CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 10895|Reply: 115

Rumah Pertama Uols.. Aset @ Duduk?

[Copy link]
Post time 15-6-2012 10:27 AM | Show all posts |Read mode
Salam Uols,
Iols neh festime mengepost kat bod neh..

Just nak tanya la uols kan, dah beli umah ker??
Beli untuk duduk or sebagai aset?

If nak beli umah kan, better terus beli umah yang berbaloi atau beli jer umah kecik2 dulu?

Any tips tak macamana nak beli umah?
If beli yang under construction takot kang terbengkalai, nantik loan dah kene bayar..
If beli umah dah siap, harga mahal jugak + kene bayar 10% & loyer fees bagai..
If beli umah lelong pulak macam mana??

2 jah soalan iols..





Momod, if rasa macam xsesuai nak solex pon xpe..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-6-2012 10:39 AM | Show all posts
I sajes SOLEX

bli under construction - risky - kalo dpt pemaju haprak - pening la tt nk masok TV3 aduan rakyat

kena cri pemaju yg reliable

sorry x menjawab soalan - ai bli umah 2nd hand - means umah org pnah duduk - mahal sket laaa - sbb kt s.alam - tpt strategik
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2012 10:41 AM | Show all posts
I sajes SOLEX

bli under construction - risky - kalo dpt pemaju haprak - pening la tt nk masok  ...
kiyudi Post at 15-6-2012 10:39



   mohtip sangat khen dengki dengan iols! :@
khen? sebab banyak dah kes umah terbengkalai sampai dekat 10 tahun noks.. nasib umah siap jugak.. pastuh ada yang dah siap n xdpt CF

uols beli umah seken? mcm mana procedur noks??
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 10:49 AM | Show all posts
iols tak beli umah...buat umah je...yang besa-besa asalkan rumah yang selesa gittew...rumah ni kira retalah..

kalo takot terbengkalai tu...skang ni rasanya dah ramai pemaju buat konsep build and sell kan...jadi teda problem rumah terbengkalai disitu
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 10:54 AM | Show all posts
ai belom beli lg umah...ingt nk balik kg, buat umh kt sne jah...lg murah kot....

2 pn xtau lg bpe tahun....muhaha..

mmg la kalo iktkn nk umh besar2..tp ikut kemampuan la khen....nnti kot2 ade rejeki buleh beli lg umh....kasi sewa kt oram....ade jgk income...

sekiang....okbai...
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 10:56 AM | Show all posts
meh aku ceter sikit pasal rumah ku...
aku memula menyewa jer kat situ,.. tuan rumah aku tu baik orang nyer org india,.. one day tuan rumah offer nak tak beli rumah tu, die offer pd kami dulu sebelum bukak tender
melompat lah kami orang.. memang tengah carik rumah nak beli time tuh..
terus kami setuju kira kami beli rumah atas tangan ler..
1st sekai kami terus gi carik lawyer dan bank untuk wat pinjaman.. so lawyer tu yang uruskan dokumen2 antara kami dan penjual dan jugak kami dengan bank.. senang sajer prosudernyer... lepas tu sediakan duit jer lah untuk bayar pd lawyer tu..
dan rumah tu pn akhirnyer menjadik hak aku,,
tapi bulan2 bayar jer lah kat bank..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2012 11:03 AM | Show all posts
iols tak beli umah...buat umah je...yang besa-besa asalkan rumah yang selesa gittew...rumah ni kira  ...
kikuri Post at 15-6-2012 10:49



wahhh lagik best mcmtuh.. tp iols neh mana ada tanah.. kalo nak beli tanah? *pengsan* sebab tanah mahal sangat kot skunk.. kalo area kampung dapatlah murah..
tp noks, kalo beli umah under construction harga murah lagik.. kalo beli yang dah siap, harga melambung woo..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2012 11:05 AM | Show all posts
ai belom beli lg umah...ingt nk balik kg, buat umh kt sne jah...lg murah kot....

