CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 7220|Reply: 71

[Tempatan] 1mdb ditubuhkan sejak awal bertujuan untuk menyeleweng..

 Close [Copy link]
Post time 13-5-2015 12:28 AM | Show all posts |Read mode
Viral Broadcast


Dewan hari ini dikejutkan dengan pendedahan-demi pendedahan oleh mantan Menteri Besar Terengganu Dato’ Seri Ahmad Said ketika menyampaikan ucapan menjunjung kasih titah Ucapan PerasmianTuanku Sultan Terengganu.
Paling mengejutkan ialah pendedahan beliau berkaitan cubaan pihak yang ingin mencagarkan hasil gas dan minyak Terengganu dan akhirnya dibatalkan atas bantahan pihaknya dan menyebabkan dia “diturunkan” dari jawatannya.
Beliau menyentuh perkara itu ketika menjawab pertanyaan yang dikemukakan oleh Wakil Bukit Payong, Ustaz Mohd Nor Hamzah berkenaan kaitan 1MDB dengan kerajaan negeri Terengganu.
Wakil Kijal itu menjelaskan beliau akan mendedahkan dengan lebih banyak lagi pada masa akan datang tetapi buat masa ini, beliau hanya akan mendedahkan sebahagian sahaja sambil mengakui kebenaran kaitan kerajaan negeri dan 1MDB yang dibangkitkan itu.
Tambah beliau lagi 1MDB pada asalnya ialah Terengganu Investment Authority (TIA) tetapi menarik diri apabila terjadi permasalahan yang tidak dapat beliau terima, iaitu cubaan mencagar hasil minyak dan gas di perairan Terengganu.
“Saya memohon maaf, buat masa ni saya tidak dapat menjawabnya, tapi saya tunggu masa yang sesuai. Dan saya akui, betul, 1MDB asalnya TIA, Terengganu Investment Authority bukan Agency yang modalnya berbayar dan saya dan kerajaan negeri yang bayar.
Tetapi apabila kita dapati “hanky panky” (perkara tidak betul), ada permasalahan yang tak boleh kita terima, termasuk saya boleh sebut di sini buat permulaan ini dulu, mereka nak cagar minyak dan gas di laut Terengganu ketika itu.
Inilah satu sebab kenapa saya dimarah oleh Perdana Menteri, termasuk kes-kes yang lain, akhirnya kita menarik diri dan kerajaan negeri tidak rugi apa-apa, saya minta balik wang satu juta sebagai modal berbayar ketika itu.
Ini sebagai penjelasan permulaan, tidak ada yang tidak benar, melainkan yang benar belaka Yang DiPertua,” jelas beliau dengan panjang lebar yang mendapat tepukan dari wakil pembangkang.
Semenjak diturunkan dari jawatan Menteri Besar semenjak setahun yang lalu, inilah kali pertama Dato’ Ahmad Said bangun menyertai perbahasan, namun kesempatan itu, beliau memilih menyerang kerajaan dengan pendedahannya itu.
Sidang DUN Terengganu bagi Penggal Ketiga dijadulkan berlangsung selama tiga hari bermula Selasa 12 Mei sehingga Khamis 14 Mei ini.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-5-2015 12:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Rasa tred dah ada...guane guane pong..mat said nelang...peteh mat said peteh..

errr .. pocit ANG mungkin kata mat said belawok ni..
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 12:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 01:10 AM | Show all posts
bagus kasi dedah lagi biar tercirit si jibby
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 01:45 AM From the mobile phone | Show all posts
1mdb scam mmg nak jatuhkan najib? I mean takkan la najib nak menyeleweng secara terbuka. 1mdb terang terangan kamikaze.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 02:47 AM | Show all posts
mane boleh menyeleweng, masuk jail. ni caranya ---> selam sambil minum air. cuma kali ni tak jadi.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 03:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Biar mat said tunjuk bukti baru boleh percaya. Klau ckp tin kosong apa guna.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 05:31 AM | Show all posts
Proposal 1MDB disuapkan kpd Rosmah Mansur oleh Riza Aziz hasil idea dan kerjasama dgn Jho Lo, kaki enjoy dan kononnya networking dia tahap dewata. Dia nilah sebenarnya “fund manager” 1MDB.  Jho Lo adalah agen 1MDB kalau dilihat kepada struktur kertas penghakiman kes Patrick McKKillen v Misland(Cyprus) Investments Ltd &10 others di London. Ia menunjukkan Jho Low bekerja untuk 1MDB.  Dan Abu Dhabi group yang JV dengan 1MDB iaitu aabr investment, adalah syarikat yg sama sponsor Red Granite, syarikat filem Riza Aziz, anak tiri Najib yg buat filem “Wolf of the Wall Street”. 1MDB menggunakan konsep "leveraging" iaitu dgn meminjam dan hasil pinjaman dibuat pelaburan(konsep "used other people's money; Robert Kiosaki, "millionaires Next Door).

