tidak dapat di selaraskan dengan tepat untuk menagkap cahaya matahari dan masakan tidak sempurna dimasak.

Oleh itu , Rojas dan suaminya menghabiskan betahun- tahun membentuk dan mereka bentuk semula ketuhar agar dapat di selararaskan dengan lebih cekap . Pasangan itu, bersama -sama dengan keluarga Villasecan lain, kemudian membentuk Association of Solar Artisans of Villaseca dan mendapat bantuan $ 10,000 daripada Pertubuhan Bangsa- Bangsa Program Pembangunan Syarikat untuk membuka sebuah restoran yang unik di mana makanan akan dimasak hanya menggunakan ketuhar solar baru mereka.


Pada mulanya, yang dinamakan restoran Delicias del Sol boleh makan hanya 24 pelanggan pada satu masa tetapi kerana kelazatan makanan yang di masak menggunakan oven matahari buatan, persatuan itu dapat berkembang. Restoran mesra alam mereka kini boleh membuat makanan untuk 120 pengunjung, yang kebanyakannya datang dari tempat yang jauh hanya untuk mencuba hidangan mereka.


kredit:www.baca-blogspot.blogspot.comReply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-6-2015 01:15 PM | Show all posts
save duit gas.....
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2015 01:44 PM | Show all posts
kat malaysia tak nak buat mcm ni ke? kita ni kat malaysia tiap2 hari dpt tengok matahari.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2015 06:47 PM | Show all posts
Wah boleh jimat cost karen
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2015 03:44 PM | Show all posts
xde yg peliknye pon...kat himalaya range semua guna solar...sbb tu kalo nk cas tepon kene bayar kt tokey guest house...nk mandi air panas pon kene bayar gak...
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2015 03:47 PM | Show all posts
kalo kt malaysia, kt ump perlis ade bende ni... tp aku xpasti diorg just buat research atau mmg guna tenaga solar utk bekalkn elektrik kt building diorg...sbb wayar berselirat dr tempat pasang solar ke bangunan
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-6-2015 04:58 PM | Show all posts
hm...kat malaysia mmg hampir tiap2 hari ada matahari tp bkn direct sunlight,so ssh skit nak apply kat sini
ni antara jwpan senior manager yg prnh jd engineer kat opis iols la...bila tnya psl tenaga solar ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2015 12:41 PM | Show all posts
lee_sakura replied at 4-6-2015 03:47 PM
kalo kt malaysia, kt ump perlis ade bende ni... tp aku xpasti diorg just buat research atau mmg guna ...

ump - pahang
unimap - perlis
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-6-2015 07:25 PM | Show all posts
kalau kat msia tenaga solar ni pon mungkin di cas gst
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2015 10:14 AM | Show all posts
ice_sky92 replied at 7-6-2015 12:41 PM
ump - pahang
unimap - perlis

aah la silap...unimap
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

7-12-2023 06:05 AM GMT+8 , Processed in 0.058184 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list