CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 7040|Reply: 61

Anak Aku....

[Copy link]
Post time 7-1-2013 03:42 PM | Show all posts |Read mode
Salam to all... Mama nak share sini satu cerita... Nak minta pendapat jugak laa dari ibubapa kat sini yang byk pengalaman... Ok, cenggini citer dia.... Mama ada dua org anak...yg sulung lelaki darjah 5, si adik perempuan 6 tahun.  Mama memang akui, mama garang, tegas kadang2 tak bertempat.... xde pengalaman didik anak2 since mama anak bongsu, jadi xpernah ada adik nak belajar cam ner jaga anak2 pun... so, bab2 anak2 nie memang mama xpandai sgt....

Itu bukan tajuk utama, mama terasa sgt ngan anak sulung mama nie.... dia menipu mama dah 2-3 kali jugak.  Hari tu pasal report card...dia kata xdpt cikgu tak bagi...tertinggal kat sekolah.... bagai...dia tipu, report card ada jerk... dia gi sign kat tpt ibu bapa tu, sbb takut result exam dia sebenarnya tak berapa best.  Bila mama tanya, dia kata bukan dia, cikgu silap sign kat situ...ya rabbi... jauh hati mama... dia tipu, sbb bila papa dia tanya, dia mengaku...dia takut katanya.... tu yg dia tiru sign mama/papa tapi xjadi terus dia liquid... so kesannya mama nampak laa tpt liquid tu...bila tanya boleh dia xmengaku (bersungguh2) kata cikgu silap sign!  haiihh...sedih...... (tapi ngan papa dia mahu pulak mengaku)

Kes ke-2 dia tipu benda simple jerkk....  Tapi cara dia bela diri beria2 jerk konon dia benar...walhal ckp xbetul.... Tapi bila papa tanya mengaku pulak! dan ketiga simple jugak... malas nak citer kat sini... so cam ner?? pagi tadi, mama marah sgt2...mama kata kalau dah cam nie, mama xkan percaya dah dia ckp aper pun sbb suka menipu walau benda simple.  Tadi papa dia marah, dia ckp, takut mama marah tu pasal dia tipu.... Mama dah jadi xreti... aku nie garang sgt ke??? tapi aku rasa dah berubah dah elok2 ckp ngan dia bagai....tapi still jugak dia tipu.... mama dah takut.... Perangai menipu nie keturunan ke weh??? sbb aku nie ada history family penipu jugak...takut laa wehhh...please help me...cam ner nak selesaikan masalah nie?  Hal ni masih terkesan dlm hati aku nie haaa.... jauh hati aku wehh....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-1-2013 04:39 PM | Show all posts
salah didikan lettew
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-1-2013 04:45 PM | Show all posts
abangmacho posted on 7-1-2013 04:39 PM
salah didikan lettew

Salah? Ce  Abang Macho kasi tau cara didikan yang betul.... Sbb dengan papa dia akan ckp betul dan benar... pelik jugak.  Maybe mama salah didik kot? garang? pemarah? maybe...

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2013 05:00 PM | Show all posts
rsnye tt garang sgt kot...pttnye tt kene banyak berkomunikasi secara baik gan anak2...jgn terlampu gunakan kekerasan...sebaiknye ko duk berbincang elok2...kurangkan tahap marah ko...budak2 kalo dah tkt mcm tu la jdnye...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2013 06:31 PM | Show all posts
kurangkan marah tu...
kalau garang sangat anak-anak banyak berahsia.. .
garang sangat bukan buat anak hormat kat kita (sebab tu dia menipu)
tapi hanya menimbulkan rasa takut je..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2013 06:56 PM | Show all posts
ni kes anak takut dengan parents aja, bukan respect betul2.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2013 07:49 PM | Show all posts
hehe...,
contoh paling senang..
staff A ada 2 orang bos iaitu bos B dan Bos C.

Bos B, garang suka marah-marah.
Bos C, tegas, tapi ada toleransi...

Agak-agak staff A ngadu kat sape??
hehehe... mane ada orang suka kena marah...khen...
ni kan pulak budak-budak..

