View: 9143|Reply: 49
|
[Tempatan]
Berasal Dari Itali, Cromboloni Dihasilkan Melalui Gabungan Croissant Dan Bomboloni!
[Copy link]
|
|
Patutlah resipi Cromboloni ini viral, sebab penampilannya yang sangat mengancam! Bila dilihat, bentuknya yang menarik dan memikat, ditambah lagi dengan lapisan coklat, pasti membuat anda teruja untuk membelinya dalam kuantiti besar.
Cromboloni ialah sejenis pastri yang dihasilkan melalui gabungan antara croissant dan bomboloni. Ia merupakan donat yang berasal dari negara Itali yang diisi dengan jem coklat, strawberi, dan lain-lain. Biasanya, cromboloni ini dijadikan sebagai snek.
Dengan sapuan diatasnya menampakkan keunikan yang tidak ada pada donut lain. Dari pandangan jauh, ia kelihatan seperti pastri dan tiada rupa seperti roti biasa.
Walau bagaimanapun, tahukah anda bahawa membuat Cromboloni sendiri di rumah lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Oleh itu, mari berkongsi cara membuat Cromboloni yang viral untuk memudahkan anda membuatnya sendiri di rumah.
Bahan-bahan:
250 gram tepung roti
1/2 sudu kecil Garam
20 gram marjerin cair
1 Kuning Telur
125 ml susu cair penuh krim
30 gm Gula
1 sudu kecil Yis Segera
1/2 sudu kecil Garam
100 gr Korsvet / Pastri Marjerin
Jem coklat Coklat berlapis
Alatan khas, Rolling pin
Cara-cara penyediaan:
1. Sediakan papan leper kayu atau meja bagi membentangkan puff pastri.
2. Sapukan pada puff pastri di atas papa tersebut dan canainya perlahan-lahan guna rolling pin.
3. Apabila doh terasa mudah untuk dibentuk serta anjal, anda boleh mula membentuk cromboloni.
4. Sila potong pastri dengan memanjang dan lebar ikut citarasa anda.
5. Kemudian, susun diatas satu persatu pastri yang anda potong tadi.
6. Seterusnya, gulungkan dari hujung ke hujuang secara kemas dan cuba bentukan bulatan bola sehingga doh habis.
7. Sekiranya anda inginkan cromboloni yang besar boleh tambahkan sahaja gulungan pastri puff.
8. Susun pastri yang dibentuk tadi dalam loyang leper bulat.
9. Pukul kuning telur dan sapukan pada setiap pastri yang siap digulung tadi.
10. Kemudian, panaskan dahulu ketuhar pada suhu 180 darjah.
11. Anda boleh bakar cromboloni lebih kurang dalam 20-25 minit.
12. Setelah kelihatan warna keperangan dan masak, boleh terus keluarkan dari api bagi sejukkan ke suhu bilik.
14. Apabila cromboloni sudah sejuk, bolehlah sapu jem kesukaan anda guna penyepit dan alat yang tajam untuk membuat rongga ditengah.
15. Masukkan jem tersebut ke dalam lubang dengan bantuan piping bag.
16. Cromboloni anda sudah siap! dan boleh dinikmati segera bersama keluarga.
Selamat mencuba. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Mesia bila lagi nak wat apamloni? |
|
|
|
|
|
|
|
Mmm...mcm sedap. Mohon peniaga malaysia wat juga |
|
|
|
|
|
|
|
Ohh dh ada jual rupanya. Nk g belilah bole minum ngan vico sambil2 boikot milo |
|
|
|
|
|
|
|
jauh pula kedai dia kt semenyih. Nanti lah kalo rajin ku gagahi jua ke sana |
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
Ade x Jual agaknye tepung yg kita bancuh air,n uli2 msk trs jadi..iolss ni kalo bab buat kuih mmg x penah jd nak2 kalo kn gan tepung ..sakit je ati... |
|
|
|
|
|
|
|
Beli jah disc bun dr lavender pastue cicah coklat cair biat sendiri |
|
|
|
|
|
|
|
mojarean_X replied at 20-12-2023 01:05 AM
jauh pula kedai dia kt semenyih. Nanti lah kalo rajin ku gagahi jua ke sana
U kt mana? Kalau kt KL, KLCG punya pun sedap. KLCG yg start buat kt malaysia kot kalau x silap.
Tapi chef kecik ni sedap pastry dia, set croissant + hot choc dia mmg i recommend. |
|
|
|
|
|
|
|
ina_na replied at 20-12-2023 01:26 AM
Ade x Jual agaknye tepung yg kita bancuh air,n uli2 msk trs jadi..iolss ni kalo bab buat kuih mmg x ...
I tgk tiktok, ada yg buat pakai danish pastry yg frozen kt kedai jual bakery supply. Jgn beli puff pastry, x jd. Tu kira shortcut kalau nk buat sendiri dan pastinya jadi. |
|
|
|
|
|
|
|
Nak buat sendiri renyah oo..
Iols sanggup beli tapi Bukan yang Ni lah..
Croissant je pilihan iols
Yang bersarang elok dalam payah nak jumpa la kat tempt iols neh.. |
|
|
|
|
|
|
|
shernazz replied at 20-12-2023 07:39 AM
Nak buat sendiri renyah oo..
Iols sanggup beli tapi Bukan yang Ni lah..
Croissant je pilihan iols
Perghhh....akak baru nk tag shernazz....rupanya dah sampai dulu.....
Memang penternak lemak tegar ni....
|
|
|
|
|
|
|
|
jazaa100 replied at 20-12-2023 07:45 AM
Perghhh....akak baru nk tag shernazz....rupanya dah sampai dulu.....
Memang penternak lemak tegar ...
Wagahahahah
Penternak lemak tegar dah datang
Iols baru lepas htr Anak gi lawatan daycare dia...
Jap lagi nak Cari sarap...
Akak dah sarap? |
|
|
|
|
|
|
|
Ahhhh nampak sedap... nak cuba lah.... |
|
|
|
|
|
|
|
SedihPedih replied at 20-12-2023 06:50 AM
U kt mana? Kalau kt KL, KLCG punya pun sedap. KLCG yg start buat kt malaysia kot kalau x silap.
...
Nak gi lah hari jumaat ni dgn anak & husband aku... aku pernah le pi kedai2 dekat ecomajestic ni.. deng's kitchen chinese food muslim dia pun sedappppp |
|
|
|
|
|
|
|
shernazz replied at 20-12-2023 07:56 AM
Wagahahahah
Penternak lemak tegar dah datang
Iols baru lepas htr Anak gi lawatan daycare dia...
Ai kan.. bfast mekdi je lepas hantar anak ke rumah inlaws.. dia masih malu nak masuk mekdi, sbb budak2 kelas dia pakat boikot mekdi starbucks |
|
|
|
|
|
|
|
Croissant kat sini pun sedap! Must try |
|
|
|
|
|
|
|
SedihPedih replied at 20-12-2023 06:50 AM
U kt mana? Kalau kt KL, KLCG punya pun sedap. KLCG yg start buat kt malaysia kot kalau x silap.
...
Kt sini ke chuols. Ok kalo sini dekat sikit. Nanti iols g |
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
buka kul 8.30 ek? nnt nk jln2 sini la...tq chuols...
|
|
|
|
|
|
|
| |
|