CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2663|Reply: 13

[Tempatan] Keunikan Lemang Daun Lerek

[Copy link]
Post time 12-8-2014 09:21 AM | Show all posts |Read mode
Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

SEORANG pekerja memotong daun lerek sebelum dimasukkan ke  dalam buluh sebagai persediaan memasak lemang.


PANAS terik mentari yang memancarkan cahayanya ke bumi langsung tidak  dipedulikan Roslan Ibrahim, 53. Sebaliknya, dia asyik menyusun buluh yang telah  siap dimasukkan beras pulut dan santan di atas tempat khas membakar lemang.

Terdapat kira-kira 80 batang buluh yang sama tinggi potongannya disusun kemas  dan sedia untuk dibakar. Setiap buluh mempunyai batang kecil yang menonjol  keluar dari permukaan buluh.

Ini disebabkan lemang yang dimasak bukan menggunakan daun pisang sebaliknya  dibungkus dengan sejenis daun hutan yang dikenali sebagai daun lerek.

Uniknya, lemang tidak perlu dibelah untuk dinikmati. Pengguna hanya perlu  menarik batang kecil tersebut untuk mengeluarkan isinya.
Menurut Roslan, daun lerek mempunyai aroma yang tersendiri sekali gus  menjadikan lemang berbau wangi.

“Penggunaan daun ini bukan sahaja memudahkan pengguna bahkan memberi rasa  enak pada lemang,” ujar Roslan ketika ditemui di gerai menjual lemang di Taman  Melawati, Ulu Kelang, Selangor baru-baru ini.

Beliau merupakan rakan kongsi kepada Mohd. Faizal Yusuf, 40, yang  mengusahakan lemang daun lerek yang turut dikenali sebagai Lemang Retro. Tahun  ini merupakan kali kedua mereka menjual juadah tradisi Melayu itu.

Sebelum ini, Mohd. Faizal berniaga di Taman Batu Muda, Batu Caves, namun  memilih untuk beroperasi di Taman Melawati pada tahun ini.

“Alhamdulillah, sambutan yang diterima sangat menggalakkan. Setiap hari kami  membakar lebih 100 batang lemang untuk dijual pada pelanggan.

“Gerai kami dibuka 24 jam sehari dan proses menyediakan lemang dimulakan  sejak pagi. Biasanya 20 kilogram (kg) beras pulut memerlukan 15kg santan yang  boleh menghasilkan kira-kira 80 batang lemang,” ujar bapa kepada tiga cahaya  mata itu.


TANPA perlu membelah buluh, pelanggan hanya perlu menarik  daun lerek untuk menikmati lemang.


Bekalan
Dibantu oleh tiga anak saudaranya, Mohd. Faizal memberitahu, bekalan buluh  dan daun lerek diperoleh daripada masyarakat Orang Asli dari Sungai Lui, Hulu  Langat, Selangor.

Bagi memulakan perniagaan lemang yang beroperasi sepanjang musim perayaan  Aidilfitri itu, Mohd. Faizal telah mengeluarkan modal sebanyak RM8,000.

Ini termasuklah dapur membakar lemang yang ditempah khas daripada seorang  rakan serta bekalan buluh dan daun lerek bagi tempoh sebulan.


Tambah Mohd. Faizal, lemang akan dibakar selama empat jam setengah bagi  memastikan ia masak dengan sempurna. Selain itu, pihaknya akan menjaga api  lemang agar tidak terlalu marak serta memusingkan buluh agar isinya dimasak  rata.

Sementara itu, seorang pelanggan Lemang Retro, Sima Roslan, 29, turut  mengakui keenakan lemang yang dihasilkan menggunakan daun lerek.

“Isi lemang sangat lembut dan gebu. Malah, ia juga berbau wangi. Sebelum ini,  saya pernah membelinya untuk dijamu kepada tetamu yang datang berkunjung ke  rumah.

“Belum sempat saya menjamahnya, lemang tersebut habis dimakan para tetamu.  Sebab itulah saya datang ke sini untuk membeli lemang sekali lagi untuk dibawa  pulang ke Johor,” kata Sima sambil tersenyum.

Bagi mereka yang berminat untuk membuat tempahan Lemang Retro, hubungi Mohd.  Faizal di talian 012-698 3014 atau datang terus ke gerai lemang mereka di Jalan  Melawati 6, Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0812&pub=Kosmo&sec=Varia&pg=va_01.htm#ixzz3A8XnZhlC
Last edited by GhostWalking on 12-8-2014 01:23 AM

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2014 09:47 AM | Show all posts
Dapnye lemangggg cicah kari / rendang ayam.. yummmsss
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2014 10:02 AM | Show all posts
sure lebih mahal khennn
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2014 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Kena singgah taman melawati nih.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2014 10:05 AM | Show all posts
sdpnya lemang.....
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2014 10:10 AM | Show all posts
Best daun lerek, boleh tarik jer tak perlu belah2 buluh.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 12-8-2014 10:14 AM | Show all posts
adehhh.. sedapnyaaaa...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2014 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Lemang mmg fevret i.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2014 11:08 AM | Show all posts
lemang kerek rasa dia sedap sikit
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2014 11:14 AM | Show all posts
kalau lemang biasa dijual antara 12 - 18 henggit sebatang....
adakah lemang ini dijual pada kadar 18 - 25 henggit sebatang......
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2014 11:15 AM | Show all posts
Ramai le mencari untuk buat hidangan open house
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2014 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat depan umah mak aku ade jual kat taman koperasi polis.. Ari tu sebelum balik umah sendiri dah singgah nak beli tp habis plak.. Sebatang rm18 tu pun ikut saiz...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2014 12:39 PM | Show all posts
Lemang beli payah nak dtp sedap sebab santannya cair.  Aritu rumah mak mentua - beli 3 btg lemang. Last-last 2 btg langsung tak disentuh - masuk freezer dan mungkin tak disentuh sampai bila-bila - buang saja. Yg satu tu separuh jer habis.

Mana-mana kedai kalau santan cair, lemangnya mesti out...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2014 12:43 PM | Show all posts
sedapnya lemang....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-11-2024 06:32 AM GMT+8 , Processed in 0.246105 second(s), 27 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list