End game Model perniagaan ini sepatutnya memberi pulangan segera kpd penciptanya dlm bentuk komisen(Jho Low & Riza Aziz), kerajaan Malaysia mendapat easy capital utk pembangunan hartanah dan infrastruktur serta berjaya menjadikan Malaysia pusat pasaran Modal dan kewangan dunia mengatasi Singapura maupun London. Tapi sayang, cerita Mat Jenin dah lama kita dengar dan hasil Man Telo, ada ahlinya panjat pokok kutip daun katanya itu duit. Samalah dgn 1MDB nanti. Tetapi mangsanya disini adalah rakyat marhaen maleis.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-5-2015 05:41 AM | Show all posts
Lebih drpd 90% pinjaman 1MDB dibuat menerusi pinjaman drpd "local financial instituitions and GLCs". Sepertimana yg kita ketahui kesemua bank2 dlm Malaysia terlibat memberi pinjaman kpd 1MDB kecuali CIMB Bank. Manakala penjualan sukuk(bond) pula dilanggani oleh kesemua badan2 kerajaan yg bergiat dlm pelaburan. Mereka diperdaya 1MDB kerana ia adalah sebuah anak sykt kerajaan dibawah Kememterian Kewangan.

Persoalannya sekarang, kemanakah wang berjumlah RM27 billion(unaccounted for) pergi, selepas mengambil kira pembelian2 janakuasa2 IPP dan tanah2 trx & sg besi.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 06:02 AM | Show all posts
Haaaaa tajuk yg ni mia stuju bebeno
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
kangkong999 replied at 13-5-2015 05:41 AM
Lebih drpd 90% pinjaman 1MDB dibuat menerusi pinjaman drpd "local financial instituitions and GLCs". ...

Keep it up

Mendidih dah ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 08:58 AM | Show all posts
ERRR...bank rakyat dan PNB terlibat gak ker bagi bantuan modal kat 1MDB????.....
risau neh...saham aku tuuuuu
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 09:01 AM | Show all posts
makin menarik kisah kerajaan MALAYSIA ni......
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 09:06 AM | Show all posts
caramel popcorn sgt sedap...
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 09:13 AM | Show all posts
dan najib terus kukuh berdiri di singgahsana beliau... takpalah doalah byk2x..Tuhan ada kalu org wat aniaya suatu hari akan tertiarap jgk..x dak manusia yg kekal di atas..sabar jela..
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 09:46 AM | Show all posts
target terlepas....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-5-2015 10:14 AM | Show all posts
kangkong999 replied at 13-5-2015 05:41 AM
Lebih drpd 90% pinjaman 1MDB dibuat menerusi pinjaman drpd "local financial instituitions and GLCs". ...

salah satu sebab CIMB tak jadi beli RHB pasal RHB ada kasi hutang 1mdb.... Nazir Razak tau itu hutang tak boleh collect...
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 10:16 AM | Show all posts
kangkong999 replied at 13-5-2015 05:31 AM
Proposal 1MDB disuapkan kpd Rosmah Mansur oleh Riza Aziz hasil idea dan kerjasama dgn Jho Lo, kaki e ...

aku dengor cerita sama macamana asal usul 1mdb ni... mula dgn Reza & Jho Low...
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
scandal 1mdb ni bakal jadi sejarah sebagai scandal terburuk mesia melibatkan wang rakyat
elok difilemkan kisahnya dgn tajuk 'toyols of putrajaya street'
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2015 10:46 AM | Show all posts
cupin_cipin replied at 13-5-2015 10:44 AM
scandal 1mdb ni bakal jadi sejarah sebagai scandal terburuk mesia melibatkan wang rakyat
elok difil ...

lepas tu amik pelakon soft porn jd heroin...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2022 04:41 AM GMT+8 , Processed in 0.131864 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list