CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Vellfire

[Borneo] ✵•.¸,✰BENANG BORNEO VOL 2✰,¸.•✵

[Copy link]
Post time 30-9-2021 05:11 PM | Show all posts
Salam ari urang menua yang udah dua taun sik balit gara-gara Covid-19. Duhal ada thread tersembunyi untuk klaka Sarawak dalam tok.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2021 05:19 PM | Show all posts
Rockafella replied at 30-9-2021 05:11 PM
Salam ari urang menua yang udah dua taun sik balit gara-gara Covid-19.  Duhal ada thread tersem ...
hahahampes ...

dirik iban kah ...?



Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2021 05:20 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 30-9-2021 05:19 PM
hahahampes ...

dirik iban kah ...?

Cina + Iban   Saya sudah lama tak cakap iban. Nasib tak hilang.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2021 05:25 PM | Show all posts
Rockafella replied at 30-9-2021 05:20 PM
Cina + Iban   Saya sudah lama tak cakap iban. Nasib tak hilang.
duhal ...

mek dengar jak paham iban ... maok klaka

hal ekor cicak ya nang mena ... kmk mpun dengar macam urang ketuk2 tingkap ... memula ya gelabah juak... pasya teringat lah nak d baca ...
sekali nangga nang mena duhal ...

kan best mun d MPS nun ... cdak sik kisah cerita benar kah ... cerita reka2 jak kah ... asalkan cerita best ...


Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2021 05:33 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 30-9-2021 05:25 PM
duhal ...

mek dengar jak paham iban ... maok klaka  

Sikpat share cerita rekaan ka sia? Bukan sekali dolok ada cerita tentang muzium di Melaka kononnya ada benda. Tukang ceritanya share dalam MPS juak. Sekali viral, then pihak Muzium Melaka menafikan. Mun hal camtok kira camney la? Si pencerita ya polah cerita la eh FC?
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2021 05:47 PM | Show all posts
Rockafella replied at 30-9-2021 05:33 PM
Sikpat share cerita rekaan ka sia? Bukan sekali dolok ada cerita tentang muzium di Melaka kononnya ...
sik tauk dirik tauk sik kes cerita Kamsia kat MPS ya...?

cdak baca2 thread ya tek... cdak nang rasa best lah ... mek sempat baca 1/2 jak ... pasya kmk sik berforim lamak juak... jaga mendiang atok mek masa ya ... berenti porum ...

tapi dari awal mek rasa ya nang cerita reka2 jak ... sik tauk la pahal... barangkali "jalan cerita too smooth" ...

masuk mek balit porum...
cdak bisin2 nganok TT thread ya ...
sebab hujung2 ya TT ya madah ... ya cerita rekaan nya jak

TBH ... kmk ok jak la kan ... sapa suruh bebena percaya ... dah tau kena tipu ... meraung marah2 pehal

Mun hal camtok kira camney la?
mun dirik tanya pendapat kmk...
bagi kmk ... sikda masalah ... sik tauk dirik... camni...?


Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2021 06:04 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 30-9-2021 05:47 PM
sik tauk dirik tauk sik kes cerita Kamsia kat MPS ya...?

cdak baca2 thread ya tek... cdak nang r ...

Kes Kamsia sik tauklah. Tapi dalam kes kmk padah ya tek, yalah perlunya sidak padah awal mun cerita ya setakat rekaan jak. Riso mun ada yang cayak bena2, alu diviralkan sampei menimbulkan masalah. Nasib pihak Muzium Melaka sik ambik tindakan undang-undang. Mun masuk Court, boss MPS yang akan terheret sama sebab sik check dolok sebelum siarkan.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2021 06:13 PM | Show all posts
Rockafella replied at 30-9-2021 06:04 PM
Kes Kamsia sik tauklah. Tapi dalam kes kmk padah ya tek, yalah perlunya sidak padah awal mun cerit ...
Mun masuk Court, boss MPS yang akan terheret sama sebab sik check dolok sebelum siarkan.
memana Thread bukan tugas kita sebagai Moderator nak tentu kan cerita betul ke tak ... itu terpulang kepada TT tu sendiri ...
sebab antara Peraturan CARI ... Pembuka Thread atau memana komen ... CARI tak kan bertanggungjawab ...



Jika ada report ... baru kita akan move Thread tu ke Arkib / Stor bermasalah ...


Betul ... @AceHand ...?



Upah ...



Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2021 06:28 PM | Show all posts

Hmmm...

FanTasyCreaTioN replied at 30-9-2021 06:13 PM
memana Thread bukan tugas kita sebagai Moderator nak tentu kan cerita betul ke tak ... itu terpulan ...

[AceHand SPECTaceLAR]

Betol tu... Bukang tugas Moderator nak siasat berita tu betol ke tak... Setiap posting adalah tanggongjawab Forumer tu sendiri...


Jizzz... Klong! Klong!

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2021 06:52 PM | Show all posts
AceHand replied at 30-9-2021 06:28 PM
[AceHand SPECTaceLAR]

Betol tu... Bukang tugas Moderator nak siasat berita tu betol ke tak... S ...

makaseh luang masa jenguk sini ...

Salam perkenalan dari Mod Borneo




Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2021 05:08 PM | Show all posts
AceHand replied at 30-9-2021 06:28 PM
[AceHand SPECTaceLAR]

Betol tu... Bukang tugas Moderator nak siasat berita tu betol ke tak... S ...

