CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 15580|Reply: 205

Tak Tahu Macam Mana Nak Hidup- Ramai Rasa Putus Asa, Gagal Dapat Kerja Walaupun Dah Banyak Pergi Temuduga

[Copy link]
Post time 4-12-2023 03:54 PM | Show all posts |Read mode
PETALING JAYA – Kecewa berikutan masih gagal mendapatkan pekerjaan walaupun selepas banyak kali mencuba.


“Saya mahu ‘give up’ (putus asa) sudah dalam cari kerja, umur masuk 28 tahun," keluhan seorang belia di kumpulan Facebook UiTM Confession.


Dia juga kesal tidak membuat keputusan untuk terus bekerja selepas menamatkan pengajian diploma.




Gambar Hiasan




“Belum dapat kerja. Bagusnya lepas diploma sambung kerja, ada peluang lagi masa tu.


“SPA (Suruhanjaya Perkhidmatan Awam) gagal. Temuduga dengan Public Bank gagal,” katanya.


Susulan daripada kekecewaan itu, dia turut mempersoalkan bagaimana lagi untuk dia meneruskan kehidupan.


“Saya pun tak tahu macam mana mahu hidup lagi. Jodoh atau kahwin? Memang luar persoalan,” luahnya.


Perkongsiannya itu mendapat respon pelbagai daripada orang ramai. Ada yang memberi cadangan, tidak kurang juga turut berkongsi sedang menghadapi situasi sama.


“Apa kata awak wujudkan pekerjaan berbanding mendapatkan pekerjaan. Mulakan dengan enterprise pun okey,” cadang Mas Rizat.


“Santai bos. Saya ni diploma sains komputer pun kerja pembantu jualan ja. Yang penting gaji halal dan dapat bayar bil. Lantaklah kalau orang pandang rendah,” komen seorang pengguna.– CARI


Sumber: Kosmo

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-12-2023 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
SPA (Suruhanjaya Perkhidmatan Awam) gagal. Temuduga dengan Public Bank gagal,”
---
Pelik kenapa mentioned dua tempat ni jer kata banyak kali gagal.  SPA kau minta dek, padahal diploma je yg ada masters pun gagal. pubic bank ni kau masuk bank dia pastu kau tengok keliling ramai ckp melayu ke ingris?  Try masuk geng2 investment fund la manatau boleh buat sale juta2 menang keta.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 04:21 PM | Show all posts
carilah kerja yg tak perlu 'bertali leher'.....
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 04:25 PM | Show all posts
nk masuk gomen mmg payah la sbb xbyk kekosongan,
yg taraf spm xramai plak yg mintak
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 04:50 PM | Show all posts
Aku nak cerita sket pengalaman aku cari kerje, masa tu aku kene retrench dari MAS. Dengan pengalaman kerje 11 tahun ada diploma aku struggle cari kerje.
Aku submit lebih 200 resume,pergi 30 interview, baru dpat kerje steady balik.
sementara nak dapat kerje yg steady aku kerje MBO jual tiket wayang dulu.
So nasihat aku kalau ko takde pengalaman kerje, jgn anggap 3 interview tu ko dah rasa usaha ko tu dah hebat sangat.. mmg habis duit g interview je...tapi jgn mengalah... semoga ko di temukan dengan kerje yang bersesuaian
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
berniaga la senang, jual mknn ke, sbb semiskin miskin atau sekaya org tetap nak mkn. bljr la resipi ape2 kuih2 ke bukak booth tepi jln xyah byr sewa., xyah gaji kan pekerje semue buat sendiri.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 4-12-2023 05:47 PM | Show all posts
Ada sorang kawan I ni, mmg suka keje retail dari dulu. starting kat Cotton On, pastu lompat sana sini skrg ni dah jadi Area Manager under retail jugak. Kita ni kena klua dari comfort zone. Asyik la nak cari tempat keje yg 'selamat'. Macam I dulu, mmg sejenis berat mulut. Kalau pegi makan, nak mintak tisu kat mamak pun nervous. Ntah mcmana, skrg ni end up buat customer service dah 12 tahun. Haha. Satu yg i perasan, dlm CS line ni, ko ada SPM ke, ada degree ke, sama je level duduk situ. Yang paling untung sape yg start keje lepas SPM sbb dapat build up tangga gaji lebih banyak.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Ko kena blaja dari budak2 MLM tu camna cara jual diri, bermulot manis depan interviewers dek. Sila fake terpaling fake di dunia pehtu konfidens macam kau dah dapat kerja tu tapi remain humble, jangan bongkak. Generasi sematfon spoonfed boleh buat kew?