Marah boleh, tapi biar berpada-pada...(cheewah, padahal aku ni pon senang naik darah huhuh..!)

kalo budak-budak terlalu takut, sik kena marah jek, keyakinan diri boleh hilang.
kesian weh... sebab tu dia tak tunjuk report kad skolah.... (i guess)
Last edited by Wakiwaki on 7-1-2013 07:51 PM

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 08:02 AM | Show all posts
mac rasa mamason garang and anak takut.

Ni ada cerita mac nak share, Maybe ada kena mengena. Kawan mac alim orangnya. Anak dia sekelas dgn anak mac. Baik anaknya, sopan santun... Kawan mac ni tegas dalam bab2 agama. Both husband n wife, esp huby.

Satu hari ada anugerah cemerlang, masa tu bulan puasa. So budak2 loiter around in school.  Cuaca for the past few weeks mmg panas. Anak mac tak puasa. masa tu dia tahun 2. Dia dtg dewan mintak mac RM3 nak beli air kotak milo dah keropok lekor. Mac kasi la. Then an hour later dia dtg lagi mintak duit, dia kata anak my fren pinjam duit dia nak beli keropok lekor. Mac pun kasik la lagi duit. (Kawan mac n  mac baik, so selalu help out anak2 each other.

Next day masa kat sekolah nak jemput kids, mac borak dgn kwn mac, kwn mac kata, anaknya semalam demam sikit, taknak puasa, then papa dia marah n suruh puasa jugak. Then dia kata syukur anak dia dapat complete puasa. SO i kata, eh bukan anak you tak puasa ke sbb beli keropok lekor dgn anak I. Kawan i macam blank, then kata, eh dia puasa, smalam siap kena puji dgn papa dia kat meja makan masa berbuka sbb puasa sampai habis.... Mac senyap je, sbb mac dah agak anak dia tipu.

Tapi kawan mac pun mcm tau what i feel, bila kids keluar sek, dia pegi kat anak dia tanya. Mac nampak dari jauh, anak dia beriya kata dia puasa. Then kawan mac datang kat mac n cakap.... anak i puasa la mac, maybe you confuse dgn budak lain kut. So i kata.... yela i rasa pun mcm tu.... Then i nampak anak dia nudge my girl, and bisik, kenapa kau cakap mak kau aku tak puasa? Mak aku tak tau la aku buka...

So itula scenarionya TT, budak ni mmg baik, but there r times yg kita as parents tak boleh rigid. In this case, budak tu demam, ala budak 8 tahun, if tak sihat tu, and dia pergi sekolah, biarla tak puasa sehari. I paham the father wants anak tu kuatkan semangat to lawan all challenges berkaitan agama... .tapi.... well... so in the end, anak yg innocent n baik ni pun terpaksa menipu sebab tak larat...

So maybe mamason can still be garang, (sbb now parents byk tak kisah n tak garang) but also mamason kena  be approachable to your kids. Mamason rapatkan diri dgn dia, be his friend, so he knows that you garang (bertempat) but dia still can rely on you even if dia buat mistake.

Having said that, its good that dia confide in hubby. Anak lelaki ni, mostly rapat dgn father dia, so yr hubby boleh mainkan peranan penting as the dominant parent while you as a mom try to close that gap in the mom-son relationship....  Suruh hubby close dgn dia, 11 tahun ni dah nak meningkat remaja, byk anasir2 luar negative dah start datang. So while you work on being close to him, hubby can do his job as a dad... and hubby kena monitor betul2 tau sbb anak tu dah start nak belajar menipu.... (jgn risau juga, nibudak2 biasala... esp boys... just jgn biarkan dia menipu benda2 more serious lagi)  InsyaAllah everything shud be ok...

