CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 20962|Reply: 0

Perangkap ‘cheese leleh’, bahaya yang ramai tak tahu

[Copy link]
Post time 22-1-2025 10:26 PM | Show all posts |Read mode





PETALING JAYA – Menu makanan menggunakan ‘cheese leleh’ yang semakin popular di negara ini lebih banyak mengundang keburukan tersembunyi kerana ia bukan diperbuat daripada keju sebenar.


Public Health Malaysia (PHM) menerusi perkongsian Facebook berkata, ‘cheese leleh’ bukan diperbuat daripada keju mengandungi nutrisi seperti protein, kalsium dan vitamin, sebaliknya gabungan bahan rendah khasiat, tetapi tinggi risiko.


“Ia mengandungi maltodextrin iaitu bahan pemanis yang menambah kalori tanpa manfaat kesihatan, gula dan garam berlebihan seterusnya menyumbang kepada risiko diabetes, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.


“Selain itu kalori tambahan menggalakkan kegemukan yang boleh membawa kepada pelbagai penyakit kronik serta tiada nutrisi yang mana tiada manfaat seperti keju asli, hanya rasa ‘menipu’,” katanya.


Kesedapan ‘cheese leleh’ adalah perangkap makanan yang menjejaskan kesihatan untuk jangka masa yang panjang.


“Fikirkan, adakah rasa (nikmat) sebentar itu berbaloi dengan risiko kesihatan anda?,” katanya.


Sumber – KOSMO! ONLINE
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

3-2-2025 03:00 PM GMT+8 , Processed in 0.074203 second(s), 12 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list