CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 43369|Reply: 52

beza kelebihan dan kekurangan pekerja kerajaan dan swasta.

[Copy link]
Post time 11-9-2011 01:29 AM | Show all posts |Read mode
aku pekerja swasta,wife aku pekerja kerajaan,bile aku compare kan memang banyak perbezaan antara aku dan wife aku,apa pendapat korang plak..?
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2011 01:40 AM | Show all posts
bile aku pk kan kerja gomen ni, dlm kpala aku dok terbayang, keje rilek2, loan snang dpt, interest rendah plak tu, risiko rndah utk kna pecat, haih utk betul keje gomen ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2011 02:06 AM | Show all posts
Reply 1# DAKDAKDEK


    sgt2 berbeza...bagai langit dgn bumi..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2011 02:06 AM | Show all posts
Reply 2# H4dRi

strongly agreed!
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2011 03:17 AM | Show all posts
keja gomen rilek...boleh lari sana sini time keja...hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2011 12:00 PM | Show all posts
kerja Gomen mmg banyak kelebihan, cuma kenaikan gaji tu lambat sebab kena ikut tangga gaji berbanding dgn swasta yg lebih flexible
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2011 06:40 PM | Show all posts
memey le keje gomen ngan swasta tu ada perbezaan....
masing2 ada kelebihan dan kekurangan...
kalau nak senaraikan mmg byk.. tapi sendiri pun tau..TT pun dah compare ngan wife kan...
yg penting niat kite nak bekerja... nk sara keluarga.. lakukan je ngan ikhlas...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2011 09:41 AM | Show all posts
aku plak keje gomen (dulu nah keje swasta) hubby tentera..... keje gomen kene peksa klu nk tetap... nk naik tangga gaji kene peksa g dulu PTK...xlepas la aku aras4 tu.... swasta xde peksa2 nie...tp gaji banyak,bonus pon leh tahan...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2011 09:48 AM | Show all posts
aku keje swasta...hubby keje cikgu...

apa yang aku nak ckp kat sini, terpulanglah pada seseorang tu nak achieve apa dlm hidup kerjaya dia...

kalo nak keje senang, tiap2 tahun ada kenaikan, ada bonus, ada persatuan yang cukup kuat..senang nak loan, senang cuti..baik ke gomen....

kalo nak yg lebih mencabar, nak cepat naik gaji...pergi lah ke swasta..

dari aku yang kejer swasta pastu masuk gomen, kluar dari gomen, masuk swasta balik~
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2011 12:20 PM | Show all posts
Kena tgk jgk swasta mana..kalo petronas ke company korporat gergasi2 bagai sodap la dpt kenaikan n bonus riban2..kalo company cap ayam apo kobondo kelebihan nyo..sthn je kojo pastu carik kojo lain..
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2011 10:36 PM | Show all posts
Kerja swasta macam kilang ni penat.Memang kerja sepenuh masa.tapi aku dulu pernah kerja kilang sebagai QC shif malam.Ada masa juga la utk tidur walaupun tak lama.Kalau operator tu susah sikit.
    Masuk je kerja gomen aku terikut kerja cara swasta.Kalau rehat jam 1 aku berhenti jam 1.tapi itu masa baru2 masuk kerja.Sekarang dah otai aku buat kerja dulu kerna prinsip aku kerja mesti diutamakan dari hal peribadi.Kalau dah siap kerja hakiki dan ada kerja peribadi  macam kena gi renew road tax ke aku akan keluar la.Nak keluar aku tulis kat papan putih kemana aku keluar dan jam berapa aku keluar.
   
Pada aku kerja kerajaan ni tak perlu nak berkira kalau kalau kena rehat lambat ke apa.Sbb pada aku itu kira untuk bayar balik masa yang telah kita gunakan utk gi renew road tax contohnya la.
   Masa makan pun tak menentu macam aku punya kerja ni.Kadang2 boleh makan jam 8,kadang2 jam 10 kadang2 tak makan pun ada.Sbb aku ni kerja bahagian teknikal dan aku lebih fokus kpd kerja so kalau ada kerja memang aku pulon la.Tak suka buat kerja dah dekat date line.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2011 09:33 AM | Show all posts
Reply 10# tagas

macam tu gak keje kerajaan kene tgok keje kat mana bukan semuanya sama,contohnya klu keje hospital x peluang nak lari sana sini,dok kaunter bayaran pun tghari x leh rehat, klu org awam nak maki hamun pun pi tang kauter gak,mmg makan maki hamun org awam ja dok keje hospital@klinik. nak cuti kene ada pengganti. tu belum tgok nurse, docter lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2011 09:54 AM | Show all posts
Kerja swasta macam kilang ni penat.Memang kerja sepenuh masa.tapi aku dulu pernah kerja kilang sebag ...
zuraida8177 Post at 15-9-2011 22:36



    betul tu yg penting duit tu berkat utk bg anak bini makan.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2011 10:04 PM | Show all posts
gomen la bnyk kelebihan..tp tgk jgk kalau swasta tu kompeni besar2 pun ok jgk..
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2011 02:23 PM | Show all posts
keja goment pencen smpi mati pun balu akan dpt cthnya tengku abd rahman.isterinya yg ke empat masih ada umur 83 thn.mendpt pencen dr tugasnya sebgi perdana menteri.-sumber dr bhg pencen jpa.
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2011 04:46 PM | Show all posts
yang paling jelas kerja ngan gomen bila dah pencen esok....duit gaji pencen tiap bulan dapat...kalau masa tuh anak-anak dah buat hal masing-masing keberangkalian anak lupa mak bapak nak bagi duit......jadi tak lah sampai hidup merempat atau tak cukup makan bila dah pencen esok..........dan paling ketara kerja ngan gomen ni gerenti bonus sama rata kalau kerja ngan swasta kita rajin buat kerja tapi bila bonus dapat sikit yang naik Cina dan India..........dan paling selesa bagi wanita yang kurang sehat nak ke klinik senang...kalau swasta cuma 14 hari lebih dari tuh dapat notis berhenti kerja.....tu sebab di jabatan kerajaan wanita lebih ramai dari lelaki...
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2011 08:15 AM | Show all posts
hah betul tuh.. kejer gomen ni best dengan duit pencen je. bukan takat untuk sara korg. tapi let say la korg ada anak2 kecik, tetiba partner korg sakit ke, meninggal ke. pencen korg tetap jalan selagi anak2 tu masih belajar.

aku pun parent aku keje gomen. tapi dah takdir Tuhan ajal dorg sampai awal. time tu aku sekolah menengah lagi. dengan duit pencen tu la aku idup sampai dapat masuk U, sampai sudah. Sampai umur aku 22 tahun. (Gladly by 22 tahun tu aku dah selamat ada degree). randomly, aku dapat rm3000 per month. memang hidup lg senang drpd budak2 sebaya yang lain. Thanks to kerajaan!!!!

kalau parent aku keje swasta, tatau aaa apa yang akan terjadi. Mungkin idup tak seberapa n terpaksa tumpang idup pakcik makcik.
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2011 02:32 PM | Show all posts
sapa lak kt keje gomen nie ddk releks.. cb sekali ddk keje.. lbh2 lg keje gomen yg melibatkan org ramai...... apa2 pun keje gomen nie mmg byk kelebihannyer..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2012 02:40 PM | Show all posts
Apa leh aku ckp ada kelebihan ada kekurangannya...
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2012 12:54 PM | Show all posts
yang penting aku dpt bonus 5 bln sbb keje swasta!!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 04:49 AM GMT+8 , Processed in 0.094976 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list