2 pn xtau l ...
eyfaamsyar Post at 15-6-2012 10:54



   jauhnya noks nak balik kg?? sanggup kah nak dok kg nantik noks??
mmg kene beli ikot kemampuan noks.. sebab tuh tgh pening2 pikir neh.. nak beli skunk kah tggu dulu.. sebab harga umah makin mahal khen..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 15-6-2012 11:06 AM | Show all posts
meh aku ceter sikit pasal rumah ku...
aku memula menyewa jer kat situ,.. tuan rumah aku tu baik ora ...
intan_smsb Post at 15-6-2012 10:56



   bestnya noks.. mesti sonok kan umah sewa terus jadik umah sendiri.. selain xyah pening2 nak hangkut barang, uols pon dah selesa dengan umah tuh..
syabas betehhh
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 11:08 AM | Show all posts
Reply 7# luvly_snow8608

beselah tanah anak beranak...dapatlah umah sebijik yang boleh buat berteduh gitu ....mmg mahal tapi lebih terjamin la sbb teda masalh terbengkalai...umah siap untuk dijual...tp kalo nak beli umah yang tak siap lg tu better cari developer yang berprestij skit la..mcm kata forumer kat atas...beli rumah seken hen pon ok...tp kene buat kerja2 renovate la skit kan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2012 11:10 AM | Show all posts
Reply  luvly_snow8608

beselah tanah anak beranak...dapatlah umah sebijik yang boleh buat bertedu ...
kikuri Post at 15-6-2012 11:08



   bestnya bapak uols banyak tanah.. bapak iols ada tanah gak tp kat melaka noks.. kt ulu banat mana ntoh..
ada tanah senang, buat jah umah besa mana nak kan.. yang penting ongkos nya jer

ai ada tgk gak umah seken.. xde masalah pon dengan umah seken.. tp tuh la, arituh g riki harga mahal.. so xmampo gtuh..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 11:10 AM | Show all posts
rumah 1st kitaorg (hahaha mcm la ada yg ke-2,3,4....) duduk. umah apt yg kecik jah. beli dr husband punya uncle, strategic area.. kira murah gak la compared to beli dr org lain. masa tu br start family, so xmampu nak beli yg besar2. sbb dh ada cabinet semua, kitaorg xrenovate pun. skit2 jer buat...  slowly decorate rumah, mostly DIY. walaupun kecik, selesa, kemas dan cantik (dr pandangan mata kitaorg lahh)

yg penting, xder hutang byk... kawan2 ramai yg beli rumah besar2, 2-3 bijik lagik. tp end of the month mengeluh bayar hutang. buat apa kan? nak ada rumah sendiri sbb nak selesa dan rasa safe to be home. bukan nak rasa stress nanggung hutang. so tepuk poket, tanya mampu ke tak...
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 11:10 AM | Show all posts
jauhnya noks nak balik kg?? sanggup kah nak dok kg nantik noks??
mmg kene beli ikot  ...
luvly_snow8608 Post at 15-6-2012 11:05



    balik kg tunggu bercucu la kot...


   kalo dh ade duit,just beli la kn....xrugi pong beli umh sbb mmg keperluan....

    iols kalo ikotkn mmg nk jgk beli umh...tp masih belum mampuu....sadis...
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 11:14 AM | Show all posts
my 1st home.. apartment.. beli in 2003.. siap 2006.. dok smpi 2007 pastu sewakan.. aku plak menyewa kat tmpt lain sbb lg murah

skrg ni tgk carik umah landed.. sbb dah ada anak 2 org..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2012 11:16 AM | Show all posts
rumah 1st kitaorg (hahaha mcm la ada yg ke-2,3,4....) duduk. umah apt yg kecik jah. beli dr husband  ...
IceCream_Soda Post at 15-6-2012 11:10



owhh so uols beli umah kecik2 dulu lah eh ikot kemampuan gtuh?? bagus
ai arituh aim nak beli teres setingkat.. kalo area ulu sikit dapatlah yang within bajet.. tp tuh lah, under constrcution plus jauh gak nak g keje.. so xjadik amek.. burn sudeh booking 100

skunk neh ingat nak amek apartment pulak yang area strategic.. tp harga, humang aihhh... lebih kurang umah teres setingkat yang kat ulu tuh.. dah lah kene bayar maintenance fees bebulan kan kalo dok apt neh.. duit lagik.. aiyakkk..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2012 11:17 AM | Show all posts
my 1st home.. apartment.. beli in 2003.. siap 2006.. dok smpi 2007 pastu sewakan.. aku plak menyewa  ...
Nash^Roy Post at 15-6-2012 11:14


siap on time eh?? oke lah mcmtuh..
sewakan dapat balik modal bulan2 uols baya bank x?