Anak mac 3 girls 1 boy... semua closer n manja to mac.... tapi anak lelaki mac tetap carik papa dia yg selalu balik lambat tu... macam magnet je melekat kat papa dia....  so boys can have that special connection with their fathers, which is good jgk kan sbb boys need a father figure to be as a role model.Mak2 ni lain indfluence dia... Last edited by macademia on 8-1-2013 08:26 AM

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-1-2013 09:01 AM | Show all posts
btl kata mac tu...jgn garang sgt gan anak...org tua2 kata bertegas tp tak garang...coz mak aku dl pun lbh garang dr tt rsnye...kami semua mengadu pd arwah abah coz dia mmg tak garang n amat2 penyayang...tak penah nak mara pun..kalo bt salah dia bg nasihat jer...n skrg nie mcm tu la aku bt...tegas tp tak garang...budak2 tak tau apa2 kan...n kalo tt msh garang gak akan merosakkan hub tt gan anak tt di ms dpn...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 10:23 AM | Show all posts
ina_na posted on 8-1-2013 09:01 AM
btl kata mac tu...jgn garang sgt gan anak...org tua2 kata bertegas tp tak garang...coz mak aku dl pu ...

ina_na, my mom pun garang, and tak approachable, so byk benda pasal i yg my mom tak tau. Bila i sendiri jadi a mom, i taknak mcm tu, tu sbb i rapatkan diri dgn anak2, so i know whats going on in their lives...

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 10:35 AM | Show all posts
tul tu aku pun mcm tu...mak aku tak tau pun apa mknan kesukaan kami semua...coz bila arwah abah aku meninggal adik no 3 msk maahad...yg no 2 &4 pegi asrama...aku lak msk univ...jd mmg tak berjumpe sgt gan mak aku...tipon pon kdg2 jer...nak bt mcm mn dah tak rs serasi n selesa...asyik nak kene dengar kata dia jer...langsung tak de nak bincg apa2 pun...br ckp skt dah kene mara...alih2 bwk haluan msg2...mengenangkan dia mak hormat jugak la kat dia...tp sekadar tu jer la...lain2 bawak diri...kami adik beradik selalu bergosip sesama sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 12:02 PM | Show all posts
mama jgn garang sgt ngan die.. satgi die tamo share pape ngan mama,, rugi tau.. kite nak die hormat bkn takot kat kite..



cehh, ckp mcm da kawen ade anak Last edited by cagOO on 8-1-2013 12:04 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-1-2013 12:07 PM | Show all posts
ina_na posted on 7-1-2013 05:00 PM
rsnye tt garang sgt kot...pttnye tt kene banyak berkomunikasi secara baik gan anak2...jgn terlampu g ...

Rasanya point sebenar saya terlalu garang dan suka bebel...anak2 jadi takut dan terpaksa menipu, bukan dia nak sgt menipu...dia tau dosa masuk neraka katanya.... tapi dia takut sgt ngan mama.... aku nie garang benor rupanya.... insyaallah aku cuba berubah.... aminn...thankx Ina fo your comments... i appreciate it so much!  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-1-2013 12:18 PM | Show all posts
macademia posted on 8-1-2013 08:02 AM
mac rasa mamason garang and anak takut.

Ni ada cerita mac nak share, Maybe ada kena mengena. Kawa ...

Mac...thanx coz sudi share your story here.... byk yg mama dpt dari story tu.... Mama sedar mama nie terlalu...tersangat...terlampau garang...tu yg anak jadi takut... terlalu takut sampai tercakap tipu...dia bukan nak tipu katanya...dia tau dosa... dia takut masuk neraka...tapi dlm keadaan terdesak tercakap cam tu katanya.... kesian pulak.... aku nie memang melampau tahap garangnya....tu jadi cenggitu.  yes, anak2 memang rapat ngan papa...sikit2 papa... even papa selalu otstation... jarang ada... tapi tetapp papa jugak...dan dgn papa dia xberani tipu.... walaupun papa garang jugak i rasa garang dia tu more to tegas...tak cam aku...garang more tu marah2.... Well, thanx for your advice....aku akan ingat dan cuba ubah... harap tidak terlambat.... insyaAllah....

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 01:17 PM | Show all posts
Mamason posted on 8-1-2013 12:18 PM
Mac...thanx coz sudi share your story here.... byk yg mama dpt dari story tu.... Mama sedar mama n ...

kita as moms ni mmg byk perlu belajar from each other. As long as kita  jgn one track mind, and is always willing to improve, just like apa mamason buat ni, insyaAllah semua akan ok.