Supporting document yg perlu diupload masa isi enter Sarawak ya.
1. Salinan IC depan belakang
2. Flight ticket
3. Permit polis
4. Swab test result
5. Vaccination cert
6. Any surat sokongan

Kmk beli tiket awal sebulan, time ya kena rujuk
MOTS ya. Kmk ng target Rabu or Ahad sbb AA fly ke Kuching time ya jak. Sbb kan beli awal time 6/10 ada banyak pilihan masa, so kmk  randomly choose ja yg pnting ambik tengah hari. tp kelak akan banyak flight masuk ke Sarawak, so sentiasa alert ngan jadual penerbangan.

1. 24/9 - Two week before flight kmk dah minta permit polis, time tok try ja sbb sbb certain balai nya lepas ja even belum ambik swab test g. Alasan kmk time ya sebab kerja. So luckily sida lepaskan ja.

2. 30/9 - AA retimed flight kmk ke jam 11:25 nasib bait retime ja sik cancel. Yg tok mun rajin if dah beli flight salu2 juak cek email or chat AVA tanya status flight ktk still on or cancel.
3. 4/10 - pagi kmk polah swab guna pcr test (sbbkan mcm sik firm gilak decision psl rtk ngan sida penerbangan tok, so to be safe kmk proceed ja with pcr). Kmk padah ngan klinik ya mok result cepat, mun dapat pagi esok nya terus ada. Pcr test rm169. If takorg mok guna rtk juak, please confirmkan ngan sida pihak penerbangan ktk pilih if rtk lepas. Takut procedure sik align ngan sida SDMC.

4. 5/10 - Awal2 pagi kmk follow up dgn Klinik result swab. By 9am kmk dah dapat, trus check in AA dolok sbb kmk mok dapatkan num seat and attach travel itinerary for kmk attach dlm enter Sarawak. Masa check in ya, sida AA ada minta result swab test juak, please make sure details result swab ktkorg betul before check in AA ya. Nama and IC msti mok betul. Lepas dah settle check in, kmk terus isi enter Sarawak ya. Attachment ya kmk engkah photo ja semua sbb pdf nya sik valid. siktauk kenak sistem sik terima in pdf so kmk pun ss ja smua supporting ya. Dlm jam 10 kmk dah settle isi enter Sarawak and dapat email confirmation. Once dah dapat email confirmation ya kmk ss and terus chat sida SDMC for approval. Dlm 20mins mcm ya, sida SDMC dah approve (pastikan time isi ya cek dua kali and supporting smua cukup). Lepas ya kmk print approval SDMC and smua 6 supporting ya, so senang la mok tunjuk kat polis di Airport kelak. Yg approval SDMC sik print pun boleh, kelak tunjuk ja ngan sida nya.

5. 6/10 - hari fly back to Sarawak. Pukul 6 lebih dah jalan hehe sebab excited mok balit, flight jam 11:25. check in luggage settle awal juak. Time otw ke Airport ya baru kmk isi e health declaration. Lepas isi terus ss. Nya valid 12 hours before arrive di Sarawak. Masa di KLIA tunjuk ja approval SDMC and supporting document lain time check in luggage ya. Bila dah sampai Airport Kuching  ready ja ss e-Heath declaration, SDMC approval and mysejahtera (polis mok nangga pcr test result dlm mysejahtera) Kmk sikda kuarantine di hotel sebab dah dua dose boleh balit rumah terus. Pandai2 jaga diri, ikut SOP

Ya ja la cerita mok balit Sarawak tok. If sentiasa ambik tau procedure masuk, smua akan berjalan lancar. Tp slowly kinek SDMC ubah procedure so sentiasa alert. Salu juak check group tok if ada info2 terkini. Hopefully di masa akan datang lebih dipermudahkan mok balit Sarawak.

https://www.facebook.com/groups/723994595162462

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2021 02:29 PM | Show all posts
Testing upload gambar





Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2021 02:56 PM | Show all posts
Untuk upload gambar guna henpon ... Lebih mudah jika guna desktop version

Untuk memilih desktop version... Tengok 3 titik tu...


Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2021 03:04 PM | Show all posts
Nak upload gambar ...click "image"


Pastu pilih samada gambar sendiri "arrow merah" atau "arrow pink " untuk link gambar dari memana web / FB / IG


Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2021 03:05 PM | Show all posts
Haha payah nya nak berporum guna henpon
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2021 03:20 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 11-10-2021 07:05 AM
Haha payah nya nak berporum guna henpon

kmk xmauk gilak guna hp mun berforum
hehe nak alah setiap kali rate terus terselect spam/scam/rude
nyaman gik k pc/laptop deng
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2021 03:55 PM | Show all posts
Vellfire replied at 11-10-2021 03:20 PM
kmk xmauk gilak guna hp mun berforum
hehe nak alah setiap kali rate terus terselect spam/scam/rud ...
ada urang mintak cara upload gambar deng

mek nangga nya makei henpon ... ya coba juak makei henpon molah tutorial

dah la line macam apa jak


Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2021 08:15 PM | Show all posts

Errr...

FanTasyCreaTioN replied at 30-9-2021 06:52 PM
makaseh luang masa jenguk sini ...

Salam perkenalan dari Mod Borneo

[AceHand SPECTaceLAR]

Salang perkenalang...


Jizzz... Klong! Klong!

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2021 08:17 PM | Show all posts

Huih...!

FanTasyCreaTioN replied at 10-10-2021 05:08 PM
Supporting document yg perlu diupload masa isi enter Sarawak ya.
1. Salinan IC depan belakang
...

[AceHand SPECTaceLAR]

Kalah syarat nak lawat worang dalang penjara...


Jizzz... Klong! Klong!

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2021 08:18 PM | Show all posts
AceHand replied at 11-10-2021 08:15 PM
[AceHand SPECTaceLAR]

Salang perkenalang...
Burger abes dah ...


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-5-2022 01:08 PM GMT+8 , Processed in 0.086074 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list