DAVID
KOTA KINABALU: Peniaga di negeri ini diingatkan supaya tidak mengambil kesempatan dengan menaikkan harga susulan kenaikan dua peratus cukai jualan dan perkhidmatan (SST) yang mula berkuatkuasa hari ini.
Presiden Persatuan Pengguna Bijak Pantai Barat Sabah David Chan (gambar) berkata ia penting bagi memastikan kenaikan SST itu tidak membebankan orang ramai.
Menurutnya selepas wabak COVID-19, pihaknya menyedari pola pasaran barangan telah berubah kerana orang ramai mengalami kemerosotan kewangan.
“Orang ramai kini sangat selektif untuk membeli makanan dan produk yang lebih murah akibat kekangan kewangan,” katanya.
Oleh itu, David menggesa peniaga supaya bersikap bertimbang rasa untuk tidak mengambil kesempatan menaikkan harga makanan dan produk pengguna secara tidak munasabah hanya kerana kenaikan dua peratus SST.
Tinjauan rambang di pekan Menggatal menunjukkan terdapat beberapa restoran yang menaikkan harga minuman 'Chinese Tea' kosong sehingga RM1.50.
|