CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: luvly_snow8608

Rumah Pertama Uols.. Aset @ Duduk?

[Copy link]
Post time 15-6-2012 11:31 AM | Show all posts
cuci kaki jerla eh
tp bagus noks... aset uols tuh.. so jangan nak buat hal, kalo x, aku ...
luvly_snow8608 Post at 15-6-2012 11:28



   ahahha...time takder duit, aku 'cas sewa' kat hubby...kihkihkih...
apa2 pun beli rumah dan tanah utk asset...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 15-6-2012 11:33 AM | Show all posts
ape soklan dlm benang ni ye?

umah pertama?
aku duduk umah tuu..tp umah sekenhen
aku sesaje gata ...
silica_SiO2 Post at 15-6-2012 11:30



nak tau uols dah beli umah pertama kah?? sebab majoriti yang lepak PP neh kan muda mudi..
owhh kira uols dah beli umah lah ek?? baguslah tuh..

aah noks.. kalo under construction mmg murah lagik.. kalo dah siap mahal..

tp uols kire dah oke lah dah ada umah sendiri.. even xmo dok sampai tua pon.. buleh jadikkan aset bile uols nak beli umah tok duduk nantik!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2012 11:34 AM | Show all posts
ahahha...time takder duit, aku 'cas sewa' kat hubby...kihkihkih...
apa2 pun beli rumah dan ...
leylapple Post at 15-6-2012 11:31



   muahaha.. okelah tuh.. xkn nak dok free..
aah kan.. sebab tuh tgh dalam dilema neh.. nak beli umah apa.. kat mana..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 11:37 AM | Show all posts
muahaha.. okelah tuh.. xkn nak dok free..
aah kan.. sebab tuh tgh dalam dilema neh.. na ...
luvly_snow8608 Post at 15-6-2012 11:34



   yu tgk bajet yu lah...u blh spend how much per month utk bayar rumah..then u keje kat mana?adakah keje yu nie permanent or transferable...tak pun u leh tgk kawassan strategik sikit (dekat dgn town, institui pengajian samada sekolah rendah, menengah or tertiary)..at least kalo u taknak duduk kat situ, u leh sewa or jual di kemudian hari...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2012 11:39 AM | Show all posts
yu tgk bajet yu lah...u blh spend how much per month utk bayar rumah..then u keje kat mana? ...
leylapple Post at 15-6-2012 11:37



errrm, ai dah sebey umah n ada yang berkenan.. tp terlebih bajet sikit.. so agak kuciwa sikit lah.. huhu
ai keje permenant gomen.. dok kat area putarjaya

so nak carik umah area dekat2 dengan putarjaya la.. tp banyak mahal2
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 11:40 AM | Show all posts
Reply 23# luvly_snow8608

kalo iols..
1st tgk bajet dulu
2nd jenis rumah
3rd lokasi

kalo uols byk duit..
u beli la rumah semi-D.
bes laa sikit..ade lamaann banyaaakkk..
tp...masih jgk ade jiran sebelah...

kalo uols byk duit lg..
u buat la umah sendiri..manyak syokkk
suke hati nak peten cemana..
pastu tade plak jiran menyemak sebelah2 umah uols.
pastu suke hati nak buat aktibiti luar umah , esp cuci kete ke
berkebun ke, sbb tanah sendiri.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2012 11:43 AM | Show all posts
Reply  luvly_snow8608

kalo iols..
1st tgk bajet dulu
2nd jenis rumah
3rd lokasi

kalo uols  ...
silica_SiO2 Post at 15-6-2012 11:40



bajet ai xbanyak pon noks.. umah teres setingkat area sendu mampo lah kot.. area strategik, pengsan kot..
ai mmg minat teres sebab ada laman kan.. xlarat nak dok flat or apt.. nak kene bayar maintenance tetiap bulan..

tp tuh la.. bajet mcm xberapa nak merestui jah
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 11:43 AM | Show all posts
Reply 11# luvly_snow8608

tanah bapak mertua iols...ade dh 3 bijik rumah kat situ...ade kosong skit ...bek la bg kat weols yang marhaen ni buat rumah khennn,,,,kira aset masa depan tu...rumah kalo tunggu makin lama makin mahal uols...baik la cari yg betol2 pueh ati..mcm rumah bapak iols beli rumah terbengkalai jah...buat balik...beli masa tu murah..skang ni harga dh mencanak pasal dekat ngan skolah, banyak kemudahan situ...bandar kuantan pon tak jauh dr situ..kawasan sub-urban gitu...pantang je buat iklan sewa ke jual...laju je org beli....

nak beli rumah bior kita betol2 pueh ati...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-6-2012 11:45 AM | Show all posts
i beli rumah about 10 years ago....under construction...skrg dah 7 tahun dok situ...baru2 nie ada fikir2 gak nak kuarkan duit EPF tuk pendekkan tempoh loan...tapi decide nak tunggu 3-4 years lagi...terus bole wat full settlement...lg senang.

