CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4466|Reply: 0

[Pulau Pinang] Ibu bapa ada alasan enggan hantar anak ke sekolah kebangsaan

[Copy link]
Post time 7-3-2024 05:07 PM | Show all posts |Read mode
Ibu bapa ada alasan enggan hantar anak ke sekolah kebangsaan

OlehSYAJARATULHUDA MOHD ROSLI
07 Mac 2024 04:33pm
Foto hiasan. Gambar kecil: Syerleena
GEORGE TOWN - Corak sistem pendidikan yang pelbagai dan memberikan pilihan kepada ibu bapa adalah sebahagian realiti yang mesti diterima di negara ini.

Ahli Parlimen Bukit Bendera, Syerleena Abdul Rashid berkata, oleh demikian, kita perlu memahami terlebih dahulu alasan ibu bapa enggan menghantar anak-anak ke sekolah kebangsaan."Saya meneliti usul yang dikemukakan Pemuda UMNO untuk mewujudkan sekolah satu aliran, dalam rangka merealisasikan cita-cita besar memupuk perpaduan dan persefahaman antara masyarakat berbilang kaum di tanah air kita yang tercinta.

"Kata kuncinya adalah ‘pilihan’. Ini merupakan prinsip asas demokrasi yang tidak memaksakan rakyat dengan satu corak pemikiran, dan meraikan kepelbagaian budaya dan ilmu yang wujud secara turun temurun dalam masyarakat."Malah ia memupuk identiti budaya yang pelbagai dan menjadi tunjang kepada identiti Bangsa Malaysia sejak dahulu lagi," katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Sebelum ini, Pemuda UMNO akan mengusulkan cadangan mewujudkan sekolah satu aliran kepada Kerajaan Perpaduan bagi menjamin keharmonian kaum di negara ini.

Ketua Pemuda UMNO, Dr Muhamad Akmal Saleh berkata, ini kerana rakyat Malaysia telah dibezakan sejak kecil oleh sekolah yang mewakili kaum tertentu seperti sekolah jenis kebangsaan cina (SJKC) dan sekolah jenis kebangsaan tamil (SJKT).

Kata beliau, pemansuhannya bakal menjadikan integrasi kaum semakin kuat dan mengukuhkan perpaduan.
Sehubungan itu, Syerleena mencadangkan agar Pemuda UMNO terlebih dahulu memahami mengapa sekolah vernakular menjadi pilihan sebahagian besar ibu bapa yang mahukan pendidikan berkualiti untuk anak-anak mereka termasuk mantan Ketua Pemuda UMNO, Datuk Asyraf Wajdi Dusuki.

"Banyak faktor mengapa ibu bapa memilih sekolah vernakular antaranya masalah infrastruktur sekolah kebangsaan. Perkara sebegini hampir tidak pernah didengari di sekolah-sekolah vernakular. Dana diraih sendiri dan masalah infrastruktur diselesaikan sendiri.
"Kedua, masalah tenaga pengajar. Kekurangan tenaga pengajar membawa kepada populasi bilik darjah yang padat dan kemudiannya menyebabkan fokus kedua-dua tenaga pengajar dan pelajar melayang ke udara," katanya.

Tambah beliau, masalah sukatan pelajaran yang berubah-ubah atau ada masanya langsung tidak berubah dilihat sebagai faktor kegagalan mempersiapkan pelajar untuk mendepani cabaran dunia nyata hari ini.

"Sekolah-sekolah kebangsaan selalunya berdepan masalah kewangan dan sumber-sumber pengajaran termasuk bekalan buku teks, kemudahan makmal yang menjadi punca utama kurangnya motivasi pelajar untuk ke sekolah serta merendahkan kualiti pengalaman pendidikan mereka.

"Wujud jurang kualiti pendidikan antara kawasan bandar dan luar bandar (pedalaman) dalam struktur pendidikan kebangsaan yang membenih kesenjangan sosio-ekonomi bersangatan," katanya.

Sehubungan itu, Syerleena menasihatkan Pemuda UMNO supaya menyedari dan mengambil tahu bahawa sesungguhnya sekolah-sekolah vernakular memperkayakan landskap pendidikan di Malaysia.

"Kita juga tidak boleh terlepas pandang usaha-usaha untuk memperbaiki mutu pendidikan kebangsaan.

"Hanya dengan mengiktiraf kepelbagaian ini, mendepani cabaran-cabaran serta kelemahan dan menangani isu-isu yang dihadapi struktur pendidikan kebangsaan, maka Malaysia akan mampu menyerlahkan bakat muda demi masa depan yang cemerlang untuk anak-anak kita, serta mempersiapkan mereka untuk mendepani cabaran akan datang," katanya.Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-6-2024 05:28 AM GMT+8 , Processed in 0.059112 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list