CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 3770|Reply: 7

[Pelbagai] cara asah thinking skills, anyone?

[Copy link]
Post time 5-11-2013 01:33 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum n hello

i have a situation. bukan sy tapi kawan rapat. kisahnya, dia dulu study dalam environment yg kompetitif. dia suka berfikir dan mencari idea-idea bernas. but things happened kemudian dia bertukar tempat study di mana environment belajar dia sangat berbeza dengan dahulu. slowly, dia mula jadi pasif dan semakin kurang keluarkan idea bernas. menyedari hal ini, dia berusaha nak asah balik skill berfikir dia yang dulu.

so my question is, do you guys have any suggestions how train these skills again? kalau dulu dia boleh depend dengan environment. dulu ada la member nak berbual hal-hal yang mengasah minda di mana masing-masing dpt keluarkan idea dan kongsi pandangan untuk sama-sama didebatkan. tapi sekarang member macam ni takde kat tempat dia. kalau ada pun, sama jugak situasi macam dia & akhirnya jadik pasif macam dia. any ideas?

(mod, kalau rasa tak sesuai kat board ni boleh remove sebab tak tau nak post kat board personal problems ke sini. tqtqtqtq )



Rate

1

View Rating Log

Related collections:

  • · to read|Threads: 4, Subscribe: 0
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2013 03:20 AM | Show all posts
Nk berpk secara kreatif kene freekn minda ..... list jer idea yg pelik dan x logik sbb dari situ boleh dioleh menjadi sesuatu yg baik...... lg satu kaitkan satu idea dgn idea yg lain ..... contoh mcm blue hippo...... kan 2 perkara berbeza tu tpi jadik simbol sebuah syarikat swasta,  ... saya rase kawan awak tu stuck dgn tempat lamer dia ......
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2013 06:27 PM | Show all posts
lavendernovella posted on 5-11-2013 03:20 AM
Nk berpk secara kreatif kene freekn minda ..... list jer idea yg pelik dan x logik sbb dari situ bol ...

hurm. mungkin jugak la dia stuck dgn tempat lama. sebab kat tempat lama, you can just pick up anyone and start debating. dia suka argue. tu cara dia untuk kembangkan idea sebelum ni. so sekarang kena kembangkan idea sendiri yer? thanks for your opinion
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2013 05:24 AM | Show all posts
Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh...hello.....

Memang sangat boring bila takde geng nak provoke or questioning each other......huhu

do you guys have any suggestions how train these skills again?



I wanna say suruh dia join forum like lowyat..their subforum very active....but erm...it is depends actually what kinda stuff that he/she like to argue about...

Basically your friend already acquired that skills in previous study environment....he/she just need to keep questioning.....questioning stuffs that interest her...write it down in journal..find some info in internet and keep thinking..........

And talk to children..often..... Kids have things to say too.....we just have to listen carefully.....like reaallllyyy listen to them...and the thing about talking with children is...you just have to figure out how to say it in their language..as simple as possible....and that is already a mind challenging..cuz for people to talk in a simplest form,we must have a good understanding of the topic,so whilst we trying to find the right word to converse with children,we already argueing with ourself inside our own mind.....



Sekian pendapat iols...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-11-2013 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae posted on 13-11-2013 05:24 AM
Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh...hello.....

Memang sangat boring bila takde geng nak ...

Talk with kids ye? Seems interesting
Thanks for your opinion ;)
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2013 07:03 PM | Show all posts
hhmmm..

your friend..study ape yea?..
thinking skills yg dekat tempat study die tu..dulu..ade kena mengena dgn ape yg die blajar..
atau tu kira..as hobby/minat die..utk mengasah minda cara berdebate/bicang??...

sebenarnye manja pun x tau nak..komen ape..

but maybe..die bleh try bukak blog..& bincang issue of interest dgn public..
or get a new group of friends..yg suke asah minda cara tu...
i guess..eheheh...

and maybe bleh cuber..join book club ke..kalau ade online..pun bgs..
manja x pernah join..tp mcm interesting jek..bleh bincang about..
interesting books yg kite dh bc...kan..?

Last edited by manjalara_01 on 2-12-2013 07:05 PM

Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2013 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Lagi satu cara guna "six thinking hats" approach, diperkenalkan oleh edward de bono. Menurut beliau ada 6 cara utk seseorang melihat sesuatu isu.....Kena google lah cara ni utk tahu lebih lanjut.

Bunyi mcm boring tapi once u get to know this method you will be surprised to see how many perspectives one can have to a particular issue/problem

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2014 05:43 PM | Show all posts
search after research ..

when audio and visual connected there will be a dot com.
that dot enlarge and sharpen thinking skill ..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-5-2022 10:48 AM GMT+8 , Processed in 1.669202 second(s), 33 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list