CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 11651|Reply: 22

Hormon Tak Stabil????

[Copy link]
Post time 22-5-2013 09:17 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum.... Mama nak tanya sikit kepada saper2 yg pakar di sini, or yg ada experience macam mama.  Mama nie berusia 34 tahun.  Anak 2.  Now plan utk tambah anak.  Sblm nie mama makan pil perancang marvellon.  Macam biasa, kalau makan pil period memang cantik, dtg jerk tiap2 bulan tepat jerk tarikhnya ikut bekalan pil laa kan... bila dah habis consume pil tu, dlm 3-4 hari dtg period.  And berterusan laa ... mama makan pil nie lama jugak, sbb byk faktor yg agak peribadi utk dikongsi di sini.  Ok, persoalannya skrg... lepas stop pil, punyer laa period ting tong.... tu satu hal, kdg2 dlm satu bulan tu kan.... dtg period seminggu, stop 2 hari dtg balik.. lepas tu selang sehari or dua hari turun koko/coklat gitu.... nak solat pun was2, dah tu, dtg sokmo tanda2 koko/coklat tu... lepas tu period balik...sampai dah tak reti nak kira tarikh period.  Kdg2 dtg period sampai 15 hari.  Ok, mama dah pergi buat pap smear...result alhamdulillah ok...tapi masalah nie berterusan dan membimbangkan...pergi jumpa doktor lagi, then doktor scan nak bagi puas hati tengok aper benda laa ada kat area2 bawah perut nie kan....doktor kata saluran 'perempuan' semua clear...syukur... Then doktor kata sbb mama makan pil lama...hormon tu dah tune dgn pil, period pun ikut 'ckp' pil katanya.... tapi mama now plan for pregnancy.... baru2 nie mama baru jer period clear for 1 week...tup2 nie dah ada tanda nak piyed balik....mama rasa macam apakah hal dgn kau???
Mama jumpa doktor, doktor bagi mama makan acid folic sbb bagitau nak pregnant...tapi tu laa kdg2 aku telan kdg2 aku xtelan...ada saper2 boleh tlg tak??? nak makan balik EPO tapi cam boleh ke kalau kita rancang nak pregnant nie makan?? Kalau period, EPO nie kena makan terus or stop? lagi satu, apsal mama jadi cam tu ek??? anybody Doktor here can explain and bagi maklumat lebih lanjut.... untuk pengetahuan anak mama yg sulung darjah 5 (11 tahun) dan yg bongsu keladi nie dah 6 tahun.... memang nak sgt baby.... insyaAllah....


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 22-5-2013 09:22 AM | Show all posts
Owh lagi satu, selalu sgt rasa sakit pinggang...selalunya kalau tanda2 sakit pinggang tu nak 'datang' ler tuuu.... huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2013 02:39 PM | Show all posts
dah bapa lama brenti makan pil perancang tuh?
aku dah hampir setahun brenti pun hormon masih tunggang langgang...
ikut org gaks ..mcm member, br sbln brenti makan pil terus lekat.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-5-2013 08:41 AM | Show all posts
purple_orchid posted on 22-5-2013 02:39 PM
dah bapa lama brenti makan pil perancang tuh?
aku dah hampir setahun brenti pun hormon masih tungga ...

Udah dekat setahun jugak nie.... itu ler, gamaknya normal laa gini yek... so bertawakkal jerk laa... InsyaAllah, ada rezeki tak ke mana...

Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2013 03:43 PM | Show all posts
sama la kita...
sy pon piyed x betoi..asalnye rancang cucuk 3 bln..brhenti da sethn lebih..
ank 1st (9thn), 2nd (5thn)..sy trpaksa merancang coz dua2 caeser..
yg 1st dl mkn pil perancang,da brhenti jenuh brurut sana sini 8bln baru lekat..
2nd neh plk cucuk 3 bln..da brhenti smpai skrg xde rezeki lg..

piyed plak mmng sangkut2...piyed x ok mcm mn nk preggy..huhuhu...budak 2 bradik tuh sebok nk adik..
kitaran piyed sy 1-2(piyed bnyk) 3-4(ari ke 4 mlm brsama asben esok piyed dtg) 5-12(piyed dtg..5-7(kuar darah hitam)..8-12(coklat) Eeemmm...camtu le tiap bln...huhuhu..

