CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4713|Reply: 21

PHP MySQL for Approval

[Copy link]
Post time 3-3-2011 10:42 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by mizz_aurora at 3-3-2011 10:58

Assalamualaikum n hye to all!

bole x nak mintak tolong korang yg pakar2 programming kt sini...mintak2 ada la yg sudi
ai sekarang ni tgh develop e-claim system... tp pening la macam mana nak wat utk approval tu
cthnya: status for claim ada 5type -> approve, re-do,pending,disapprove,paid

1st: macam mana nak store dalam database utk claim status tu?

2nd: macam mana nak call semua data utk view claim report?
if nak call data cthnya macam view all user tu ai tau
tp probnya skrg, user can view claim report...kt report tu bole show semua claim yg dah dibuat
then, mesti la ada show status kan..tp ai xtau macam mana nak call utk status tu
sbbnya mula2 lg dah problem utk store status   
status tu hanya akan jadi bila approver approve claim(approve), disapprove claim(disapprove), finance pay claim(paid) etc

3rd: macam mana nak buat, bila claimant submit claim then approver akan dpt notification email

erkkk....korang faham x apa yg ai maksudkan ni?pape pon, please help me...sangat2 la confused skrgni
anyway, thanks to all
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-3-2011 11:20 AM | Show all posts
e-claim system?? hurm..dulu rina pernah involve project e-claim system..masa tuh rina kene enhance je laa..pakai j2ee masa tuh..tp ni some idea..klo rina salah bitau erk

utk store status...
create satu master table call eclaim_status (contoh)
column 1 : status_id (int)
column 2 : status description

each of claim tentunya ada ada id masing2 kan? table nie dh ada ke blum? klo blum ada...katakan nk table tuh table eclaim_details

column1 : claim_id (bigint)
column2 : claim_no ( mebi no claim)
coulumn3 : user_id ( each claim nie tagged to 1 user kan?kan?- user id nie ko amik laa dr table user( org yg nk buat claim ni laa)
column4 : status_id ( dr table eclaim_status )
etc..etc
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2011 11:22 AM | Show all posts
betul ke apa yg rina faham nie? u nk thu macam mana nk store kan?

so bila nk show report...create laa stored procedure..and add the where clause..
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2011 05:06 PM | Show all posts
Mizz tanya tentang konsep ke cara?

Kalo nak design database, ikut mcm cara ani ajar tu. Kalo nak masukkan dalam database, guna sql statement mcm biasa.

$sql = INSERT INTO table_name VALUES (value1, value2, value3,...)
$run = mysql_query($sql);

kalo nak panggil balik, cuba tgk function mysql_fetch_array. tanya pacit gugel.

nak antar email, guna function mail.

$to = "recipient@example.com";
$subject = "Hi!";
$body = "Hi,\n\nHow are you?";
mail($to, $subject, $body);
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 09:56 AM | Show all posts
tuh laaa..haku pun tak paham apa yg dia nak..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 10:44 AM | Show all posts
aku rasa masalah tuan tahan n tak tau macam mana nak design database... nak letak field apa dlm table.... 2nd dia tak pandai nak buat query utk setiap masalah...

so nasihat aku.... kena belajar buat projek kecik2 dulu... hehe lupa nak tanya... ko punya FYP dulu sapa buat kan??? dah keje n kena buat sendiri... takde kawan2 nak bertanya... so good luck & selamat belajar balik....

p/s: jgn marah aarrr....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-3-2011 02:46 PM | Show all posts
Reply 6# BorderManager


ko la yg ajar aku wt system.... so aku nak salahkan ko sebab ajar ajaran sesat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-3-2011 03:01 PM | Show all posts
Reply 5# anizarina


    ko bayangkan la, aku baru je masuk department 1minggu.. terus dorang bg projek ni
    dah la tinggal programming dkt 1taun, pstu kena handle sorang, xde orang nak refer...mane la aku xpening
    ni aku dah plan aku pny database table n diagram semua tu baru la aku dpt tangkap sket
    seb bek la korang ade, leh gak tolong aku... atleast dpt gak idea sket2

    p/s: penat je lari dr programming, last2 kena gak hadap code ari2
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 5-3-2011 03:03 PM | Show all posts
FYP dulu aku wt hotel system, simple je.... xperlu approval semua ni
so bole la jalan... ni nak ada approval segala, siap 3stage approval
pening aku nak wat macam mana
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2011 10:02 AM | Show all posts
meaning kene ada 3 diff user
Approved by superior
Approved by manager
Approved yg senior manager

Cm tuh ke? So kene ada status dr table lain ..and then dlm table claim (contoh) kene ada column Approved_by_superior ( user_id) , date_ Approved_by_superior(datetime), Approved_by_manager ( user_id) , date_ Approved_by_manager(datetime), Approved_by_srmanager ( user_id) , date_ Approved_by_srmanager(datetime) etc..etc..

