CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 18541|Reply: 39

Berbaloi tak beli Honda Jazz?

[Copy link]
Post time 28-1-2014 08:04 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum semua...nak tnya opinion otai2...saya tgh riki2 Honda Jazz 2007...
Harga around RM45,000 & low milleage. Saya beli sb nk buat 2nd car gi keje...sb kete yg skrg nie manual, so dh tk larat
nk menekan clutch tu semua sb jln yg lalu nk gi keje mmg sentiasa jamm...Agak2 berbaloi tk beli kete lg satu utk kegunaan pegi keje?
Silakan otai2 bg pendapat...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-1-2014 08:58 AM | Show all posts
napa tak beli kereta baru je? hyundai i10?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-1-2014 09:00 AM | Show all posts
munchkin posted on 28-1-2014 08:58 AM
napa tak beli kereta baru je? hyundai i10?

Hyundai I10...munchkin tk berapa minat ler...kete baru tgh pikir2 gak nie
Last edited by aryn_mz on 28-1-2014 09:01 AM

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2014 09:05 AM | Show all posts
ok gak la...
first car tu kete ape?

tp dr seken jazz,...amik je le yg baru punye jazz...76k kan?
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2014 09:11 AM | Show all posts
aryn_mz posted on 28-1-2014 09:00 AM
Hyundai I10...munchkin tk berapa minat ler...kete baru tgh pikir2 gak nie

kereta lama takut problem. kalau ada duit spare boleh spent (kalau tak ralat). at least kereta baru ada warranty. .

kalau aryz ada duit lebih boleh tengok kereta lain (yang baru).
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-1-2014 09:23 AM | Show all posts
saGOO_Return posted on 28-1-2014 09:05 AM
ok gak la...
first car tu kete ape?

1st car myvi...dh nk abis byr...he3...
Kalo yg Honda yg baru, Hybrid RM74-76K....
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 28-1-2014 09:24 AM | Show all posts
munchkin posted on 28-1-2014 09:11 AM
kereta lama takut problem. kalau ada duit spare boleh spent (kalau tak ralat). at least kereta bar ...

tu ler...tgh pikir2 gak nie...sblm nie dh 2 kete..tk pernah lg ambik yg second hand...
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2014 09:32 AM | Show all posts
aryn_mz posted on 28-1-2014 09:24 AM
tu ler...tgh pikir2 gak nie...sblm nie dh 2 kete..tk pernah lg ambik yg second hand...

kita sendiri jaga kereta. kita tau cam mana kita guna. servis kita buat secara berkala etc. kalau kena kereta yang owner jaga tu kira nasib baik. kalau kena yang tak jaga, takut2 nanti problem. tapi tak semua cam tu. kalau nak beli boleh minta tengok buku servis for example. tengok dia servis ikut jadual tak etc. kalau dulu bawa pomen yang family kenal untuk tengok and check sebelum beli. kereta honda jazz tahun 2007 tapi rm45k? hmm quite expensive sebab masuk tahun ni dah 7 tahun. baik ambil kereta baru.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-1-2014 09:58 AM | Show all posts
aryn_mz posted on 28-1-2014 09:23 AM
1st car myvi...dh nk abis byr...he3...
Kalo yg Honda yg baru, Hybrid RM74-76K....

huk aloh..myvi dah ade..pehtu ko nk amik honda jazz? mcm x kene je perancangan ko ni..dua2 kete kecik...
at least org kate tu nk amek kete utk seken car..bior le lg advance sket dr first car..lg spacious ke..

ni baik tayah beli ...dari ko amik jazz..ko amik superbike je la...beli z800 ke er6 ke ducati monster ke..


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-1-2014 10:06 AM | Show all posts
munchkin posted on 28-1-2014 09:32 AM
kita sendiri jaga kereta. kita tau cam mana kita guna. servis kita buat secara berkala etc. kalau  ...

tgk kete nie cantik lg body luar dalam...milleage around 75000km...
lady driver...teacher lak tu...rasanya kete nie bwk balik gi sekolah jer kot...
anyway, kalo nk elak risiko, better beli baru...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-1-2014 10:09 AM | Show all posts
saGOO_Return posted on 28-1-2014 09:58 AM
huk aloh..myvi dah ade..pehtu ko nk amik honda jazz? mcm x kene je perancangan ko ni..dua2 kete ke ...

aku dh ada kete family, CRV ler...aku prefer kete compact dr sedan..
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2014 10:10 AM | Show all posts
aryn_mz posted on 28-1-2014 10:06 AM
tgk kete nie cantik lg body luar dalam...milleage around 75000km...
lady driver...teacher lak tu. ...

i see....aryn cuba pertimbangan tengok. bayar bulan utk kereta jazz 2nd and kereta baru. kalau jauh beza, ok kot nak beli. tapi kalau sikit je beza baik beli kereta baru. at least ada warranty.
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2014 10:17 AM | Show all posts
aryn_mz posted on 28-1-2014 10:09 AM
aku dh ada kete family, CRV ler...aku prefer kete compact dr sedan..

kate td nk carik seken kar?
ko ni blom kawen ke? dok ngn family? aa x paham aku
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-1-2014 10:25 AM | Show all posts
saGOO_Return posted on 28-1-2014 10:17 AM
kate td nk carik seken kar?
ko ni blom kawen ke? dok ngn family? aa x paham aku

mmg nk carik 2nd car...Myvi tu mmg kete aku sb kete tu manual...
aku dh kawen ler...CRV HB aku punya...
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2014 10:28 AM | Show all posts
aryn_mz posted on 28-1-2014 10:25 AM
mmg nk carik 2nd car...Myvi tu mmg kete aku sb kete tu manual...
aku dh kawen ler...CRV HB aku pu ...

ooo ckp le awal2....
ni kejap kate first car myvi..pastu mai dtg crv plak..mane org x  pitam dgor jawapan ko mcm ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-1-2014 10:32 AM | Show all posts
saGOO_Return posted on 28-1-2014 10:28 AM
ooo ckp le awal2....
ni kejap kate first car myvi..pastu mai dtg crv plak..mane org x  pitam dgor ...

betul ler...1st car aku myvi...beli guna duit sendirik...bukan duit HB...
Sorry, kalo ko nk pitam...  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 28-1-2014 10:35 AM | Show all posts
munchkin posted on 28-1-2014 10:10 AM
i see....aryn cuba pertimbangan tengok. bayar bulan utk kereta jazz 2nd and kereta baru. kalau jau ...

rasanya mmg jauh beza kot...dlm ratus2 gak...
tp tu ler kena pertimbangkan lg kot..
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2014 11:30 AM | Show all posts
aryn_mz posted on 28-1-2014 10:35 AM
rasanya mmg jauh beza kot...dlm ratus2 gak...
tp tu ler kena pertimbangkan lg kot..

kereta baru biasanya boleh buat pinjaman lebih panjang tempohnya dan interest rate lebih rendah. Tambahan pula harga second hand jazz ni agak tinggi, jadi mungkin lebih baik beli baru.

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2014 11:55 AM | Show all posts
baik ko jual myvi ko atau ko trade in dgn jazz tuh. pendapat aku: tak guna pakai byk2 kereta jenis yg sama dan pengguna dia sorang je. lain la kalau myvi tuh ko nak buat racing car hujung minggu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2014 01:51 PM | Show all posts
lompatikam posted on 28-1-2014 11:55 AM
baik ko jual myvi ko atau ko trade in dgn jazz tuh. pendapat aku: tak guna pakai byk2 kereta jenis y ...

betul juga kata lompat ni.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-2-2024 11:12 PM GMT+8 , Processed in 0.065816 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list