CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: azimpahang

KENAPA KALAU BERURUSAN DENGAN KERAJAAN MESTI LEMBAB?

[Copy link]
 Author| Post time 12-12-2012 04:20 PM | Show all posts
rakyat dilewatkan pencapaian diakhirkan
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2012 03:49 AM | Show all posts
pekerja cerdik dan pekerja bodoh
gaji tetap sama
pekerja rajin dan pekerja malas
gaji tetap sama
kreativiti .... tidak bergerak.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-12-2012 11:59 AM | Show all posts
kerajaan sering dikaitkan dgn tidak cekap. lembab, prosedur yg mnyusahkan dan juga rasuah..true story...
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2012 02:45 PM | Show all posts
aku berurusan dengan etiqa putrajaya pun lembab nak mamposs gak...
gomen kah itu?
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2012 07:48 PM | Show all posts
kak bed rasa tgk juga jabatan mana
klu SSM cepat lah pulak
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2012 02:09 AM | Show all posts
Kalau rasa lembab takyah lah beurusan...
Kurang lah sikit lembab tuh kalau kau takde..
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2012 02:39 PM | Show all posts
hahaaha.. aku setuju..!!! ni aku gi kt jabatan imegresen wangsa maju! selalunye laaa... orang ramai..tapi kaunter bukak 2 aje.. padahal ade lagi 5 kaunter kosong... aigooo....

pastu pastu... yg 5 kaunter kosong diisi oleh 3orang.. tp 3 orang tu x panggil ape2 nombor..die cam duduk sesaja.. atlis letak lak signage (kaunter ditutup) so that orang x marah... aduhai aduhai... banyak tol prosedur kerajaan ni...
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2013 01:56 AM | Show all posts
Dah banyak kali kena. Kalau bab gosip, jual kuih, tudung, tupperware tak lembab. Kalau boleh taknak cakap ada kenal orang atasan, tapi kadang2 kena guna jugak. Kalau tak...memang tak jalan. Dah sebut, dah komplain, baru everything laju...tak lembab.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2013 06:42 PM | Show all posts
lembab sebab :

1) prosedur yg macam2
2) staff selalu kursus (bila nak sain xde bos)
3) kerja yg bertimbun,maklum la customer ramai (rakyat marhein)
4) staff buat kerja yg sama sejak azali(kerja dh 30 tahun asik buat benda sama),so boring la
5) gaji ciput tapi kerja banyak,kena buat side income (staff bawahan)
6) buat kerja cepat ke lambat ke,xde paper,kalu cepat xde anugerah,kalu lambat x kena marah,so buat sekadar-kadar jela,janji buat
7) kalu buat cepat pun,bila sampai department lain jadi lambat gak,hampeh
8) bos pun sama,kerja ngular sampai kesudah...
9) ...............................(ngko org tambah sendiri la)
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2013 04:19 PM | Show all posts
Biar lembap asalkan gaji byk...bonus byk.... increment byk...
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2013 12:10 AM | Show all posts
mjla posted on 31-1-2013 04:19 PM
Biar lembap asalkan gaji byk...bonus byk.... increment byk...

ni pandangan dari staf gomen ke org awam,hu2
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2013 10:02 AM | Show all posts
aimanfarhan posted on 21-12-2012 02:09 AM
Kalau rasa lembab takyah lah beurusan...
Kurang lah sikit lembab tuh kalau kau takde.. {:1 ...

kalo mcm tu baik ttp terus pos laju tu...tak payah ada terus...terus tak lembap selamanye...gaji nak banyak...cuti nak banyak...keje mcm s**l...

Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2013 09:14 PM | Show all posts
ina_na posted on 2-2-2013 10:02 AM
kalo mcm tu baik ttp terus pos laju tu...tak payah ada terus...terus tak lembap selamanye...gaji n ...

cik ina banyakkan bersabar ye,hu2...pejabat pos bukan selalunya ramai org,time tertentu jer ramai,tapi nak dikatakan lembap tu,rasanya majoriti pejabat pos meme camtu,ni kiranya salah pentadbir la,x buat program meningkatkan tahap kecekapan serta memantau staf2 mereka...satu lagi,biasanya lembap ni sebab sorang2 customer ni banyak sangat benda mereka nak bayar,contoh bayar bil air,api,astro,roadtax serta insurance,tu yang lambat tuh,hu2

p/s:aku biasanya kalu nak pi pejabat pos,aku pegi kul 4,kureng skit org,hu2
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2013 09:37 PM | Show all posts
Salam,
jawapan pertama aku senang aje.
Aku pendekkan, dia macam kau nak gi buang air besar.
Susah nak paham? Senang je.
Sebelum kau nak buang air besar, kau kena masuk bilik tandas (jgn bilik lain lak),
bukak pintu then bukak seluar then klu tmpt berak tu jenis cangkung kau kene cangkung and vice versa,
pastu kau kene meneran atau tunggu beberapa lama barulah "shit" kau keluar.
Skrg nampak tak?
Setiap bende yg kita inginkan pasti melalui proses, tak kiralah ape prosesnya.

