CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 3594|Reply: 9

Kelahiran secara Ceaserean - Berapakah bilangan max anak yg dibenarkan?

[Copy link]
Post time 11-8-2012 10:01 AM | Show all posts |Read mode
Salam,

Saya dah search tapi tiada tajuk yg berkaitan dgn soalan yg ingin saya tanyakan disini, jadi saya buka thread baru lah ye....

Saya ada sedikit kemusykilan berkenaan bilangan anak (maksimum) yg dibenarkan utk kelahiran secara Ceaserean.
Harap ada sesiapa pakar perbidanan yg boleh jawab kemusykilan saya ni..

Ok, saya cerita serba sedikit tentang saya & anak saya yg lahir secara c-sect...
Saya ada 2 org anak (8 & 4thn) dan kedua2 anak saya dilahirkan secara c-sect (emergency) disebabkan slow progress...
Alhamdulillah, rezeki saya tahun ni... semlm saya buat UPT and +ve...

So, saya mmg dah jangka saya akan bersalin secara c-sect juga utk anak yg ke-3 ni...
Melalui penyampaian dr mulut ke mulut, hospital kerajaan hanya membenarkan maksimum 3 anak sahaja (berturutan) utk kelahiran secara c-sect. dan ada yg kata hospital swasta membenarkan maksimum 4 anak utk kelahiran secara c-sect.

Jadi sudi la kiranya pada sesiapa yg pakar dalam bidang ni utk menjawab kemusykilan saya.

Terima kasih.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 11-8-2012 10:19 AM | Show all posts
slow progress tu apa ek? fetal distress ke?....me bukan pakar tapi yg me tau max 4..itu pun bersyarat..kalu ibu takdek masalah....Hb rendah ke, BP tinggi ke,diabetes etc...jmpa doc dulu tgk camne....tak semestinya kalu dah c-sect pas tu tak leh normal......
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-8-2012 10:33 AM | Show all posts
juita posted on 11-8-2012 10:19 AM
slow progress tu apa ek? fetal distress ke?....me bukan pakar tapi yg me tau max 4..itu pun bersyara ...

slow progress tu jalan tak bukak... maksimum duduk kat 5cm even after 13 jam contraction

setahu saya, kalau kita dah 2kali c-sect (berturutan dari anak pertama dan kedua) maknanya anak ke3 pun wajib c-sect...
ini doctor yg bagi tau saya masa lepas saya bersalin anak no.2, juga secara c-sect...

cuma saya nak tau berapa bilangan makismum anak yg dibenarkan jika kita tak boleh bersalin normal.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Yang saya tau, max 4 kali operate kat perut. max 3 untuk bersalin secara csect. Kali Ke-4 untuk ibu sendiri incase kena operation kat perut
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 01:12 PM | Show all posts
haku yg no 2 n 3 pon czer gak....yg sulong jek banak biase...mase no 3 tuh dokter mmg inpom kat haku pas nih leh banak sekalik jek lagi..tu pong dr kekdah czer gak...

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 01:54 PM | Show all posts
kawan aku baru bersalin anak yang ke 5. Dari 1 sampai 5 semua czer sebab xbley bersalin cara normal.  Doktor dah nasihatkan xbley beranak lagi dah... kena tutup kedai.   Last edited by zafira on 13-8-2012 01:55 PM

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 08:45 PM | Show all posts
Aku pun dengar org cakap, max 3 Kali shj.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2012 11:12 AM | Show all posts
sebenarnyer dia bergantung pada parut kat dalam...kalau parut tu cantik dan elok 6 pun boleh.mcm saya DR kata boleh 4 sbb baru -baru ni bersalin DR kata parut elok cuma rahim saya dah agak nipis sebab tu boleh 4.maklumlah ditarik-tarik waktu nak jahit tu, nipis jadinyer..pastu bergantung gak pada umur dan kesihatan si ibu
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 15-8-2012 03:50 PM | Show all posts
thanks for the information ye semua..
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 04:15 PM | Show all posts
ikut tahap kesihatan tuan badan la now ni....
max sampai 5 pun boleh.... if tuan badan xde apa2 masalah previous pregnancy dibolehkan 5...
if ada problem kena ikut nasihat gynea la berapa yang dia suggest....
ada member perut dia nipis sangat2 doc cakap... lepas 3x ceaser terus kena ikat...
akak ipar ada diabetes time ngandung.. doc dia pon bagi 3x gak...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan

ADVERTISEMENT

Forum Hot Topic

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 07:10 PM GMT+8 , Processed in 0.085866 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list