CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5176|Reply: 29

[Tempatan] Penahanan pelakon ada kaitan pindah makmal dadah ke Muar

[Copy link]
Post time 29-3-2015 02:49 AM | Show all posts |Read mode



AZMAN AYOB (dua dari kiri) menunjukkan dadah jenis syabu, peralatan dan bahan memproses dadah yang dirampas daripada dua lelaki dalam satu sekatan jalan raya di Muar, Johor, semalam.MINGGUAN/Ishak Rahmad

MUAR 28 Mac – Penahanan seorang pelakon berusia 37 tahun di Pagoh semalam dipercayai ada kaitan dengan usaha rangkaian dadah mahu memindahkan makmal syabu di Kuala Lumpur ke daerah ini.

Ketua Polis Daerah Muar, Asisten Komisioner Azman Ayob berkata, ini berdasarkan penemuan pelbagai peralatan dan bahan kimia dalam kenderaan pelakon lelaki itu yang biasanya digunakan sindiket untuk memproses syabu.

“Kita percaya mereka baharu sahaja berpindah dari sebuah kawasan di Midvalley, Kuala Lumpur ke daerah ini dan jika dilihat kelengkapannya, pusat pemprosesan baharu untuk syabu ini mampu memproses dadah sehingga lima kilogram pada satu masa.

“Ini juga berdasarkan penemuan dadah jenis syabu seberat lebih 1.3 kilogram. Bagaimanapun, kita masih lagi menjalankan siasatan lanjut,” katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Muar di sini hari ini.

Pelakon tersebut ditahan buat kali keempat berkaitan kes dadah semasa menaiki sebuah kereta Honda Jazz dalam satu sekatan jalan raya di hadapan sebuah stesen minyak di Pagoh pada pukul 1.40 pagi semalam.

Dia ditahan bersama seorang rakannya berusia 28 tahun yang memandu kereta terbabit dan pemeriksaan menemui empat peket syabu dalam satu ruang di tempat letak kaki di bahagian belakang selain beberapa barangan disyaki untuk memproses dadah.

Turut ditemui empat botol kaca mengandungi bahan kimia tertulis HmbG Chemicals, Bendosen Aceton, Bendosen Toluene dan Bendosen Calcium Chloride serta kelengkapan lain seperti alat penyuling, balang dan corong kaca, pengering serta dapur elektrik.

Azman berkata, nilai dadah itu dianggarkan RM660,000 dan kedua-dua suspek direman sehingga 2 April ini sementara ujian air kencing mendapati pelakon tersebut negatif dadah manakala rakannya positif.

“Pihak polis masih menjalankan siasatan lanjut untuk mengenal pasti suspek lain yang berkemungkinan turut terbabit dalam kes ini,” katanya.

Tambah beliau, kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.

Dalam perkembangan lain, Azman berkata, sehingga semalam, nilai pelbagai dadah yang dirampas pihaknya melibatkan 234 kes berjumlah RM2 juta dan usaha akan dipergiatkan untuk memastikan kegiatan dadah di sini ditumpaskan.

Beliau memberitahu, seramai 51 wanita asing berusia antara 19 hingga 40 tahun ditahan dalam 13 serbuan yang dilakukan ke atas pusat hiburan bermula 1 Jan hingga 27 Mac.

Azman berkata, semua mereka yang masing-masing merupakan warga Vietnam (25 orang), warga China (enam) dan 20 warga Thailand ditahan kerana terbabit dengan aktiviti pelacuran dan bekerja tanpa permit yang sah.

“Kesemua mereka disiasat di bawah Seksyen 39(b) Peraturan-Peraturan Imigresen, manakala pemilik pusta hiburan pula disiasat mengikut Seksyen 55A Akta Imigresen kerana menggaji atau melindungi pekerja warga asing,” katanya.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-3-2015 03:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Pandai pelakon ni guna bahan kimia masa sekolah dulu mesti cemerlang subjek kimia..
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2015 03:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Siapa ni?
....
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2015 03:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah empat kali kena tahan. Sebelum tu lepas je ke?
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2015 03:45 AM | Show all posts
mamat nie nak support festival muzik kot!!!
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2015 06:14 AM | Show all posts
KLu dia, mak dia dramatis dan dah meniinggal dunia akibat sakit cancer...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-3-2015 06:47 AM | Show all posts
si Benjay ( anak arwah Azean Irdawaty) nie pembuat/pembekal dadah lah kan. Patut kena hukum gantung saja.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2015 07:34 AM | Show all posts
dah 4 kali kena tangkap.. maknanya 3 kali yang lepas tu dia senang-senang je dibebaskan....
hairan gak....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-3-2015 07:55 AM | Show all posts
Dia buat dadah..jual
apsal xgantung sampai mati je dr dulu
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2015 07:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Kali ni moga tak terlepas lagi. Ke tali gantunglah kamu
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2015 08:11 AM | Show all posts
cap_ayam replied at 29-3-2015 03:12 AM
Pandai pelakon ni guna bahan kimia  masa sekolah dulu mesti cemerlang subjek kimia..

Mamat ni memang pandai masa skolah katanya.SPM dulu dapat Gred 1 Science Stream...
Tapi sayang seribu kali sayang....
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2015 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah 4 kali. Gantung je la.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2015 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Muo lak nak dijadikan tmpt mat pet membiak...jilake sgt benjy ni...gantung sampai mati je dia ni....gewam kite
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2015 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Rasanya kali ketiga awal mac...brmakna dia senang la kena ikat jamin..peguam dia yg rambut pnjang tu kan..terror la kot...
Sayang la...ada family yg sentiasa support dia, wife chinese mix kokusen...tp diragut sbb dadah
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2015 09:15 AM | Show all posts
kjk_2006_256 replied at 29-3-2015 08:11 AM
Mamat ni memang pandai masa skolah katanya.SPM dulu dapat Gred 1 Science Stream...
Tapi sayang se ...

seriously??? kalo la dia sambung belajar, boleh dah jadik someone dalam bidang perubatan...
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2015 09:17 AM | Show all posts
Tempat dia kena penjara dulu pun kat penjara muo jugek then sibuk nak jadik kan muo  markas dadah..jilake betullll !! kasi gantung jer..Dadah pemusnah bangsa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-3-2015 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Knowlee replied at 29-3-2015 08:15 AM
Dah 4 kali. Gantung je la.

Kali ni tiada siapa nak bela dia dah. Jenis tak sedar diri. Sebelum ni hidup atas belas kasihan org ke atas mak dia. Kali ini benjy tiada lagi talian hayat
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2015 10:35 AM | Show all posts
cilakak punya manusia..lebih baik mati je
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2015 10:45 AM | Show all posts
sape? Benjy ke? sia ulang alik gak kena tangkap kan.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2015 11:22 AM | Show all posts
eyansss replied at 29-3-2015 09:15 AM
seriously??? kalo la dia sambung belajar, boleh dah jadik someone dalam bidang perubatan...

Iyerlah... Anak arwah Kak Yan boleh dikatakan agak bijak dlm pelajaran. Anak dia ada sorang pompuan dapat 8A-9A SPM beberapa tahun dulu, tapi dia sambung study kat bidang seni kalau tak salah. Sama la mcm benji ni pun.. mungkin dia lebih terarah ke bidang seni dari sambung blajar walaupun result cemerlang.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-7-2024 02:37 PM GMT+8 , Processed in 0.172123 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list