Dan ya. English kena lancar konfidens bercakap walau grammar ke laut. Takpa. Yang penting kau ada karisma dan look presentable depan interviewers.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-12-2023 06:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Mintak lah supervisor kt mana2 site
Gaji pun ok
Nnti naik la manager
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesian adik ni. Rasanya byk je keje kat retail or restaurants yg perlukan FB managers.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Ubi is the solution
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 06:37 PM | Show all posts
What is the universal basic income theory?

Universal basic income (UBI) is a social welfare proposal in which all citizens of a given population regularly receive a minimum income in the form of an unconditional transfer payment, i.e., without a means test or need to work, in which case it would be called guaranteed minimum income.



Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
dia nak yg jawatan tinggi sbb ada degree kot. klu ikotkan bangla pun ada kje. buat la kje biasa² dulu sambil apply kje bos².
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Biar betul xde kerje... Punyela banyak mall tersidai kat kl ni... Apooooooo.. Kalau hasrat nk settle down dgn kerje tetap yg selesa rentikanlahhh.... Ramai tgh struggle skrg... Kerja banyak tp kerje yg gajj min 1500 tu la... Nak gaji up to 4000 tu kene berdoalah byk
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 07:49 PM | Show all posts
mesti tertekan sbb loan ptptipu kan... sambung belajar ke uni is no longer a smart choice... btw tak perlu nak menyesal la dik... u can start anything today... nak menyesal buat apa? dah nak kiamat esok ke???
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 4-12-2023 09:29 PM

Apply kerja 50 ketul sehari sbulan 1000 ketul
Apply kerja yg bukan diiklankan tiada persaingan
Byk company anak beranak kalau hire org luar akan kerja macam lembu diperah2
Byk juga company hire kawan2 saudara mara ank somebody yg pemalas yg x boleh disentuh hujung2 org luar kerja macam keldai dan lembu
Pergilah start bisnes kecil2
Org bangla indon aman2 selesa hidup inikan pula korang
Kalau dah dpt kerja hargailah kerja itu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-12-2023 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
mayakaren replied at 4-12-2023 06:10 PM
Kesian adik ni. Rasanya byk je keje kat retail or restaurants yg perlukan FB managers.


F&B imdustry plg worst selain hospitality. X berbaloi ngan tenaga yg dicurahkan. Tp utk pengalaman bolehlah apply
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
secara jujurnya, dia nak keja office 9-5 yg sabtu ahad boleh cuti boleh jalan2 sambil healing...

semua nak mcm ni sebenarnya
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols pernah gagal interview dgn spa . Southern bank..
Biasa lah kan..pengalaman..
Takyah give up..Cuba lagi...
Cuba dgn company kecik juga ..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2023 02:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Klu yg mmg x minat sales / MLM/ telesales, ada je kerja xlibat sales ( mcm security guard, fnb crew, cashier, Cust Service ( dengar luahan - amukan customer) ( aku listkan yg biasa2 la) ( yg pangkat tinggi cm admin manager , gomen tu - rezeki , 'kabel kuat'). So ikutkan bnyk je kerja tp mungkin x ikut standard kita. Klu suka sales - x ego tinggi tu, baik la buat sales dpt commission bnyk.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

3-3-2024 09:24 AM GMT+8 , Processed in 0.073545 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list