CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 7999|Reply: 114

[Dunia] Kritik Jakarta kotor, akaun TikTok pelancong Malaysia diserang

  [Copy link]
Post time 13-3-2024 07:45 AM | Show all posts |Read mode
Edited by maklukpenggoda at 13-3-2024 10:53 PM

JAKARTA  –  Seorang pelancong dari Malaysia mengundang kecaman netizen Indonesia selepas memuat naik video di platform TikTok yang mengkritik kota Jakarta, lapor portal berita Okezone semalam.

Dalam klip videonya, gadis bernama Intan Nurliana itu mengkritik beberapa perkara mengenai ibu kota Indonesia tersebut.

Antaranya adalah dia menyesal berkunjung ke Jakarta kerana pada  pandangannya, Jakarta merupakan  kota raya yang kotor.

Kata  Intan, setiap perkara daripada kulinari, persekitaran hinggalah kepada hotel penginapannya adalah kotor.

“Kalau tak datang ke Jakarta, saya takkan tahu. Tanggapan pertama kami: kotor. Kami makan di restoran tetapi tetap kotor. Cawan berkulat, nasi semacam ada ulat,” kata gadis itu dalam hantarannya.

Intan turut menyifatkan lorong di hotel tempat dia menginap kotor dan tikus sebesar seekor kucing berkeliaran di situ.

Hantaran tersebut mengundang kecaman netizen Indonesia yang mula ‘menyerang’ akaun media sosial Intan.

Ada dalam kalangan mereka menyifatkan Intan  pelancong bajet rendah yang tidak mampu pergi ke tempat-tempat mewah di Jakarta.

“Bajet pun rendah, ada hati mahu ‘review’ Jakarta. Bagi sahaja sumbangan kepada dia supaya dia dapat masuk Plaza Indonesia (pusat beli-belah),” kata seorang netizen.

Sementara itu, disebabkan tidak tahan ‘diserang’ Intan tampil membuat permohonan maaf dan menjelaskan maksud kata-katanya serta meminta agar dia tidak diganggu.

“Saya silap tetapi tidak perlu sampai 900 orang menghantar mesej kepada saya. Saya sudah memuat naik video permohonan maaf tetapi ia dipadam oleh TikTok.

“Tolong berhenti menyerang saya. Saya hanya memberitahu fakta semasa saya pergi ke Indonesia,” katanya. – AGENSI

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-3-2024 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Indon kalau kaya, kaya sangat. Kalau miskin, miskin sgt. So faham2 la kalau melancong kat sana mcm mana. Gap diorg sgt beza jurangnya. In directly lifestyle dan mentality juga berbeza gapnya.

So x perlu nak cite kat jakarta tu mcm mana. boleh di agak mcm mana
Btw, kenapa tiktok padam video permohonan maaf nya.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2024 08:59 AM | Show all posts
SalenaGomez replied at 13-3-2024 08:48 AM
Indon kalau kaya, kaya sangat. Kalau miskin, miskin sgt. So faham2 la kalau melancong kat sana mcm m ...

betullllll.... setuju sangat...
sama juga yang melancong ke sana tu...
yang kaya, enjoy la...
yang miskin... nahhh macam minah nih la.... hahahhahahaa....

minah ini cuma mampu makan tepi jalan...
mampu lunch/dinner kat kedai2 kecik celah2 lorong...
stay kat hotel pun silap2 takde bintang...
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2024 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
yindon pun indenial ke caner???
dah sememangnya jakarta ada tempat gah cantik bersih ada tempat tettttt giler punya kotor ibarat sampah satu view plak.
org kritik tu ambil la iktibar...
pompuan ni pun apa nak expect kalau pergi tempat kebanyakan dunia ketiga??? sendiri mau igt laa. mohon ke pilipina/india tobak insaff lepas tu
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2024 09:06 AM From the mobile phone | Show all posts
laksmanabentan replied at 13-3-2024 08:59 AM
betullllll.... setuju sangat...
sama juga yang melancong ke sana tu...
yang kaya, enjoy la...

Rasanya maybe dia backpackers je. Mungkin dia x sangka keadaan jakarta tu mcm tu. Dia pon maybe buat perbandingan dgn KL. Kalau kat KL utk backpackers masih lagi heaven. Kos melancong rendah kat KL pon masih dpt best2 lagi dan Xde lah kualiti level teruk sgt.

Jakarta tu padat amat. SG pergi sana utk biz trip pon x rasa nak dtg utk melancong
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2024 09:18 AM | Show all posts
beria je kritik negara orang kotor. tak sedar diri malaysia ni bukan bersih sangat.
benda2 cm ni kau jgn cerita kt public la, apatah lagi negara yg kau dah tau emosi dorang mcm mana.
tapi sekali lagi malaysia pun bukan bersih tahap kayangan pun
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 13-3-2024 09:37 AM | Show all posts
mujur dia tak compare jakarta dengan singapore yach
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2024 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah pergi ke duniyya kelas ketiga mcm Konoha mesti lerr dah buleh expect mcm mana khennn, lagi berani kutok2 Konoha terpaling nasionalis tu khennn. Lain kali pergi ler Jepun kalau nak cari tempat bersih chantek tapi mahal serope kayangan ler
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-3-2024 09:48 AM | Show all posts
betullah tu kata netizen indonesia
dia pelancong bajet rendah, tak mampu nak pi tempat mewah kat jakarta
cuma nya.. berapa peratus je dalam jakarta tu yang mewahnya
majoriti tempatnya memang agak kotor
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2024 10:02 AM | Show all posts
SalenaGomez replied at 13-3-2024 08:48 AM
Indon kalau kaya, kaya sangat. Kalau miskin, miskin sgt. So faham2 la kalau melancong kat sana mcm m ...

