CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123
Return to list New
Author: zeeha77

Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)

[Copy link]
Post time 14-12-2011 04:06 PM | Show all posts
SBPA xda dh KUP...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-12-2011 12:28 PM | Show all posts
SBPA xda dh KUP...
reyust Post at 14-12-2011 16:06


PP11 2011 -UMUM

    26. Pegawai Kumpulan Pelaksana disyaratkan melalui PKP untuk dinaikkan pangkat. Pegawai Kumpulan Pelaksana di gred lantikan yang berkhidmat 15 tahun dan lebih boleh dipertimbangkan kenaikan pangkat secara KUP tanpa PKP. Walau bagaimanapun, bagi kenaikan pangkat seterusnya pegawai dikehendaki melalui PKP.
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2011 11:06 AM | Show all posts
Reply 42# zeeha77


    ada kup lagi ker..bagus jgak nie...
terima kasih sbb betulkan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-12-2011 09:22 AM | Show all posts
Reply 33# matabelalang

a. Markah 95% keatas - kenaikan gaji adalah 15 %
b. Markah 85%-95% - kenaikan gaji adalah 8%
c. Markah 75 % - tiada kenaikan
d. Markah 70 % - di syorkan tamat perkhidmatan.


klu x silap ni tuk kumpulan primier dan cikgu2 sahaja.gaji kumpulan pelaksana naik sikit sgt berbanding kumpulan profesional ke atas..
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2011 10:38 PM | Show all posts
Reply 34# lizaliza

aiii.. mcm tak logik je 360' ni ... dpt kaki bodek kaki ampu.. sampai biler2 pun tak naik2 gaji
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2011 10:41 PM | Show all posts
alam perkembangan berkaitan, Cuepacs mengambil pendirian membantah pelaksanaan opsyen sistem SBPA dan menggesa kakitangan awam jangan menandatangani borang penerimaan skim gaji baru itu sehingga pihaknya mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri.

Apa yang lebih dipersoalkan, seramai 1.4 juta kakitangan awam diberi masa hanya dua minggu mulai 16 Disember untuk menerima SBPA.

Timbalan Presiden Cuepacs Azih Muda berkata, JPA tidak memberikan penerangan dan penjelasan terperinci mengenai pelaksanaan SBPA, carta perubahan gaji tidak diberikan, tiada Linkmaklumat mengenai dasar pemisah atau exit policy.

“Kakitangan awam yang menghadiri taklimat diberi borang opsyen dan diminta tandatangan terus, walaupun tidak faham dan kurang maklumat,” katanya.

Menurut beliau, hasil taklimat Cuepacs dalam jelajahnya ke negeri-negeri, ramai anggota-anggotanya menyatakan mereka tidak memahami dengan jelas SBPA.

Antara perkara utama dibangkitkan mereka ialah prestasi bagi yang mendapat markah tinggi adakah benar akan mendapat apa yang dijanjikan dan kesannya kepada yang mendapat markah kurang dari 70, katanya.

http://cuepacs.blogspot.com/2011 ... akitangan-awam.html
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2011 09:26 AM | Show all posts
alam perkembangan berkaitan, Cuepacs mengambil pendirian membantah pelaksanaan opsyen sistem SBPA da ...
capCcum Post at 18-12-2011 22:41



    yang pastinya walaupon tak paham kena gak sign...kecuali lagi setahun dua nak pencen..kalo tak mati macam skim dulu sesiapa yang tak sign tak kemana akhirnya.

seniority hilang...senior dan junior sama, itulah kelebihan SPBA kalo kat swasta senior dan junior berbeza gaji, dinilai dari segi qualification dan experience.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2011 04:57 PM | Show all posts
berita baik utk warga gomen...

januari nih kupek nak bincang doblas elaun baru (tambahan pada elaun sedia ada)
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2011 05:02 PM | Show all posts
berita baik utk warga gomen...

januari nih kupek nak bincang doblas elaun baru (tambahan pada ela ...
bangcak Post at 29-12-2011 16:57



    lepas pilihanraya nie kompem cuepac bincang pulak pasal cara mengurangkan tanggungan kerajaan.......ade ler bakal-bakal yang nak ditamatkan perkhidmatan....bermula dari federal  siap sedia ler sesiapa yang taraf jawtn bukan tetap kontrak negeri mungkin selamat lagi sebab diorang nie dibayar melalui duit negeri, tu pon sesiapa yang dok negeri miskin...siap sedia
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2012 07:16 PM | Show all posts
dari sumber start january spba akan start so org gomen akan dapat gaji baru...and dari sumber ckp 1st year je dapat kenaikan % pahtu jd mcm biasa sb klu sape yang dah sign borang kan dia de tulis based on semasa...so aku agak nie cume untuk pancing undi pahtu  faham2 ar
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2012 10:04 PM | Show all posts
kata tangguh kan tp apsal ada jab lain bg gak gaji sbpa 31hb ni....
x faham
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2012 11:10 PM | Show all posts
dalam hadis rasulullah ada menyebut pemimpin akhir zaman adalah pemimpin yang mengigit...saya tak ingat hadis tu, sesapa bleh tolong jelaskan?
so maknanya diakhir zaman ini masyarakat hidup dalam keadaan tersepit. apa pun kita kena serah diri pada Sang Pencipta Agung; Allah Rabbul Jalil.
Wallahuak'lam..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2012 12:54 PM | Show all posts
kata tangguh kan tp apsal ada jab lain bg gak gaji sbpa 31hb ni....
x faham
cayunk Post at 20/1/2012 10:04 PM

pelikkan.. napa ada yang cakap dah dapat slip gaji untuk lebihan gaji SBPA?
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2012 05:39 PM | Show all posts
pelikkan.. napa ada yang cakap dah dapat slip gaji untuk lebihan gaji SBPA?
joeyss Post at 26-1-2012 12:54



    ye ke,,,ok la tu dpt la utk wat isi minyak ketaku
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2012 09:01 AM | Show all posts
nak tau lebih detail tentang 'exit policy'... bercadang nak keluar daripada kementerian. ada sesapa yang boleh tolong explain? tq in advance.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 03:11 PM | Show all posts
kami2 nie xdpt lagi pun...still guna gaji lama ssm lagi... tunggu keputusan dgr kata bulan april nie baru nak diumumkan...
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 04:57 PM | Show all posts
nak tau lebih detail tentang 'exit policy'... bercadang nak keluar daripada kementerian. ada sesapa  ...
aija_lei Post at 28-1-2012 09:01



   kalo ikut SSM dulu, jika kita letak jawatan dlm gomen, dah tak boleh dilantik balik oleh mana2 agensi gomen... tapi, kalo ikut SBPA boleh dilantik semula... Pengarah aku cakap, memang boleh dilantik semula, tapi itu pun kalau dia nak kita, sbb dlm keadaan gomen skrg yg nak mengurangkan saiz kakitangan awam... Lain la kalau org tersebut benar2 diperlukan oleh gomen sprt doktor pakar ke....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 03:40 AM GMT+8 , Processed in 0.082789 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list