CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 8085|Reply: 26

[Jenayah] Ms Puiyi saman bekas rakan kongsi, dakwa ditipu RM4.3 juta

  [Copy link]
Post time 22-4-2024 06:18 PM | Show all posts |Read mode
Ms Puiyi saman bekas rakan kongsi, dakwa ditipu RM4.3 juta
Oleh Siti Aminah Mohd Yusof - April 22, 2024 @ 12:25pm
bhnews@bh.com.my

Selebriti internet, Ms Puiyi (tengah) ditemani peguam dalam sidang media berhubung saman yang difailkan terhadap bekas rakan kongsi.

GEORGETOWN: Pempengaruh, model yang juga pelakon, Siew Pui Yi, memfailkan saman terhadap bekas rakan niaganya yang didakwa menipu hingga menyebabkan beliau kerugian mencecah RM4.3 juta.

Selebriti internet yang dikenali sebagai Ms Puiyi, 25, itu mendakwa lelaki berusia 29 tahun yang juga bekas ahli lembaga pengarah syarikatnya, memperdaya beliau hingga menyerahkan wang berkenaan bagi menyelesaikan tunggakan cukai Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), tahun lalu.

"Saya memfailkan tindakan sivil ini terhadap individu yang dikenali sebagai 'Mentos' kerana dia telah menipu dan memperdaya saya untuk menyerahkan lebih kurang RM4.3 juta.

"Dia menipu saya dengan janji dapat menyelesaikan isu cukai pendapatan dengan LHDN dan tindakan sivil difailkan untuk mendapatkan semula jumlah wang yang ditipu itu," katanya pada sidang media di sini, hari ini

Pui Yi yang mempunyai 24 juta pengikut di Instagram, turut mendakwa individu terbabit telah menyeleweng wang dari syarikatnya PY Empire Sdn Bhd sejak Jun 2022.

Katanya, dia diperkenalkan dengan lelaki terbabit oleh seorang rakan pada 2019 sebelum mereka menjadi rakan kongsi perniagaan dan dia melantik lelaki itu sebagai ahli lembaga pengarah dalam PY Empire Sdn Bhd.

"Dia menguruskan hal ehwal sumber manusia dan melaburkan dana syarikat (saya)," kata pelakon filem Pulau dan KL Love Story itu.

Sementara itu, peguam Pui Yi, K Mahendran berkata, kes sivil sudah difailkan di Mahkamah Tinggi di sini semalam dengan menamakan individu dikenali sebagai Mentos itu sebagai defendan.

"Anak guam saya menuntut ganti rugi khas berjumlah RM4 juta, kos dan ganti rugi lain," katanya.

Beliau berkata, laporan polis turut dibuat di Ibu Pejabat Daerah Timur Laut pada 24 Oktober tahun lalu kerana transaksi pertama pindahan wang itu dibuat di Pulau Pinang.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2024 06:23 PM From the mobile phone | Show all posts
The Last Emperor of Caina tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 06:44 PM | Show all posts
Edited by Kitty_catz at 22-4-2024 06:45 PM

jgn2 ex bopren sheols itu kah?


bydewai banyak huntong juai badan kat onlipens ek...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Alamark take note.
Blum pape dh pitnoh.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
macam tu je muka dia?
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 07:55 PM | Show all posts
Pelakon lucah dionlyfan

.. banyak juga dapat. mcm pernah terbaca dia mcm nak berhenti onlifan sebab dia dah dapat banyak duit. sebab kejadian ini dia mungkin akan kembali aktif itu jika masih ada peminat..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-4-2024 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
plywood replied at 22-4-2024 07:55 PM
Pelakon lucah dionlyfan

.. banyak juga dapat. mcm pernah terbaca dia mcm nak berhenti onlifan sebab ...

Duit banyak dia guna utk bayar belajar jadi dj
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
BEGITU JA RUPANYA MUKA SI PUYI NI TANPA EXTRA EDITING DEMMIIITTTT TERTIPOOOO HAKUUUU

@ultra78 taste tak kat Puyi?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2024 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam muka stoden jantan Form 2 aku pun ada choooiiiiiii socmedddddd choiiiiiiiiiiii
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Itu rupa dgn mekap sekati.. tanpa mekap?

Byknya duit dia.. syok sgt ka onlipens dia?
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Lenkali any tax related hire la tax consultant
Tp pelik gak. Ada company. Tp takkan xda compny accountant yg handle tax
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan ex boyprend dia si Mike kan... Org lain kalau x silap
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
beatgirlX replied at 22-4-2024 10:44 PM
Bukan ex boyprend dia si Mike kan... Org lain kalau x silap

Dah lama break up kan
Bdw, biasa sj saiz dia eh
Selalu tgk membuak2
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 11:27 PM | Show all posts
masih teringat2 peristiwa nama2 pemenang meet n greet sheols diumumkan dlm socmed apa khabar mereka sekarang? masih setia men-subscribe kah?
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Sape ni?
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 11:52 PM | Show all posts
beatgirlX replied at 22-4-2024 10:44 PM
Bukan ex boyprend dia si Mike kan... Org lain kalau x silap

Mark O'dea kan?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 23-4-2024 07:16 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 22-4-2024 08:48 PM
BEGITU JA RUPANYA MUKA SI PUYI NI TANPA EXTRA EDITING DEMMIIITTTT TERTIPOOOO HAKUUUU

@ultra78 taste ...

Definitely tengok part lain selain muka...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 07:46 AM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 22-4-2024 11:16 PM
Definitely tengok part lain selain muka...

Haku dah hagak jantan memang cara fikir camni.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 07:49 AM | Show all posts
nampak sangat muka fake, banyak cucuk
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 08:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 22-4-2024 04:37 PM
dua_chzy replied at 22-4-2024 04:48 AM
Macam muka stoden jantan Form 2 aku pun ada choooiiiiiii socmedddddd choiiiiiiiiiiii


Ini orang panggil rupa unique asian... Dari asian sendiri justified beauty dengan hair color.. color lenses... Painted face dengan makeup immitate rupa middle eastern and west... Akak ada kenal cina kahwin caucasian yang elok kahwin cina rupa begini heshe suka sebab rupa bini unique tetapi bukan beauty scale untuk miss universe la... Tetapi heshe ini nampak banyak filler... skinny tetapi kepala besar
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 09:10 AM GMT+8 , Processed in 0.070589 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list