ada tertengok kat youtube.. staf tiktok msia banyak yg dari indon.. mungkin tak dorg sakit hati juga kat minah ni..so dorg padam vid tu? ada nmpk satu dept @ tiktok tu mcm semua org sana..
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2024 10:08 AM | Show all posts
SalenaGomez replied at 13-3-2024 09:06 AM
Rasanya maybe dia backpackers je. Mungkin dia x sangka keadaan jakarta tu mcm tu. Dia pon maybe bu ...

low budget punya trip - backpackers dan street food kot...then 1st time kot baru nak keluar berjalan2...

kalau nak tengok dari sisi negative mmg banyak ler...sbb sebahagian jakarta tu ibarat mcm kg medan dulu2 tu ha...

rumah2 kayu, kampung padat.. rumah makan dekat kedai2 kayu camtu...
orang jual tepi jalan bersepah2, tak teratur..
silap2 beli makan street food tuh, mau diare 2-3 hari...
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2024 10:10 AM | Show all posts
sekurang2nya cita2 dia tercapai...konten berjaya menjemput netijen konoha..banyak view..boleh marketing kuih raya
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2024 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
cursebreaker replied at 13-3-2024 10:02 AM
ada tertengok kat youtube.. staf tiktok msia banyak yg dari indon.. mungkin tak dorg sakit hati ju ...

Ler camna pulak boleh ambik konoha keje kat tiktok malaysia?
Ke tiktok ni mmg based kat sana?
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2024 10:51 AM | Show all posts
ehh bdk ni pun.. padan muka kena serang

dekkkk, ko dh puas meronda kt negara sendiri tak???
ada je tempat bersih dan kotor.. kt ibukota cinta KL tu pun ada je tempat yg kotor dan berbau mcm2..  sama je

iols pernah beberapa kali meronda jakarta, mmg ada tempat yg bersih dan kotor
pepandai la nak memilih kalau utk mkn atau utk keselesaan sendiri
rumah saudara iols betul2 kt tengah2 bandar jakarta nun, tak jauh dr pusat beli belah mangga dua ke apa namanya tu.. kawasan situ mmg padat tp lorong2 bersih jeeee
kitorg siap boleh lepak kopi2
dan mmg betul, ada je restoren yg kelihatan bersih tp perut kita pulak tak boleh tahan dgn makanan dan air situ.. makanya cerry berry la..

rasanya kt bandung yg kazen iols byk kena cerry berry.. air kotor kot

senang kata, mana2 negara mesti ada je tempat yg bersih dan kotor, pilihan di tangan anda, mana mau pegi???
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2024 10:57 AM | Show all posts
x tau la, tekak iols x masuk masakan indon ni.. indomie je masuk kot
pergi KFC, ayamnya kecik, tak injek kot..
order nasik goreng pataya, sampainya nasik goreng petai ahhaha..
sudahnya masuk bilik hotel, jerang air, buat maggi cup..
tp enjoy je tgk negara/budaya org..
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2024 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
SEPATUTNYA..warga tik tok Msia..buat la konten...betapa ramainya PATI INDON kt Msia ni yg suka dia buat apa kt Msia ni..canang ke seluruh alam...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-3-2024 11:09 AM | Show all posts
krustykrab replied at 13-3-2024 10:13 AM
Ler camna pulak boleh ambik konoha keje kat tiktok malaysia?
Ke tiktok ni mmg based kat sana?

labor murah nok... diorg ni semua legit la kerja, education pon at least diploma / degree. byk ler international company ambil wara indon jadi cs service. kat area tempat aku kerja pon ni ada 1 office tu jadi customer service bank international tersohor, pekerja dia semua indon mari.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2024 11:51 AM | Show all posts
AnBulisia replied at 13-3-2024 09:48 AM
betullah tu kata netizen indonesia
dia pelancong bajet rendah, tak mampu nak pi tempat mewah kat jak ...

indon sebenarnya koyak tak boleh terima kalau kita hentam dia negara kotor tapi tu mmg hakikatnya. tapi kalau mat saleh yg hentam indon negara kotor, diam tak berkutik indon2 caprut nih.


ko tgk je kat malaysia ni, kat mana indon dan pati berkampung, terus jadi kotor, busuk kot kawasan tu. kat indon sana mmg indon sendiri yg buat negara sendiri kotor, bukan pendatang / bukan tourist tapi sentap tak boleh terima yg mmg diorg punca kawasan tu jadi kotor.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2024 11:56 AM | Show all posts
tapi mmg indon kotor pon, bilik paling murah usd400/night, pon resto hotel byk lalat. hanjing betul. few time aku kena cirit birit makan hotel berstar-star sampai hotel kena panggil doktor ke bilik utk drip. tapi kalau luxury hotel ni lilin yg dia pasang utk guest tu  bagus betul, takda bau tapi 100% lalat mmg hilang
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2024 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
SalenaGomez replied at 13-3-2024 08:48 AM
Indon kalau kaya, kaya sangat. Kalau miskin, miskin sgt. So faham2 la kalau melancong kat sana mcm m ...

Betul yang kaya memang takkan masukkan circle diorang dgn orang Jakarta yang miskin terutama yg dari Utara Jakarta

Contoh orang Jakarta Selatan tak suka orang Jawa dan orang Jakarta Utara dengar apa yang circle diorang sembangkan so diorang mix bahasa Melayu Betawi dengan English.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-7-2024 12:13 PM GMT+8 , Processed in 0.575924 second(s), 53 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list