CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 19951|Reply: 6

[Dunia] Viral gambar Matahari ada tompok hitam besar ini. Saiznya lebih kurang 800,000 km

  [Copy link]
Post time 8-12-2023 01:18 PM | Show all posts |Read mode



Viral gambar Matahari ada tompok hitam besar ini. Saiznya lebih kurang 800,000 km. Kalau nak faham besarnya tompok ini, ia boleh memuatkan 60 buah planet Bumi.

Tompok ini sebenarnya Lohong Coronal (Coronal Hole). Walaupun namanya lohong, ia tak berlubang pun sebenarnya. Ia cuma bertompok hitam. Warna hitam itu menandakan suhu dan ketumpatannya lebih rendah berbanding kawasan Matahari lain.

Lohong ini terbentuk disebabkan medan magnet Bumi menjulur keluar ke arah sistem suria. Angin solar (solar wind) yang keluar daripada lohong ini berganda lebih laju daripada biasa. Impaknya kepada Bumi boleh ganggu sistem telekomunikasi di Bumi. Tapi jangan panik, ia bukanlah gangguan yang serius.

Lohong Coronal bukan sesuatu yang ganjil. Ia boleh terbentuk pada bila-bila masa. Cuma lebih kerap terjadi pada kitaran suria minima yang terjadi sekitar 11 tahun sekali.


KREDIT TO: DR. ZAMIR MOHYEDIN

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-12-2023 02:25 PM | Show all posts
macamana nak ambik gambar matahari kalau cahaya dia je dah buat kita silau?
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
venom1 replied at 8-12-2023 02:25 PM
macamana nak ambik gambar matahari kalau cahaya dia je dah buat kita silau?

depa amik MALAM kot.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
It is unclear how long the hole will remain in the sun, but previous coronal holes have lasted for more than a single solar rotation (27 days) in the past, according to NOAA. However, the hole will soon rotate away from Earth.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
venom1 replied at 8-12-2023 02:25 PM
macamana nak ambik gambar matahari kalau cahaya dia je dah buat kita silau?

Spesel filter.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2023 03:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Harap bang Non tak terangsang
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 8-12-2023 03:57 PM | Show all posts

dia offkan switch tu dululah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

2-3-2024 02:11 AM GMT+8 , Processed in 0.060594 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list