CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5313|Reply: 28

[Tempatan] Debu sulfur Gunung Berapi Ruang sudah sampai?

  [Copy link]
Post time 20-4-2024 08:27 PM | Show all posts |Read mode
Edited by maklukpenggoda at 20-4-2024 09:11 PM

PETALING JAYA – Kecoh di media sosial selepas dakwaan bahawa debu gas sulfur dioksida daripada letusan Gunung Berapi Ruang, Sulawesi Utara sudah memasuki ruang udara Malaysia sehingga menimbulkan panik kepada orang ramai.

Menerusi data daripada European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) yang boleh diakses melalui aplikasi windy.com, gas sulfur dioksida hasil dari letupan gunung tersebut telah merebak pada jarak lebih daripada 1,000 kilometer memasuki ruang udara Malaysia.

Dalam pada itu, menurut data daripada ECMWF, bacaan gas sulfur dioksida direkodkan melebihi 100 miligram (mg/mg2) yang bermaksud peratus kepekatan kandungan gas yang tinggi dikesan di ruang udara Sabah dan Semenanjung terutamanya di bahagian Pantai Timur.

Walau bagaimanapun, kesahihan dakwaan berita tersebut masih belum dapat dipastikan kerana tiada sebarang amaran lanjut yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi (MetMalaysia) dan Jabatan Alam Sekitar (JAS).

Selain itu, bacaan indeks pencemaran udara (IPU) Malaysia juga tidak menunjukkan sebarang tanda pencemaran dengan bacaan purata IPU baik diantara 35 hingga 87, seperti mana yang didakwa, namun orang ramai juga dinasihatkan supaya sentiasa berjaga-jaga dengan memakai topeng muka dan kekal terhidrat. -KOSMO! ONLINE.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-4-2024 09:15 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 08:36 PM | Show all posts
sejak semalam petang, meols dah batuk2 kahak iya, pastu selsema dan rasa nak demam. Tak pastilah musim atau debu ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Ehhh kumpul la debu tu, lepas tu buat masker. Boleh jadi cantik
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 09:00 PM | Show all posts
hyie replied at 20-4-2024 08:36 PM
sejak semalam petang, meols dah batuk2 kahak iya, pastu selsema dan rasa nak demam. Tak pastilah mus ...

bkn pasai over makan lemang ketupat rendang ayaq ais segala ka camna?? kesian debu indon dipersalahkan
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
aku still sihat dan takde batuk2
cuma masa awal gunung berapi meletus
memang terasa bahang sungguh
skrg asyik hujan jer
laporan dri p.timur sabah
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 20-4-2024 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok je europe ri tu.


Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 09:39 PM | Show all posts
memang la index pencemaran udara nampak normal sebab itu kandungan pm2.5

yg debu gunung berapi ni sox
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-4-2024 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
soklan:
kalau hujan berterusan akan berkurangan tak kepekatan gas ni? ke molekul2 gas ni tak lut dek hujan??

Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada fb org duk kecoh pasal ni

Taktaula dia nih sapa tp met malaysia diam je

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 11:12 PM | Show all posts
Edited by nusaraya at 20-4-2024 11:13 PM

Ini suasana terakhir di kota manado ... ibukota provinsi sulawesi utara tempat gunung erupsi...

Semua relax ... X ada kepanikan kerana gunung meletus adalah hal biasa bagi mereka ..... Hehehehe



Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
nusaraya replied at 20-4-2024 11:12 PM
Ini suasana terakhir di kota manado ... ibukota provinsi sulawesi utara tempat gunung erupsi...

Sem ...

Kat indonesia banyak je gunung berapi yg aktif tapi still dibuka untuk hiking mcm gng kerinchi, bromo, semeru. Masa hiking kerinchi, tetiba asap sulfur dtg mcm gng tu batuk2 manja gitu. Kat semeru pulak, guide gunung org indonesia pernah cerita ade kes tetiba batu panas melayang kena pendaki walaupun pendaki jauh dari kawah gng.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2024 12:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia IPU Masih herlok malam ni.. belah2 telen dah tahap bahaya..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2024 01:47 AM | Show all posts
noell replied at 20-4-2024 09:00 PM
bkn pasai over makan lemang ketupat rendang ayaq ais segala ka camna?? kesian debu indon dipersala ...

hahaha biasalah sis time2 raya ni kan
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2024 06:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 20-4-2024 10:00 PM
Ada fb org duk kecoh pasal ni

Taktaula dia nih sapa tp met malaysia diam je

Met msia bnyk keje lain nak buat selain layan post palatao. Whatever info dtg, msg2 kena pndi filter betul atau x, nak follow atau x. Kena berijtihad.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2024 07:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 20-4-2024 10:00 PM
Ada fb org duk kecoh pasal ni

Taktaula dia nih sapa tp met malaysia diam je

Matgeo ada ckp apa2 tak?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-4-2024 07:08 AM From the mobile phone | Show all posts
https://t.me/BumKita/151234?single
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2024 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 21-4-2024 08:24 AM

Korang pi windly situ layer so2 mmg pekat sulfur di malaysia taw, akan pekat sulfur sehingga wednesday
Jas n met ngok gek staff masih beraya sakan ofis mungkin penuh mknn dan air balang kot
Gov mmg lambat bertindak klia lari sampai sempadan sajat selamat lari
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2024 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Bestnya hujan asid sulfurik, semoga bumbung rumah bocor berlubang agayttewww
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2024 05:10 PM | Show all posts
kitaserupaaa replied at 20-4-2024 11:57 PM
Kat indonesia banyak je gunung berapi yg aktif tapi still dibuka untuk hiking mcm gng kerinchi, br ...

semeru, kerinci, merapi, marapi antara gunung yg mmg masih mengeluarkan debu/asap
kekita panggil batuk la.. masa naik gunung semeru, kami siap kira berapa minit kawah tu akan batukkan asap debu. gegara tunggu gerabak belakang sampai utk gambar grup sampai terlena dan buat kerja mengira hehee

arjuno welerang tu, belerang lg kaw kaw bau.. org kg mmg kutip belerang utk dijual
kitorg ada la try test pegi dgn lebih dkt kt belerang2 tu, rasa nak putus napas wehhhhh
camne la mereka yg mencari rezeki dgn jualan belerang
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-5-2024 08:49 AM GMT+8 , Processed in 0.233853 second(s), 55 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list