ai ingat pon nak beli umah buat aset n sewakan kat orang.. n pastuh baru beli umah utk duduk..
tp ai dok pikir, nantik loan lulus ke x? huhuhu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 15-6-2012 11:22 AM | Show all posts
balik kg tunggu bercucu la kot...


   kalo dh ade duit,just beli la kn....xrugi pon ...
eyfaamsyar Post at 15-6-2012 11:10



   tuh pon kalo anak cucu uols nak balik kg noks?? budak skunk kn urban noks..
duit insyALLAH ada noks.. cuma tuh lah dari segi kemampuan.. plus takot kene tipo kan.. iols neh banyak pikir negatif.. yelah sebab kes banyak oram kene tipo bile beli umah neh kan banyak.. xdok ilmu senang kene kencing

bertabahlah noks.. uols sama jah mcm iols hoke.. yang bezakan uols ada tanggungan anak 2oram.. ai ada anak bulus jah sekot
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 11:27 AM | Show all posts
ai beli umah seken sebab tak mahu menyewa lelama.....beli pun sebelum kawen...untung hubby aku...ahahah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2012 11:28 AM | Show all posts
ai beli umah seken sebab tak mahu menyewa lelama.....beli pun sebelum kawen...untung hubby aku...aha ...
leylapple Post at 15-6-2012 11:27



   cuci kaki jerla eh
tp bagus noks... aset uols tuh.. so jangan nak buat hal, kalo x, aku halau ko selai sepinggang
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 11:30 AM | Show all posts
ape soklan dlm benang ni ye?

umah pertama?
aku duduk umah tuu..tp umah sekenhen
aku sesaje gatai beli.sbb aku rase mcm murah
tak plak aku plan nak duk sini seumo hidup..
sbb sini tak besss...

tapi...aku dgr cite
mase lam construction..rege die murah sikit...
banding ngn yg dah siap...
dan rege umah tu pon selaras ngn bp % daa siap kan
aku pon taksure la.dgr2 saje...

aku tak pasti n malas nak urus beli2 umah ni
sgt leceh..duit pon bykkkk kene get ready
duit downpayment kene cash
kene ulang2 alik bank etc2..malasss la
so sebab tu mcm terbantut nak buat umah sbg aset2 bagai ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Yocan KODO Review
YocanYocan KODO Review
Views : 303 Replies : 0
[tvN/Netflix 2022] LITTLE WOMEN - Kim Go Eun, Nam Ji Hyun, Park Ji Hoo, Wi Ha Joon
Rahah[tvN/Netflix 2022] LITTLE WOMEN - Kim Go
Views : 8642 Replies : 235
Yocan ORBIT Giveaway August on Yocan.com
YocanYocan ORBIT Giveaway August on Yocan.com
Views : 505 Replies : 0
Yocan Evolve Plus XL and QUAD Quartz Coil Technology
YocanYocan Evolve Plus XL and QUAD Quartz Coi
Views : 404 Replies : 0
Yocan Stix Plus Review
YocanYocan Stix Plus Review
Views : 404 Replies : 0
Adiela ridzuan dah nikah balik 2022
fair_izaAdiela ridzuan dah nikah balik 2022
Views : 107253 Replies : 172
Yocan ORBIT Dab Pen Review
YocanYocan ORBIT Dab Pen Review
Views : 606 Replies : 0
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 83151 Replies : 555
Parlimen bakal bubar? Top 5 UMNO capai sepakat
mojarean_XParlimen bakal bubar? Top 5 UMNO capai s
Views : 2577 Replies : 75
Ku petik bintang untuk kau simpan bintang rtm 75
makadekKu petik bintang untuk kau simpan bintan
Views : 10104 Replies : 79

 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-10-2022 12:57 AM GMT+8 , Processed in 0.097368 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list