CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5118|Reply: 27

[Tempatan] Isyarat baharu MH370 dikesan di Australia Barat

  [Copy link]
Post time 19-6-2024 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by prettygood at 19-6-2024 05:21 PM

LONDON – Selepas 10 tahun kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370, petanda baharu menyusul apabila penyelidik Britain mengesan isyarat yang mungkin membawa kepada penemuan pesawat berkenaan.

The Telegraph melaporkan bahawa isyarat itu dikesan di Cape Leeuwin di Australia Barat, satu daripada dua stesen hidrofon yang berada dalam puluhan minit bagi tempoh penerimaan isyarat masa perjalanan dari hubungan terakhir dengan radar pesawat.

Penyelidik dari Wales dilaporkan mengambil isyarat enam saat menggunakan mikrofon bawah air atau hidrofon yang berpotensi membawa ke lokasi terakhir pesawat.

Hidrofon ini yang pada asalnya direka untuk mengesan ujian nuklear dilarang, mengambil isyarat sekitar masa pesawat itu dipercayai terhempas.

Berdasarkan kajian penyelidik, pesawat Boeing 777 seperti MH370 akan menjana tenaga kinetik setara dengan gempa bumi kecil jika ia terhempas pada kelajuan 200 meter sesaat.

Kesan sedemikian akan cukup besar untuk dirakam oleh hidrofon beribu-ribu batu jauhnya.

Pesawat MH370, yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal dilaporkan hilang ketika dalam penerbangan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Beijing, China.

Penerbangan pesawat B777-200 itu berlepas dari KLIA pada jam 12.41 tengah malam dan dijadualkan tiba di Beijing pada jam 6.30 pagi waktu tempatan, hari yang sama.

Walaupun pencarian meluas meliputi lebih 119,140 kilometer persegi, hanya 18 serpihan pesawat ditemui terdampar.

Untuk rekod, pencarian MH370 antara termahal dalam sejarah dunia penerbangan melibatkan kos AS$200 juta (RM837.47 juta) membabitkan 120,000 meter persegi lokasi pencarian.

Pada Mac lalu, Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, berkata Malaysia komited untuk meneruskan pencarian pesawat MH370.

Katanya, Malaysia sedia untuk bertemu dengan firma penerokaan dasar laut, Ocean Infinity bagi membincangkan cadangan pencarian itu atas kapasiti ‘no find, no fee’ (tidak jumpa, tiada bayaran), seperti yang dicadangkan waris penumpang pesawat berkenaan.

Oceans Infinity dilaporkan bersedia untuk memulakan misi pencarian pada November tahun ini. -Agensi

SUMBER: Sinar Harian (Muhammad Shamsul Abd Ghani, 19 Jun 2024)

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-6-2024 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
10 thn dah..
cptnya..i baca psl mh370 masa tu i dk jln kt jambatan cinta nk p pavi
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Pingpingping


Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
2014 dulu berlaku... Termenung masa tuh harap ada miracle. Tulat berapa bulan mh17 pulak... Rasa mcm iya tak iya jer 2 biji dlm setahunnn yg sama.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 06:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan terbagi false hope pada waris keluarga dhlh. Ada jer keluarga  yg masih menanti updates ttg MH370 ni sehingga je hari ini.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Misteri sungguh MH370 nie..sempat ke aiol ketemu dan tahu jawaban atas semua kejadian ini..or sampai aiol mati nanti rahsia itu terus berkubur..hanya Allah SWT yang tahu..dengar2 kabar angin kata Najib tau tue benarkah begitu..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 19-6-2024 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Barebow77 replied at 19-6-2024 07:32 PM
Misteri sungguh MH370 nie..sempat ke aiol ketemu dan tahu jawaban atas semua kejadian ini..or sampai ...

Tak apa dapat khabar berita nanti akak bisik kat liang2 pori kubur kau cerita dari A sampai Z yach sissy.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
pooh~key replied at 19-6-2024 07:39 PM
Tak apa dapat khabar berita nanti akak bisik kat liang2 pori kubur kau cerita dari A sampai Z yach ...

Aiol tunggu yach akak poohK datang bisik..jangan kuat sangat nanti jiran sebelah aiol terkejut..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-6-2024 07:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Utk pemahaman lanjut, yang dikesan ni isyarat 10 tahun lepas lah kan? Baru dpt detect? Gitu lah kan maksudnya. Takkan isyarat baru pulak … i is confius
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Wey 10tauun dh ye ermm how fast time flies....
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
pooh~key replied at 19-6-2024 07:39 PM
Tak apa dapat khabar berita nanti akak bisik kat liang2 pori kubur kau cerita dari A sampai Z yach ...

kalau time tu hakak pooh pun dah kt alam sana i blh tlg inform u gais ok
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts


ni paling best and logik
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 10:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Dh 10 tahun ade lg battery ke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2024 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
10 tahun masih mampu beri isyarat? Diarg guna teknologi apa buat dia blh bertahan. Jgn ckp ada petanda atas sbb nak buat duit dah le ye
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2024 12:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Biar betul 10 tahun masih boleh terima isyarat? Eh tapi kalau pakai ROV ke apa tu susah ke ek? Sebab lautnya terlalu wavy ke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2024 04:58 AM | Show all posts
mana pi mamat2 claim kene kurung jin  la, tergantung di langit la,
mohon waris saman je mamat2 cmni
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-6-2024 05:27 AM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz replied at 19-6-2024 08:12 PM
kalau time tu hakak pooh pun dah kt alam sana i blh tlg inform u gais ok

Thanks yach sissy eda.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2024 05:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Isyarat Menda. Isyarat2 ini kalau boleh kesan 10 tahun lepas dah boleh detect. Cehhh
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2024 06:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Hmmm...cukuplah bagi harapan..takut kecewa lagi..hanya Allah Maha Mengetahui apa yang terjadi...
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2024 07:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa kes ni anak I baru lahir. Now dia dah darjah 4. harap ada closure bukan cite2 dongeng ala2 Diego Garcia. Penat I follow dulu pastu tinggalkan je sebab makin tak logik
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-7-2024 04:58 AM GMT+8 , Processed in 0.064872 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list