EPO sy da mkn.xde perubahan.skrg sy try VCO catalyst(piyed bln neh msh sama)..tggu bln depan..hihi
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2013 03:48 PM | Show all posts
as salam...hnya sekadar berkongsi mengenai masalah period @ hormon yg tidak stabil...
ada satu tahap smpai 8 bulan xde period...
tp alhamdulillah...saya jumpa satu produk yg menyelesaikan masalah saya...

♥ Menyuburkan rahim
♥ Mengatasi masalahkeputihan
♥ Merapatkn faraj
♥ Menambahkn nafsu syahwat
♥ Memberikan tenaga &kecergasan tubuh
♥ Membuang toksin dlm badan
♥ Memperbaiki sistem kitaranhaid
♥ Membakar lemak &membantu menurunkan berat badan
♥ Membuang angin dlm badan
♥ Mengurangkan masalah baubadan
♥ Mengatasi masalah kemaluanberbau
♥ Mengatasi masalah sakit2sendi & badan
♥ Mengatasi masalah lemahbadan
♥ Tiada kenaikan semula walaupnselepas berhenti JK
♥ Pembuangn t0ksin &lemak byk melalui 'urine',peluh & nyahtinja..tiada cirit birit..


http://jamukampungproduct.blogspot.com/2013_05_28_archive.html
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-7-2013 03:51 PM | Show all posts
zara_melissa posted on 3-7-2013 03:48 PM
as salam...hnya sekadar berkongsi mengenai masalah period @ hormon yg tidak stabil...
ada satu taha ...

Salam, thanx for the info...tak berminat dgn jamu2 nie buat sementara waktu nie coz Alhamdulillah.... sudah ada isi.... Rezeki Allah Taala...
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2013 03:52 PM | Show all posts
ada yg pernah cakap bila mkn ubat hormon berat badan akan bertambah naik...
tp mmg betul coz saya pernah di berikan ubat hormon @ ubat utk melancarkan perjalanan waktu period....
berat badan naik mendadak...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-7-2013 03:54 PM | Show all posts
Mamason posted on 3-7-2013 03:51 PM
Salam, thanx for the info...tak berminat dgn jamu2 nie buat sementara waktu nie coz Alhamdulillah. ...

alhamdulillah...semoga sis n kandungan sihat....
aamiin...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-7-2013 03:56 PM | Show all posts
Sepanjang mama makan ubat perancang... Alhamdulillah... berat badan tidak laa naik pelik2...gemok gedempol... berisi sikit dari asal anak dara jer, tapi still stabil....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-7-2013 03:57 PM | Show all posts
zara_melissa posted on 3-7-2013 03:54 PM
alhamdulillah...semoga sis n kandungan sihat....
aamiin...

Aminn.....thanx!

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2013 11:58 AM | Show all posts
Mamason posted on 3-7-2013 03:51 PM
Salam, thanx for the info...tak berminat dgn jamu2 nie buat sementara waktu nie coz Alhamdulillah. ...

tahniah mama....saya pun sedang mengalami masalah yg sama ni...baru stop mkan pil marvelon tu sebenarnya bukan nak stop tp daah bnyk hari tertingal so teruslah stop dulu..ingatkan bila dah peyod tu nak sambung balik tp masalahnya sampai sekang ni peyod tak kuar2...aritu ada lah keluar darah sikit tp 1 hari jer...dah jumpa doktor katanya hormon dah kacau check UPT pun negative...doktor ada kasi ubat pecah peyod tu tp takde keluar pun...huhu..

so sekang ni saya masih menunggu peyod ni keluar..memang tak plan nak tambah anak lg sebab yg kecik pun baru 2++ years jer...rasanya cukup ler dah 4 org dah...

last peyod masa mkn pil aritu bulan 5..bulan 6 tu ada kuar darah sket....smpai sekang ni rasa nak peyod tu ada tp ntahlah keluarnya takde....

korang tau ke camner atau nak makan apa kasi peyod bulan ni keluar elok...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-7-2013 12:04 PM | Show all posts
zasssssss posted on 4-7-2013 11:58 AM
tahniah mama....saya pun sedang mengalami masalah yg sama ni...baru stop mkan pil marvelon tu sebe ...