If you dont mind, mac nak tambah. Anak mamason macam anak lelaki mac dulu, tahun 5 results merosot. Pada mac the best way is, mamason sama2 buat revision dgn dia. If weekedays tak sempat, buat weekends. If weekends tak sempat, buat once a month. Tapi cuba la.... mac dulu mcm tu la, planning nak mengadap every day, tapi paham2la kita ni byk kerja rumah plus penyakit M ada, dok postpone2.... TAPI kalau biar dia sendiri nak improve studies, rasanya 30% aje akan berjaya. Budak2 kan...If kita sama2 duduk dgn dia, insyaAllah 100% berjaya improve.

Sambil2 buat revision tu, anak pun akan rasa dekat pada mamason... so 2 in 1 la, mamason lagi rapat dgn anak, and anak improve studies...

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 01:38 PM | Show all posts
macademia posted on 8-1-2013 01:17 PM
kita as moms ni mmg byk perlu belajar from each other. As long as kita  jgn one track mind, and is ...

mmg kene banyak sgt sabar gan karenah anak2 nie...aku kalo dah tak tahan mara sgt aku ckp "ibu tak tahan btl gan perangai adik yg kuat sepah nie"...tak lama lepas tu anak aku ada ckp..."tah tahan betul la kucing ni"...jd aku tau apa yg aku ckp dia akan ikut coz budak kan...skrg nie aku dah kurangkan ckp mcm tu...cuma nasihat jer...pernah sekali dulu anak aku buat lawak coz dia suka main tisu...tp dia takut aku marah n nak mintak tisu tu disimpan dia ckp mcm nie "ibut tolong adik...tak tahan adik nie"sambil tangan dia duk tarik tisu satu persatu dr kotak tisu...aku nak gelak pun ada...terus simpan kotak tisu n biarkan dia main tisu yg dia dah tarik dgn syarat nanti dia kene kemas atau buang tisu2 semua tu...suami aku blk aku cite kat suami aku...dia tak caya...lps tu dia saje letak kotak tisu atas meja n anak aku ni dengan selambanye dia ckp kat abah dia "abah mcm mana nie adik tak tahan lar" sambil tarik tisu satu persatu...n suami aku buat muka serius tapi tak marah tak jalan gak...alih2 simpan gak kotak tisu tu...lps tu kami selalu gelak2kan dia pasal tak tahan...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-1-2013 01:49 PM | Show all posts
aku suka dgn cara ko @macademia .... aku tk la garang sgt, tp anak2 aku tetap ngn abah dia... semua anak abah...huhu

menempuh jadi seorg mak zaman skrg ni, memg sungguh mencabar..budak2 skang, bukan mcm budak2 dulu... bdak2 skang kena ajar bahasa lembut...berhemah, tapi berhikmah..kena guna pendekatan cmtu, baru anak2 rasa selamat, sayang & manja ngan kita...

my dotter baru umo 6tahun...kalo time aku marah2 dia, memg dia suka jelir2 lidah kat aku..kdg2 geram gak..tp lps2 tu, pandai amik hati kita..kdg2 puji kita msk sdp..mama ni cantik la...peluk2 n cium2 pipi kita.. nk kata dia nk something, tkde la pulak dia mintak apa2..maybe time tu, hati kita tgh cool..sejuk..sayang dia...so, dia rasa selamat...

so pada @Mamason , jgn garang2 sgt k... nanti hati kita gak yg tlebih sakit...hehe..cool2 babeh..


Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 02:43 PM | Show all posts
annorr_maira posted on 8-1-2013 01:49 PM
aku suka dgn cara ko @macademia .... aku tk la garang sgt, tp anak2 aku tetap ngn abah dia... semua  ...

aku rs kan anak2 kecik nie dia sebenarnye mmg syg kat kita...cuma kalo selalu disergah2 jd takut lar budak tu...n aku rs kan anak2 kita nie kalo kita msk tak sedap mana pun tp disebabkan dia rs kita memsk gan kasih syg tuyg dia leh kata kita msk sedap...tak caya cuba tanye pd yg kita dah dewasa nie...mana2 yg rapat gan mak dia org kan...mesti msg2 akan ckp msakan mak sendiri paling best...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-1-2013 02:55 PM | Show all posts
macademia posted on 8-1-2013 01:17 PM
kita as moms ni mmg byk perlu belajar from each other. As long as kita  jgn one track mind, and is ...

InsyaAllah Mac, dulu aku selalu jugak tlg2 dia buat revision...mmg result exam dia ok ... now tak... sbb byk aktiviti dia sendiri2, lagipun sekolah dari pagi sampai petang, plus KAFA & Fardhu Ain, letih pulak kalau malam2 aku push2 dia belajar lebih2 sgt.... Lagi satu punca dah jarang buat revision kerja sekolah sama2 sbb kdg2 bila aku tanya pasal kerja sekolah semua dah siap katanya......tapi aku tau kenapa dia xnak tanya aku....sbb kalau salah aku marah, aku tarik telinga dia.... Aku letih, kdg2 benda bodoh jerk aku nak marah.... Entah laa kenapa aku jadi cam tu lately.... Hubby aku ckp, daripada aku marah2 anak baik aku xpyh sibuk2 nak suruh dia buat kerja depan aku katanya...pressure anak bila mama buat cam tu.... Betul jugak kata laki aku tu.... Tapi now aku dah sedar... mujur kejadian baru2 nie buatkan aku terpukul bila dia 'tipu' aku dan mengaku terckp cam tu sbb dia sgt2 takut...takut aku marah...

Anak mama nie secara jujurnya mama boleh kata anak yang baik... Dia tau bila mama terasa, jauh hati dgn sikap dia.... lama2 dia dtg dekat tarik tangan nangis2 mintak maaf... ayat dia yg buatkan mama sedih..."mama...maafkan along...along sayang mama...along tak sengaja..." lagi satu katanya Along tau syurga neraka...along tak nak mama marahkan along...along taknak berdosa...."  ya Rabbi...menitik air mata aku...kenapa laa aku nie jahat sgt layan anak garang2 dah serupa bukan darah daging aku jerk.... Aku pelik jugak kdg2 kenapa aku jadi cam tu.... Tapi kdg2 aku takut laa Mac.... Aku terfikir, kalau aku lemah lembut gemalai...dia tipu aku cam ner??? lagi aku sakit hati?? haa...mula laa 'bodoh' fikiran aku ke situ datang tu...

Aku tekad, now dia dah darjah 5, aku xnak benda nie berlarutan... Dia anak manja sebenarnya.... aku yg perlu bentuk dia... insyaAllah aku cuba... Thanx mac coz sudi kongsi dan dgr masalah aku... paling2 aku lega sikit dan dapat idea2 dari pandangan kawan2 di alam maya ini...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-1-2013 02:58 PM | Show all posts
annorr_maira posted on 8-1-2013 01:49 PM
aku suka dgn cara ko @macademia .... aku tk la garang sgt, tp anak2 aku tetap ngn abah dia... semua  ...

Itu laa... kalau main ngan pangai anak2 nie geram jugak kan? mujur anak2 aku xde yg menjelir2 kalau marah, senyaap jerkk, kalau ada gamaknya dah teruk kena kerja dek aku moga aku nie cepat benor nak menyinga..adoi laa... ... tapi lepas aku marah mmg depa mintak maaf... iyer laa kdg2 marah kita tu betul time depa nakal nak tegur benda salah ... even skrg dah jadi marah tu adalah mama... mama sinonim dengan marah.... huhuhuhu...

Tapi, aku belajar dari mak mertua aku, kalau aku salah, anak2 terasa aku pun akan mintak maaf ngan anak2... tgh praktis skrg nie... sbb azam tahun baru aku jugak tak nak dah jadi mak singa... uwaaaaaaa...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-10-2022 12:09 AM GMT+8 , Processed in 0.128146 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list