Hari tu ada org suggest beli umah for investment plak....beli masa construction, then jual bila dah siap, leh dapat skit profit....but ntahlah....buat masa skrg takde fikir psl nak beli umah lain lagi....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2012 11:46 AM | Show all posts
Reply  luvly_snow8608

tanah bapak mertua iols...ade dh 3 bijik rumah kat situ...ade kosong skit  ...
kikuri Post at 15-6-2012 11:43



   untung lah bapak mentua uols ada tanah.. dapat gak buat umah sebijik..
khen.. ai pon tgh pening neh nak carik umah.. arituh beria2 mcm oram gile sebey sana sini nak beli umah.. last2 xjadik sebab:
1) kawasan ulu, xbanyak kemudahan
2) jauh nak g keje.. buleh cecah 40 menet.. tol lagik, minyak lagik
3) umah dah siap, mintak deposit sampai 10%.. aiyakk.. pengsan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2012 11:51 AM | Show all posts
i beli rumah about 10 years ago....under construction...skrg dah 7 tahun dok situ...baru2 nie ada fi ...
midori888 Post at 15-6-2012 11:45



   umah tuh siap on time eh noks?? okelah tuh..
yang pntg uols dah ada umah sendirik noks.. so xyah nak pening2 pikir lagik..

mcm ai neh tgh pening2 langau nak pikir nak beli umah ke x..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 11:52 AM | Show all posts
Reply 27# luvly_snow8608


    exp iols.
umah teres sgt panasssss+terkurung+sempit
da peten umah teres salu ade sliding dpn,
ade tu takde pintu, ade sliding door jer sbg pintu utama
kalo mlm2, ptg2 tak seswai plak nak bukak sliding door tuh luas2
krg sume isi rumah terpaksa di-display.

tp lagi bagus dari apartment or flat
pasai umah teres uols buleh parking dlm pagar umah,

umah makin lama makin mahaal
area aiols dulu salak tinggi, dengkil segala tadak hape2
skrg rege umah naik mencanak2, mau pengsan tgk rege die.
apatah lg serdang puchong...yahamponnn
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 11:54 AM | Show all posts
errrm, ai dah sebey umah n ada yang berkenan.. tp terlebih bajet sikit.. so agak kuciwa sikit  ...
luvly_snow8608 Post at 15-6-2012 11:39



   keje gomen??lagi senang nak buat loan...kitorang yang keje prebet nie ssh taw nak buat loan..(iols tgh gegeh nak abiskan loan umah 10 thn jer..bleyyy???)
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 11:59 AM | Show all posts
tengah mencari nak beli rumah.. mahalnya..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 12:01 PM | Show all posts
tuh pon kalo anak cucu uols nak balik kg noks?? budak skunk kn urban noks..
duit ins ...
luvly_snow8608 Post at 15-6-2012 11:22



    ntah la noks...hope ank2 ai xlupe asal usul...


     bg ai la kn,kalo ade duit 2, beli jelah umh...tp kene cek bebetul la...jgn smpai kene tipu..mcm spupu bos wannabe ai..


      bpe puluh ribu melayang sbb beli umh 2nd,xselidik bebetul..manusia skrg bukan buleh caye..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2012 12:07 PM | Show all posts
Reply  luvly_snow8608


    exp iols.
umah teres sgt panasssss+terkurung+sempit
da peten umah  ...
silica_SiO2 Post at 15-6-2012 11:52



   mmg pon noks.. so kene melabur tok ekon la..
uols dok salak tinggi kah noks? iols aim kat sana arituh noks.. tp dah penuh..
then dapat kat area sepang, tp jauh sangat noks..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-6-2012 12:08 PM | Show all posts
Reply 31# luvly_snow8608


    yup, siap on time....for me, dari sewa baik beli umah sendiri...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2012 12:09 PM | Show all posts
keje gomen??lagi senang nak buat loan...kitorang yang keje prebet nie ssh taw nak buat loan ...
leylapple Post at 15-6-2012 11:54



   mmg senang noks... sebab tuh tengah gegeh pikir nak beli umah noks..
woooow, baguslah noks.. abes bayar umah neh, beli umah lain pulak noks.. hoyehhh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2012 12:10 PM | Show all posts
tengah mencari nak beli rumah.. mahalnya..
prettyuglybabe Post at 15-6-2012 11:59



   kan noks? siannya weols... jeles tgk oram yang dah ada umah sendirik
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 12:10 PM | Show all posts
Reply 36# luvly_snow8608

esemen..
sepang hape nak hade?
F1 hade laaa...

jauh sehh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 03:37 AM GMT+8 , Processed in 0.098284 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list