Jawapan kedua aku bleh bagi sbb itu lumrah, sikap manusia mmg begitu.
Kau pergi mana2 pon semuanya mesti ade lambat dan cepat.
Nasib kau baik akan cepatlah dia.
Mana2 agensi kerajaan atau swasta pasti ade yg cepat dan lambat.
Itu kene terima hakikat tu.
Hidup bermasyarakat ni kita kene hadapi, marah mmglah marah.
Sape tak marah? Aku pon pernah marah, tp aku selalu kata kt diri aku.
Hari ni hari dia, esok hati kita pulak.
Esok kau kutuk dia dan vice versa.
Wasalam
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2013 05:11 PM | Show all posts
MANSTIR posted on 4-2-2013 09:37 PM
Salam,
jawapan pertama aku senang aje.
Aku pendekkan, dia macam kau nak gi buang air besar.

nak makan pun x lalu lepas baca,hu2
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2013 11:23 AM | Show all posts
figurae posted on 6-9-2012 03:19 PM
orang kerajaan memang malas + prosedur kerja yang panjang

cuba ronda2 mydin nusajaya tiap hari khamis dan jumaat...tgk pulak angasana...jusco bukit indah...



Orang gomen je  sbb pakai baju batik@baju melayu...kul pukul 3 petang tengah  membelibelah sayur, ikan.... sebenarnya habis waktu rehat pukul berapa???...waktu balik pukul berapa???

Kul 4.45petag masuk kerja....mengeluh..merunggut kerja banyak...dateline dah dekat...kena ot..balik lambat....
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2013 11:25 AM | Show all posts
aimanfarhan posted on 21-12-2012 02:09 AM
Kalau rasa lembab takyah lah beurusan...
Kurang lah sikit lembab tuh kalau kau takde.. {:1 ...

korek cagu jelah kat opis sbb tak ada orng nak berurusanannn....

dapat gaji bagi makan anak bini...hujung..laki dating dgn bini orng..bini dating dgn laki org...anak2..tak tahu pukul berapa balik...tersilap langkah bawah gadis.jejaka dlm bilik......



Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2013 11:37 AM | Show all posts
azimpahang posted on 27-9-2012 01:24 AM
aku ingat lgi mse nk apply ptptn...yg applynya beratus org..kaunter bukak 2 org je..dkt 4-5jam berba ...

Jurang warga tua dan warga muda berbeza...


Org  muda biasanya semangat kerja masih panas..idea masih fresh..warga tua lebh2 lg yg nak pencen..haru..terpaksa sambung khidmat sampai umur 60 sbb hutang banyak...lepas tu wat kerja..menguju kesabaran betul..

Pengalaman sendiri...berurusan dimpejabat tanah pontian urusan ambik kuasa tanah arwah mak..sbb aku nie adikberadik semua perempuan..tanah taklah banyak mana tapak rumah je...

Mohon ambik kuasa...seorg staff veteren....bagi borang isi...aku bertanya berapa perkara yg aku tak faham..contoh nya dlm geran ada nama adik bongsu..aku tanya berapa keluasan adik cukup tak klu keluasan yg ada aku letak 3 lg nama adik..."" nama adik tu takleh tukar kalau dia mati anak dia berhak...aku faham yg tu...pertanyaan aku tg sebenarnya lain...boleh dia gie duduk panggil staff yg muda.. pun tak tahu jgk...cari staff lain..talipon2..baru lah muncul staff lelaki terangkan dan wat kira2..barulah aku faham..kalau tak 2-3x pergi isi borang pun salah...

Sbb tu urusan di pejabat kerajaan nie..KLAU TAK ADA KEBAL, KENA ADA DUIT..KALAU TAK ADA SEMUA TU KENA TUNGGU TAHUN"
DAN SATU LG KLU BERURUSANAN KENA BUAT SALINAN DOCUMENT BILA SERAH MINTAK COP DAN NAMA...SIMPAN SATU..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2013 01:19 AM | Show all posts
izati posted on 16-2-2013 11:23 AM
cuba ronda2 mydin nusajaya tiap hari khamis dan jumaat...tgk pulak angasana...jusco bukit indah.. ...

cikgu pun ramai pakai baju batik...rasanya staff gomen lain jarang kot ada yg berkeliaran kat luar sampai kul 3 lebih,sebab waktu rehat biasanya kul 12.30/1.00 hingga 2 petang jer,kalu ada pun yang kaki ponteng
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2013 01:26 AM | Show all posts
izati posted on 16-2-2013 11:37 AM
Jurang warga tua dan warga muda berbeza...
Org  muda biasanya semangat kerja masih panas..idea masih fresh..warga tua lebh2 lg yg nak pencen..haru..terpaksa sambung khidmat sampai umur 60 sbb hutang banyak...lepas tu wat kerja..menguju kesabaran betul..


tu sebabnya umur persaraan yg seeloknya 58 sahaja....tapi paham2 la,kerajaan buat sesuatu tu,bukannya dia amik kira pandangan orang ramai,dia main buat jer....sedangkan kita tahu,umur 60 tahun,huh,pikiran rasanya dh melayang kt umah,main nga anak cucu,berehat bersama keluarga jer...tapi masih kena pi kerja,reasonnya sebab option 60 tahun,satu lagi sebab hutang masih ada,dan yang paling penting,GAJI besar tu,sayang nak tinggal,lagipun umur 60tahun,kira dah senior,kerja x banyak dah,hu2

maybe kerajaan buat ni salah satu sebab kerana pengalaman,maklum la org lama banyak experience,tapi rasanya kalu dh umur 60 tahun,kerja lapangan dah x larat,junior la kena buat,kesudahannya,senior ni main beri arahan jer la,org bawah kena buat itu dan ini,hu2

apepun,redha je lah,hu2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-1-2022 08:41 PM GMT+8 , Processed in 0.085008 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list