Reason, so that nnti klo user nk thu sapa yg jadi tukang approved claim tuh, ko bolh get dr table claim info ko..so disinilah gunanya ko tukar status each time derang approved,
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2011 10:27 AM | Show all posts
Reply 10# anizarina

yups.... betul la tu. system tu ada 3different user, then kena dapatkan approval dr 3user tu
sbb tu aku macam blur macam mana nak buat... xdapat imagine macam mana nak handle status2 sume tu
anyway, thanks for your help.... nnt aku try buat apa yg ko suggest tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2011 11:09 AM | Show all posts
Reply 10# anizarina


    rina, tau x macam mana nak get all username n password from server?
    company aku dah provide username utk semua staff, username ni guna utk login pc
    so, macam mana nak wat only registered user yg bole login system?
    username utk login pc n system guna yg sama
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2011 11:21 AM | Show all posts
Reply 12# mizz_aurora

dh ada table ke blum? musti coy u dh ada 1 system yg ada 1 table utk store the user id, user details, user login id and password.

get dr that table je lah..u tak perlukan password.. add satu column called is_registered or is_user ke apa ke..klo 1 then boleh guna system you..klo 0 tak boleh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2011 01:00 PM | Show all posts
Reply 13# anizarina


    dah ada table.... normally, macam mana nak get data dr table tu?
    nak link macam mana eh?

    sori la.... i mmg lemah gila programming.
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2011 02:24 PM | Show all posts
1- Are you going to use same db or diff db(same connection- klo u dev dlm integrate server, maybe dlm integrtae server ada 2 db, db A and db B)?..klo diff db, masa nk get
detials , you kene call macam nie, A.dbo.[table_name] - klo call dr db B laa klo diff..cnfirm dgn dba
2- tnya ur dba, nk u guna same db ke diff..klo dia kata db sama, you cume perlu create a table laa
3- to get the details..you kene tnya dba you login and pwd for your db(pakai connection apa,nama db)
4- once you dh ada login n pwd to that db, baru you boleh get all the details. masa nie ikut lah you nk re use table yg dh sedia ada or you kene
create new db.you need to know what r the available table yang you mungkin boleh reuse
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2011 05:08 PM | Show all posts
Post Last Edit by EncikMalas at 22-3-2011 17:09

pm & email aku : en.single@yahoo.com sape yg nak blajar programming php,mysql,javascript
aku ade buat home tutor.harga member2
nk suh aku buatkan sistem pon boleh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-3-2011 04:59 PM | Show all posts
pm & email aku :  sape yg nak blajar programming php,mysql,javascript
aku ade buat home tutor.harga ...
EncikMalas Post at 22-3-2011 17:08



berapa encik malas punya rate / hour???ada contoh keje tak??
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2011 12:08 PM | Show all posts
berapa encik malas punya rate / hour???ada contoh keje tak??
BorderManager Post at 23-3-2011 16:59


contoh keje personal xde , company ada
aku more on sistem , design2 simple2 leh ar
rate untuk training php,mysql ke?
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2011 12:16 PM | Show all posts
hmm..try join and post in http://www.php.net.my/forum
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2011 10:47 PM | Show all posts
eh.. senang je ni. Tapi tgk mcm 1 tugas penting... ni kerja betul @ kerja sekolah ?
agak sayang lah..kalau anda kerja dlm bidang IT tp tak tahu nak buat dan harap pada org lain. Cuma ambil masa.. belajar skit. kejap je faham. senang je. tambah2 sekarang mcm2 tool WYSIWYG byk. cuma kena view kod dan adjust balik ikut keperluan.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 08:27 PM GMT+8 , Processed in 0.103712 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list