CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 34218|Reply: 25

[Tempatan] Tumpu pembangunan warung, gerai bukan projek mega kata PM

[Copy link]
Post time 8-12-2023 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Tumpu pembangunan warung, gerai bukan projek mega-Anwar

7 Disember 2023, 6:27 pm


ANWAR Ibrahim semasa melawat gerai-gerai pameran di Karnival HPPK di Penampang hari ini.


PENAMPANG: Sebelum memberi penekanan kepada pembangunan projek-projek mega di kota-kota besar, bangunkan dahulu warung dan gerai yang menjadi tumpuan majoriti rakyat di negara ini.

Kerajaan julung kali memberi penekanan untuk bangunkan kota-kota besar namun, tidak memberi keutamaan kepada keperluan rakyat.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau mahu di bawah dasar Madani, beliau ingin Kuala Lumpur dikenali menerusi warung dan gerai-gerai yang bersih dan indah.


“Saya nak dasar yang berbeza. Kita kenal Kuala Lumpur kerana Menara Berkembar KLCC dan hotel-hotel lima bintang. Tapi sekarang saya nak kenal KL menerusi warung, gerai dan restoran yang bersih dan indah.

“Kita putuskan (laksana) projek raksaksa bukan gedung tapi, bangunan Sultan Abdul Samad dan Dataran Merdeka dijadikan kota warisan. Ada sejarah yang kita pertahankan, ada keindahan.

“Rancangan kita, kawasan itu menjadi pelan pembangunan yang indah untuk KL, untuk keselesaan hidup rakyat di bawah konsep Madani.

“Saya percaya Kota Kinabalu dan kota-kota lain juga memberi tumpuan kepada pengurusan gerai dan warung yang lebih baik. Tumpukan kepada pembangunan warung dan gerai kerana majoriti rakyat mengunjungi warung dan gerai,” katanya semasa Karnival Hari Penjaja dan Peniaga Kecil (HPPK) peringkat Kebangsaan 2023 hari ini.


Maka, adalah menjadi tanggungjawab majlis-majlis perbandaran untuk menjaga kebersihan dan memastikan ia bersih dan indah.

Dalam majlis itu, Anwar juga bersetuju dengan cadangan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick yang mahukan dana RM20 juta dikendalikan oleh Kementerian berkenaan.

Daripada jumlah itu, RM1 juta akan diperuntukan bagi membantu pengurusan penjaja kecil manakala, beliau turut meluluskan peruntukan tambahan untuk Parlimen Penampang sebanyak RM2 juta.

Single Polls, Total 6 Users voted

Poll is finished

66.67% (4)
33.33% (2)
Your User group have no permission to vote

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-12-2023 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa punya plan da...
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 05:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju...Melayu banyak mampu berniaga ada atas tapak sementara je. Tak mampu berniaga kat mall mall besar.

Lebih baik tumpu gerai di tapak sementara.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapak peniaga tempat iols boleh bela ikan puyu bila hujan.. pagi kalu semua pakat juai nasi lemak.. sedap ditekak  satu gerai je..
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
projek mega tu menggerakkan economy dr kontraktor, arkitek, jurutera, juruukur tanah, vendor, pengilang bhn binaan, pkerja2 sampingan dan limpahan economy tu mengalir ke semue rakyat dan segale subsektor. setakat warung2 tu yg bniaga indon2, pati2, kalu ade org tempatan setakat business enterprise sendiri xmembantu economy keseluruhan. kate je lah ko xde plan xde idea anwart oiii..teringat zmn najib, rindu dgn projek mega dia.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
kelapaparut replied at 8-12-2023 06:02 PM
projek mega tu menggerakkan economy dr kontraktor, arkitek, jurutera, juruukur tanah, vendor, pengil ...

Kalau idea dia setakat warung, sepatutnya jadi ketua kampung saja.

Inilah masalahnya orang jadi PM dia pun nak jadi PM. Tapi mentaliti ko setakat ketua kampung saja
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 8-12-2023 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols suka idea2 bang non. Very the basic and classic
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Padahal nak cari stok baru jubo anak hikan indon
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-12-2023 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Hambooooiii bodyguards heols good looking blako.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 07:58 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 8-12-2023 07:45 PM
Hambooooiii bodyguards heols good looking blako.

Katanya dia suka yg kulit putih. Tak suka yg hitam.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Perwira2022 replied at 8-12-2023 07:24 PM
Kalau idea dia setakat warung, sepatutnya jadi ketua kampung saja.

Inilah masalahnya orang jadi P ...

Tiber jer..Aku pon bayangkan dia ..jadi/sbg ketua kampung tmpt ramlee,ajis,sudin berlajar silat...
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Perwira2022 replied at 8-12-2023 11:58 AM
Katanya dia suka yg kulit putih. Tak suka yg hitam.

Bukan putih, cerah. Si Sepol suma tu manada putih. Kulit ganteng Melayu jah. Tak penah lagik mangsa PM kita putih melepak kulit bersih macam kpop kecuali China Doll heshe.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
B40tastePosh replied at 8-12-2023 05:06 PM
Setuju...Melayu banyak mampu berniaga ada atas tapak sementara je. Tak mampu berniaga kat mall mall  ...

Dalam ni pon rmai melayu rindu projek mega mcm zaman najib. Tp bila kena beli beras rm40 dah bsing. Haha
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Pajeri_Nenas replied at 8-12-2023 05:02 PM
Apa punya plan da...

Dah ada ofis sendiri ke dkt klcc?
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Itu jelah untuk Melayu, taraf warung. Untuk yang lain...fikir sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Perwira2022 replied at 8-12-2023 07:24 PM
Kalau idea dia setakat warung, sepatutnya jadi ketua kampung saja.

Inilah masalahnya orang jadi P ...

Ketua Kampung aku buka warung pun tak reti
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-12-2023 08:50 PM | Show all posts
org melayu ni biasa laaaaa.....nak bisnes yang jota2 jewwww...sembang mesti kencang.....jota2...kereta kena bmw, mercedes, bentley.....ujung2 bagi semua harap subsidi jah!  bila bisnes kecik2 ni pandang sipi pun tidakkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 08:52 PM | Show all posts
caprut replied at 8-12-2023 08:24 PM
Dalam ni pon rmai melayu rindu projek mega mcm zaman najib. Tp bila kena beli beras rm40 dah bsing ...

cakap sembang kari mesti berapi!  ujung2 ajak meeting kat kedai kopi , secawan kopi dari pagi sampai petang
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
asamfish replied at 8-12-2023 08:52 PM
cakap sembang kari mesti berapi!  ujung2 ajak meeting kat kedai kopi , secawan kopi dari pagi samp ...

Tu pon tggu mmber belanja.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 09:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju. Upgrade warong2 yg selerak & kotor di seluruh kota. Kumpulkan di satu kawasan yg tersusun. Sediakan kemudahan asas mcm toilet dll. Sampai sekrg aku dok pikir, mcm mana la org2 yg jaga gerai ni dok buang air klu area gerai depa takdak tandas.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

2-3-2024 09:36 AM GMT+8 , Processed in 0.069435 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list