View: 11631|Reply: 42
|
[Jenayah]
Menggunakan Sarung Tangan Jamban Untuk Makanan, Kena Tegur Dengan KKM!
[Copy link]
|
|
Gambar hiasan.
SEBAGAI pelanggan, kita biasanya akan lebih yakin apabila melihat peniaga menggunakan sarung tangan ketika mengendalikan makanan.
Namun harus diingat, tak semua sarung tangan sesuai untuk digunakan oleh peniaga makanan.
Terbaharu, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menegur seorang peniaga yang tular kerana menggunakan sarung tangan berwarna kuning ketika menyediakan makanan.
"KKM ingin memaklumkan penggunaan sarung tangan berwarna kuning adalah untuk pencucian dan tidak sesuai untuk pengendalian makanan.
"Sarung tangan jenis nitrile (powder-free-glove) paling selamat untuk mengendalikan makanan kerana tidak meninggalkan sisa kotoran.
"Bagi mengelakkan pencemaran silang sarung tangan hendaklah dipakai untuk sekali guna sahaja," ciap KKM menerusi platform X pada Rabu.
Tambah KKM lagi, pihaknya ada menawarkan Pensijilan Gred Makanan (Food Grade) untuk bahan bersentuhan makanan termasuk sarung tangan dan pihak industri boleh memaparkan logo pensijilan tersebut pada produk yang dipersijilkan.
KKM membuat teguran berkenaan selepas tular video seorang usahawan makanan terkenal, Dania Sedek yang menggunakan sarung tangan kuning ketika menyediakan resipi air asam Siam.
Menerusi video tular itu, Dania dilihat mencuci tangannya dengan air paip dan sabun sebelum menyarungkan sarung tangan berkenaan.
Dia kemudiannya mencuci sarung tangan itu menggunakan air paip di sinki sebelum menggaul bahan-bahan makanan di dalam sebuah bekas plastik.
Beberapa netizen di X turut meninggalkan komen, mempersoalkan penggunaan sarung tangan kuning oleh TikToker itu.
"Sarung tangan tu bukan food compliance. Tak sesuai untuk penyediaan makanan.
"Sarung tangan tu aku duk buat cuci tandas bilik air.
"Nak bagi orang makan tapi dia sediakan makanan guna sarung tangan jamban.
"Dia ni tak pergi kelas penyediaan makanan ke apa?" tulis beberapa netizen.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Minggu ni banyak cerita pasal jamban |
|
|
|
|
|
|
|
Dania Ni pandai...dia cite Cara pembuatan dia semuanya penuh ikhlas dan premium gitchuu...
Hahaha..
Iols pernah beli tak produk dia? Mmg sedap ke? |
|
|
|
|
|
|
|
emm jap i lebih terganggu die duk bercakap2 sambil buat tu x pakai yg plastik penghadang mulut tu. tp yelah, kalau street food ni biasanya mmg la kebersihan tu susah nk kawal. huhu. kat mana2 pun lebih kurg ja |
|
|
|
|
|
|
|
kenapa tak oakai senduk/sudip ke kacau tu.
yuckss. |
|
|
|
|
|
|
|
Tolong ar pakai mask masa buat makanan, air liur bersembur tak tu |
|
|
|
|
|
|
|
Air Asam Siam memang sedap.
Air Asam Melayu rase puk1m4k kau hijau |
|
|
|
|
|
|
|
ini yg dinamakan so bold, so confident, yet so wrong |
|
|
|
|
|
|
|
Satu masa dulu atas meja makan pun pakai toilet paper.
Pakai la sarung tangan apa pun tapi kalau dgn sarung tangan yang sama pegang macam2 lepas tu pegang makanan tak guna juga.
|
|
|
|
|
|
|
|
knp xde jual yg mask mulut mcm yg korean pakai eh? jd klu berckp, tak la air liur tersembur sekali masuk dlm makanan yg disediakan.
yg mcm ni ha
|
|
|
|
|
|
|
|
dia ni mmg kebal kan
lpas satu, satu hal dia buat pastu dia menten je buat bodoh kalo org tegur ke ape |
|
|
|
|
|
|
|
Decaffeinated replied at 21-3-2024 11:06 AM
Satu masa dulu atas meja makan pun pakai toilet paper.
Pakai la sarung tangan apa pun tapi kalau dg ...
dulu i pernah nak beli waffle kat jusco, masa nak sediakan waffle tu dia pakai glove food grade, pastu bila dia nak bukak glove tu, tak boleh bukak, dia guna mulut ... aiyoo.. i tak jadi makan waffle tu.. sebab dia guna glove sama utk buat waffle seterusnya... so sebelum i ada customer lain, dia nak buka glove pakai mulut je kan.. dia buka glove sbb nak packing waffle masuk dlm paperbag & urusan payment |
|
|
|
|
|
|
|
Tu belum lagi ko tengok dia buka tong sampah dengan sarung tangan yang sama
|
|
|
|
|
|
|
|
taik hang..takkan tak pi kursus pengendali makanan..meluat aku dia ni |
|
|
|
|
|
|
|
Dia ni semua orang takleh tegur,dia ja yg terpaling betul |
|
|
|
|
|
|
| |
|