Thanx... alhamdulillah... Haa...mama mengalami masalah yg sama hampir setahun tau, tapi mai piyed giler2 laa.. kejap xde, kejap ada, kejap krg 10 hari, lepas tu selang 2-3 hari mai pulakk dahhh... tapi mcm doktor ckp laa...itu normal, biarkan dia stabil sendiri, sampai masa hormon tu stabil sendiri.... macam mama tup2 eh ada isi..syukur sgt2... memang nak tambah anak coz yg kecik udah 6 tahun.... Zass try petua org dulu2... makan jamu or ma'jun... benda nie panas, maybe boleh melancarkan period...try laa.. lgpun zass xde isi kan? boleh jerk nak makan aper2... mcm mama nie memang kena hati2, xleh makan mengarut2..jenis perut sensitif...

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2013 12:12 PM | Show all posts
Mamason posted on 4-7-2013 12:04 PM
Thanx... alhamdulillah... Haa...mama mengalami masalah yg sama hampir setahun tau, tapi mai piyed  ...

memang sekang ni tgh makan jamu mak dara gold tu..peh ada jamu org kg dari ghanu yg buat...dua2 tu saya belasah...bersabar jer sekang ni..harap2 turun ler peyod ni sebelum puasa ni...huhuhu....
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2013 12:26 PM | Show all posts
zasssssss posted on 4-7-2013 12:12 PM
memang sekang ni tgh makan jamu mak dara gold tu..peh ada jamu org kg dari ghanu yg buat...dua2 tu ...

Salam...

Akak just nak berkongsi. Boleh cuba try GLA Complex Shaklee untuk regularkan period.
kalau berminat boleh pm/whatsapp


kak Noniey 019- 351 1315
http://nonieybeautyshop.blogspot.com
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-7-2013 12:27 PM | Show all posts
zasssssss posted on 4-7-2013 12:12 PM
memang sekang ni tgh makan jamu mak dara gold tu..peh ada jamu org kg dari ghanu yg buat...dua2 tu ...

InsyaAllah, kdg2 makan masa, doktor pun dah bagi ubat utk kuarkan piyed kan..selalunya ubat tu menjadi...sbb ada laa tu mana2 kawasan tersumbat... sabar k.  Sambil2 tu, try laa pergi berurut... kdg2 urat kita nie tegang... bengkak bagai... cubalah... tapi cari bidan urut yg terror tau, jgn semborono jerk...takut effect pada peranakan pulak nanti...

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-7-2013 02:48 PM | Show all posts
Mamason posted on 4-7-2013 12:27 PM
InsyaAllah, kdg2 makan masa, doktor pun dah bagi ubat utk kuarkan piyed kan..selalunya ubat tu men ...

thanks for the advice mama.....memang ingat nak berurut gak tp itulah masa tak mengizinkan sekang ni....sbb tak pernah jadi begini tu yg risau sket tu...hehe..mungkin faktor umur gak kot...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-7-2013 03:48 PM | Show all posts
zasssssss posted on 4-7-2013 02:48 PM
thanks for the advice mama.....memang ingat nak berurut gak tp itulah masa tak mengizinkan sekang  ...

Sama-sama...
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2013 01:07 PM | Show all posts
maaf TT, tumpang tanya kawan2 disini ada sesiapa ada masalah hormon ke endometrisis ke or pernah makan ubat hormon??
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2013 02:16 PM | Show all posts
anggunsri posted on 5-7-2013 01:07 PM
maaf TT, tumpang tanya kawan2 disini ada sesiapa ada masalah hormon ke endometrisis ke or pernah mak ...

zara penah consume ubat hormon yg diberikan oleh doktor hospital...tp x jalan jgk...huuuu...
lpas tu try ubat homeopathy....boleh kluar..tp kene berterusan...asal x amik je...terus x regular balik....
last2 jmpa jamu...n alhamdulillah...jamu tu berkesan...
period every month kluar.... Last edited by zara_melissa on 5-7-2013 02:18 PM

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-8-2022 02:02 AM GMT+8 , Processed in 0.088441 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list